Stran 3/5
Kranjska Gora-Zelenci 180  

Kranjska Gora-Zelenci

Kranjska Gora-Zelenci

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. Mi smo tokrat raziskovali ta prečudovit konec Gorenjske na kolesu, ta izlet pa lahko opravite tudi z vozičkom ali peš.

Krekova koča na Ratitovcu

Krekova koča na Ratitovcu

Ratitovec je pogorje, ki ima 4 različne vrhove (najvišji Altemaver, Gladki vrh, Kremant in Kosmati vrh). Najbolj obiskani je Gladki vrh, ki se nahaja tik nad Krekovo kočo in ga lahko hitro dosežemo.

 

 

Kriška gora-Tržič

Kriška gora-Tržič

V Tržiču in okolici lahko uberemo vsak svojo pot. Koliko so alpski travniki, doline, gozdovi in vrhovi lepši, če jih lahko doživimo, ne da bi jih morali deliti z množico drugih pohodnikov ali kolesarjev. Priljubljena izletniška točka je tudi Kriška gora. Na vrhu vas poleg odlične koče pričaka tudi Velikanska gugalnica.

Kriva jelka -Zgornje Duplje-Udin boršt 188  

Kriva jelka -Zgornje Duplje-Udin boršt

Kriva jelka -Zgornje Duplje-Udin boršt

Kriva jelka je predel gozda v Udin borštu, ki ga je lokalno kulturno turistično društvo z istim imenom uredilo leta 1998. Takrat so posadili jelko, ki nadomešča nekdanjo krivo jelko, okoli katere so se včasih zbirali rokovnjači (po večini vojaški dezerterji), ki so prebivali in se klatili po Udin borštu v letih od 1825 do 1853.

 

Križna Gora, Škofja Loka

Križna Gora, Škofja Loka

Škofja Loka s svojo srednjeveško podobo očara prav vsakega obiskovalca. V bližini samega mestnega jedra pa najdete tudi priljubljeno Križno Goro, ki je lahko prav lep družinski izlet, v kolikor ste se pripravljeni za lep razgled malo potruditi. A le malo, še preden boste rekli "Bob" boste na vrhu. Lahko pa se odpeljete na vrh in se podate na krajši 20 min izlet od gostišča pa do bližnje cerkvice Sv. Križa.

 

Krožna medena pot, Šenčur

Krožna medena pot, Šenčur

Najboljše izhodišče za začetek izleta je izpred parkirišča slaščičarne Medeni vrt. Pot nas vodi proti severu, kjer se pred nami kot na platnu razprostirajo prelepe gore- Kriška gora, Tolsti vrh, Storžič, ob njem Hudičkov boršt, Grintovec, Krvavec.


 

 

Krvavec-Planina Jezerca 198  

Krvavec-Planina Jezerca

Krvavec-Planina Jezerca

Iz glavne ceste, ki vodi proti gondoli Krvavec se v Cerkljah zavije desno v hrib proti Ambrožu pod Krvavcem. Avtomobil lahko pustite na velikem parkirišču na Planini Jezerca.

Lubnik

Lubnik

Lubnik je ena bolj priljubljenih pohodnih poti v Škofjeloškem hribovju, saj je izlet primeren tudi za družinske vzpone, prečkamo pa magično mejo 1000 metrov nadmorske višine.

 

 

Mamutova pot-Kokrica

Mamutova pot-Kokrica

Mamutova pot je lahko dolga 7 km ali 14 km. Izlet pričnete pri Merkatorju na Kokrici. Pot se iz začetne točke nadaljuje proti Brdu. Sledite rumenim oznakam mamuta na cesti, ki vas mimo Bobovških jezer peljejo čez gozd Udin boršt do mlinčkov in nazaj do izhodiščne točke.

 

 

 

 

Martuljški slapovi, Gozd Martuljek

Martuljški slapovi, Gozd Martuljek

Se strinjate, da prav posebna energija vlada v bližini slapov? In prav zato, mi večkrat poiščemo zanimiv družinski izlet prav do teh naravnih čudes. Martuljška slapova sta naravnost spektakularna, pot do spodnjega slapu pa je lahka in primerna tudi za hojo z mlajšimi otroki. V poletnih dneh vas bo hladila sapica, ki jo tik ob poti prinese reka, pot je poteka po prijetni senci dreves, vzpon pa do spodnjega slapu pa ni zahteven in ga lahko opravite tudi z nosilko ali otroki, starosti nad 3,5 leta.

 

 

Medvedkova pot

Medvedkova pot

 Medvedkova pot je krožna in dolga nekje 3.5 kilometra. Lepo je označena z rumenimi medvedjimi šapicami, katerim z lahkoto sledijo tudi naši najmlajši. Začetna točka s parkirnimi prostori je na kmetiji Pr’ Bukovc v Poljanski dolini.


 

 

 

 

Mlinčki Suhadole 258

Mlinčki Suhadole

Mlinčki Suhadole

Do mlinčkov pod koseškim hribom pridemo najlažje iz Suhadol. Če se peljemo iz Mengša proti Brniku zavijemo za bencinsko črpalko na levo in naprej skozi vas vse do cerkve sv. Klemena, pri kateri nas napotijo v pravo smer smerokazi. Ko se konča asfalt, nas makadamska cesta prek mostička čez Pšato pripelje do vznožja nižjega hriba.

