Jezero Kreda-Mojstrana 6455

Jezero Kreda-Mojstrana

Regija Gorenjska
Izhodišče označeno parkirišče pred mostom-smer slap Peričnik-Triglavska cesta
Dolžina poti 700 m
Trajanje poti 20 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

To je idilično manjše jezerce nad Mojstrano in mi smo morali kar malo pobrskati po internetu, da smo našli vsaj kakšen zapis o njem. Ker vemo, da ste tako kot mi ljubitelji narave in, da boste ob obisku poskrbeli, da narava ostane neokrnjena in čudovita tudi naprej, vam le izdamo, kje se nahaja ta čudovit biser sredi gozda.

Ko je leta 1893 začela delovati cementarna na območju 'Fabrke', so kredo za izdelovanje cementa kopali nedaleč stran. Po zaprtju cementarne je kotanja s svežim pritokom iz potoka postala lokalno kopališče za nezahtevne domačine. Danes je jezero sredi gozda namenjeno ogledu in počitku.

Jezero se nahaja ob pešpoti Mojstrana - Peričnik. Sledite pešpoti št. 16 po desnem bregu Bistrice, v gozdu pri lesenem označevalnem stebričku pa nadaljujte po pešpoti št. 15 navkreber. To je ovinek do jezera, kjer vas oznaka na stebričku vabi, da se pridružite poti št. 16 do Peričnika ali vrnete po isti poti nazaj. Prvič smo jezerce obiskali pozimi in po snežnem metežu ni bilo ne duha ne sluha o jezeru-le ena velika zaledenela bela zaplata sredi gozda;)

Izlet lahko združite tudi z obiskom slapu Peričnik.

Izlet do slapu Peričnik je mogoč v vseh letnih časih, vendar je verjetno najbolj atraktiven v zimskem obdobju. Takrat lahko občudujemo ledeno zaveso kapnikov in ledenih sveč, ki se ustvari, če so temperature dovolj časa pod ničlo. V poletnih mesecih do slapu dvakrat na dan vozi tudi atraktiven turistični avtobus. Ta vozi od Kranjske Gore do slapa Peričnik na eni in Planice na drugi strani. Za celodnevno karto odštejemo 12 eur, za mlajše od 14 let pa je prevoz brezplačen.

Zanimivosti

V Mojstrani priporočamo obisk Planinskega muzeja. Stalna razstava nas aktivno popelje po zgodovini slovenskega planinstva, prikaže varno pot v gorah, svojevrstno doživetje pa ponuja bivak s prikazom nevihte v gorah.  

Zgodovina slovenskega planinstva, prežeta z domoljubjem, vas vodi od začetkov organiziranega planinstva do prvih alpinističnih vzponov ter aktualnih vrhunskih dosežkov naših plezalcev v domačih in tujih gorstvih. Na poti boste srečali prve gorske vodnike, nosače in nadelovalce poti ter gorske reševalce.

Da bo vaš korak varen tudi izven okrilja našega muzeja, vas spremljajo napotki za varno hojo v gore. Tako kot v hribih, lahko tudi na naši muzejski poti občudujete naravo, ohranjanju katere posvečamo posebno pozornost.

Muzejsko planinsko pot označujejo Knafelčeve markacije. Zberite vse žige na poti do vrha skozi različna doživetja, interaktivne naloge, preizkuse … in na cilju boste dobili nagrado. Muzejska planinska pot lahko postane zgodba za vsakega obiskovalca posebej, prav tako kot resničen vzpon na goro.


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30

SPLETNA STRAN

Zemljevid

Naloži GPX

Jezero Kreda- Mojstrana
Koordinate izhodišča 46,4490496
13,9245055

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

 Koča pri Peričniku

Koča pri Peričniku je odprta od aprila do konca novembra in ima klasično ponudbo planinskih jedi na žlico. Otroci se vedno razveselijo sladoleda ali odličnega zavitka.
Sedaj je možno sedeti tudi zunaj pod pokrito teraso in uživati v razgledu.

 

Triglavska cesta 69

4281 Mojstrana

031 603 271

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obvezna oprema v nahrbtniku- fotoaparat!!!

Škljoc škljoc. Narava tu je nadvse fotogenična.