Gozd Hrib na Visokem-krožna pot 585

Gozd Hrib na Visokem-krožna pot

Regija Gorenjska
Izhodišče ob makedamski poti pri kozolcu
Dolžina poti 1,5 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Krožna pot čez gozd Hrib na Visokem.

Izlet čez Hrib, kjer naj bi prvotno ležalo Visoko je primerna tura tudi za mlajše otroke, vendar poteka čez gozd, zato z vozički krožne poti ne morete opraviti. Avto pustite pri prvih hišah v ulici, ki so v državni lasti, pri kozolcu na sredi polja ali ob manjši zaplati gozička pred Hribom. Jeseni v gozdu kraljujejo veliki kostanji in gobe, zato prav gotovo ne boste odšli praznih rok oz. košaric iz gozda. Poleti je gozd radodaren z gozdnimi borovnicami in robidami, ki rastejo ob robu gozda. Ob poti so table Srjanske učne poti, zato je izlet tudi poučna pot za male raziskovalce. V kolikor želite prehoditi celotno učno pot morate za izhodišče vzeti jezero v Srednji vasi pri Šenčurju, kjer se nahaja tudi parkirišče. Ob obronkih gozda se pase divjad, rastejo gobe marele, poleti je gozd radodaren z gozdnimi jagodami. 
Pozimi so na poljih proti zahodu ob zadostni količini snega urejene poti za tek na smučeh. 

Zanimivosti

Zgodba pripoveduje, da je stalo naselje prvotno na hribčku blizu cerkvic sv. Katarine in sv. Radegunde. Vas so razdejali Turki. 
Ime verjetno izvira od njene lege, saj je bila višje ležeča in nad kanjonom Kokre. Prvič je omenjena leta 1239. Na tem mestu, kjer je sedaj gozd Hrib, je bila graščina. V njej je živel vitez, ki je dobil pridevek po naselju. Visoko je bilo nekdaj vaško in mlinarsko naselje. V vasi ob Rapi so mleli kar trije mlini: Fikov, Zormanov in Krčev. 

Zemljevid

Naloži GPX

Visoko krožna pot gozd Hrib
Koordinate izhodišča 46,269558
14,419339

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Športni park Rapa

leži tik ob Kokri. Tu je tudi manjša brunarica, otroška igrala in veliko športnih površin za odbojko, tenis in nogomet. Na levi strani teče reka Kokra, ob njej pa so ves čas poti tudi klopi, če bi želeli na izletu malce spočiti.

 

Vita, Olja in Juna priporočajo

Poleti je Kokra ravno prav osvežujoča za kopanje. Hladna senčka vrbovih vej in žuborenje vode je res nekaj kar boža našo dušo, zato si ob Kokri lahko s starši priredite tudi piknik v naravi.