 

Mlinčki Udin Boršt 617

Mlinčki Udin Boršt

Mlinčki Udin Boršt

Udin boršt je celovit, od okolice razločno omejen gozdni kompleks, in prav tu najdete tudi mlinčke, nad katerimi bodo otroci navdušeni. V gozdu prevladuje rdeči bor, med listavci pa hrast graden, beli gaber in bukev. Je botanična, površinska in podzemeljska geomorfološka naravna vrednota. Danes ima status krajinskega parka.

 

Možjanca 273

Možjanca

Možjanca

Razgledišče na Možjanci je na robu doline Kokre. Od tu je lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe, od Storžiča do Krvavca. Pod nami je dolina reke Kokre, najprej del vasi Potoče, v nadaljevanju pa začetek vasi Kokra. S tega mesta je lep razgled na Zgornjo Štefanjo vas z okoliškimi valovitimi travniki in gozdovi in na hrib Štefanja Gora s cerkvico sv. Štefana, od koder je lepo vidna Ljubljanska kotlina z okoliškim hribovjem. Na zahodu se vidijo Julijske Alpe s Triglavom.

 

 

Ne razjezimo blejskega zlatoroga

Ne razjezimo blejskega zlatoroga

Tematska pot, kjer vas čaka sklop šestih postaj okoli Blejskega jezera, na katerih boste preko igre spoznali, kako pomembno je varovanje okolja za prihodnost. 
Na zabaven in izviren način boste spoznali lepote Bleda, kulturne in naravne znamenitosti ter podoživeli eno najbolj znanih pravljic skozi otroško domišljijo.

Ob reki Kokri Visoko 159

Ob reki Kokri Visoko

Ob reki Kokri Visoko

Popeljite otroke ob prelepi reki Kokri, kjer prek tematskih tabel spoznate reko, njene značilnosti in okolico. 1,2 kilometra dolga sprehajalna pot ob Kokri je speljana med Hotemažami in Visokim pri Kranju in je zanimiva učna pot.


 

 

Ojstrica nad Blejskim jezerom 90  

Ojstrica nad Blejskim jezerom

Ojstrica nad Blejskim jezerom

Ojstrica in mala Osojnica sta hriba ki se dvigata nad zahodno obalo Blejskega jezera. Nagrajeni bomo z izredno lepim razgledom na Blejsko jezero, otok, grad in karavanške gore v ozadju.

Olševek gozdna učna pot 304

Olševek gozdna učna pot

Olševek gozdna učna pot

Učna pot Olševek nam bo razkrila preteklost in sedanjost bivanja in delovanja človeka na tem področju in nas še naprej spodbujala k odgovornemu ravnanju z naravnim okoljem. Zakonitosti narave bomo tu spoznavali na vsakem koraku. Vloga, ki jo ima narava na tem majhnem prostoru, je na pojasnilnih tablah obiskovalcu predstavljena na razumljiv način, v želji po kvalitetnem sobivanju in izboljšanju naravnih pogojev za ohranitev ogroženih vrst.


 

 

 

Partizanska bolnica Košuta-Bašelj pri Preddvoru

Partizanska bolnica Košuta-Bašelj pri Preddvoru

Tudi v času druge svetovne vojne je zagotovo vsak ranjenec verjetno imel samo eno željo, da bi lahko prišel še v pravem času do bolnice, do zdravstvenega osebja, ki mu bo pomagalo. V bolnici Košuti pod Storžičem so marsikomu pomagali, mu omilili bolečine in nekaterim rešili življenje. 

 

Planina Dolga njiva-Tržič

Planina Dolga njiva-Tržič

Kam na kislo mleko, masovnjek, žgančke in lep razgled v neokrnjeno naravo Planina Dolga njiva v Jelendolu v Tržiču je lahko dostopna tudi za mlajše otroke. Planšarija pa navduši tudi s številnimi domačimi živalmi, ki so za otroke prava atrakcija.

Planina Prevala 352

Planina Prevala

Planina Prevala

Planina Prevala je priljubljena izletniška točka na južnem pobočju Begunjščice. Slikovita, nezahtevna pot nas iz Ljubelja skozi Bornova tunela pripelje do planine na nadmorski višini 1311 m.

 

 

Planina Vogar

Planina Vogar

Planina Vogar nam bo ponudila enega najlepših, če ne kar zmagovalni razgled nad Bohinjem. Kje se da videti jezero v obliki srca? Točno tukaj:) 

Planina Zajamniki

Planina Zajamniki

Planina Zajamniki je prečudovit košček narave, ki se je na našem seznamu želja znašla že kar nekaj časa nazaj. Leži na južnem robu Pokljuke, ki je sama po sebi pravi raj za vse navdušence nad pohodništvom in gorskim kolesarjenjem.

Plavški Rovt- slapovi v Preski

Plavški Rovt- slapovi v Preski

Slapovi se nahajajo na potoku Raten, desnem pritoku Jesenice, pri vasi Plavški Rovt nad Jesenicami in spadajo med stalne, dokaj vodnate slapove.

 

Stran 3/5