Blejski vintgar s psom

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče pri Soteski vintgar
Dolžina poti 6,86 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni (od aprila do oktobra)
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Bled je najbolj znan po Blejskem jezeru in otoku s cerkvijo, le izletniki z izostrenim nosom za naravne lepote pa vedo, da se nedleč stran najde še en biser med lepotami Slovenije-Blejski vintgar. Obiščete ga lahko tudi z vašimi štirinožnimi prijatelji. Vstopnico za psa kupite na vstopni točki v Vintgar. Psi morajo biti na povodcu.

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 km severozahodno od središča Bleda.

Hidrološki in geomorfološki pomen
Izoblikovala jo je gorska reka Radovna, ki se kmalu po izhodu iz soteske kot desni pritok izliva v Savo Dolinko. Povirje Radovne je v dolinah Krmi in Kotu v Triglavskem pogorju, vode pa zbira tudi s severnega dela Pokljuke in z Mežakle. Radovna je prvotno odtekala naravnost na jug proti blejski kotanji, v predzadnji ledeni dobi pa je Blejski kot zapolnjeval Bohinjski ledenik, zato se je bil Radovenski ledenik pri Krnici prisiljen preusmeriti proti severovzhodu. Ko se je na začetku medledene dobe, ki je sledila, led umikal, so iz njega tekoče vode zapolnile kotanjo severozahodno od Bleda. Jezero je bilo globoko od 100 do 120 m.

Predlagamo, da obisk načrtujete v jutranjih ali popoldanskih urah. Med 10. ter 13. uro je soteska najbolj obremenjena.  

Pot je krožna. Na voljo sta dve različni povratni poti. Pohodna obutev je nujna, pri hoji pa velja previdnost. Soteska je odprta od aprila pa do sredine oktobra. Parkirišče je plačljivo, za vstop je predhodno potrebno kupiti vstopnice.

Obisk z psom je dovoljen.

Vstopnice lahko natisnete ali odprete na telefonu. Ob vstopu skenirate QR kodo na vstopnici. Ob nakupu vstopnice preko spleta morate izbrati uro ter dan ogleda. Nujno se držite izbranega termina, kajti število vstopnic je časovno omejeno.

Več informacij o poti in nakupu vstopnic najdete TUKAJ.

Zanimivosti

Nahajate se v bližini Bleda in prav greh bi bilo izpustiti kremšnito in razgled na Blejski otok.

Naš namig;) Si želite ogledati Blejski otok? Do otoka se lahko zapeljete s pletno ali najamete čoln in veslanje prepustite staršem. Poleti ne pozabite na kopalke, saj je Blejsko  jezero prijetno osvežujoče, v zelo hladnih zimah pa je na jezeru možno tudi drsati (na lastno odgovornost ).

Prisluhnite Legendi o potopljenem zvonu.

Zemljevid

Naloži GPX

Soteska Vintgar
Koordinate izhodišča 46,392949
14,085015

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Prenočišče v bližini

Gostilna Vintgar

Gostilna Vintgar je ena najstarejših, avtohtonih gostiln na Bledu z okolico in Gorenjskem. Gostilna Vintgar ima vse, kar potrebuje dobra gostilna. Očarani boste tudi nad originalno notranjostjo restavracije.

Na  velikem vrtu vam poleti ne bo nikoli vroče. Poskrbljeno je tudi za najmlajše saj imamo na vrtu otroška igrala in male afriške koze.

Podhom 62,

SI-4247 Zgornje Gorje

+386 (0)70 411 912 

info@gostilna-vintgar.si

Vita, Olja in Juna priporočajo

V branje...

Ali ste vedeli?

Vintgar je pravzaprav občno ime za tako oblikovano kanjonsko sotesko. Deroča voda med vrtinčenjem, padanjem prek pragov v brzicah ali skakavcih in v slapovih tako v skalnem dnu kot v stenah ustvarja najrazličnejše erozijske oblike: erozijske lonce ali draslje, tolmune in vdolbine ali fasete. Učinek rečne vode je še večji, ker se v njej vrtinčijo tudi pesek, grušč ali celo manjše skale.