Jezersko-Kamnolom lehnjaka
Regija | Gorenjska |
Izhodišče | Spodnje Jezersko |
Dolžina poti | 1,5 km |
Trajanje poti | 1 h |
Najprimernejši čas za obisk | poleti, spomladi, jeseni |
Primerno za | Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa |
Zahtevnost | srednje zahtevna pot |
Opis poti
Izlet smo začeli na Spodnjem Jezerskem. Na glevni cesti bodite pozorni na table učni center GRS, kjer zavijete levo, nato pa pot nadaljujete čez vas vsaj še kak kilometer. Avto smo pustili kar ob pašniku ob razcepu dveh cest. Pot je do kamnoloma nekoliko strma, ampak traja le kakih 15 minut in je prevozna z vozičkom. Deloma je pot tudi asfaltirana.
Kamnolom je zelo lahko dostopen, saj je neposredno ob cesti. Fosile je mogoče najti prav v vsakem koščku odlomljene kamenine. Če se sprehodite kakih 50 metrov naprej po cesti višje od kamnoloma lahko opazite prečudovit naravni pojav. Skozi skale lehnjaka namreč preko preprog mahu pronica voda in se zliva v reko ter ustvarja prelepo zaveso iz mahu in vode. Mi smo se na ta izlet odpravili v vročem avgustovskem dnevu, na sprehodu ob reki pa smo ujeli tudi sapico še tako dobrodošlega vetra.
Zanimivosti
Lehnjak na Jezerskem ustvari čudovito zaveso iz katere prek mahu ob deževju pronica voda.
Pa veste kakšna kamnina je lehnjak?
Lehnjak je biokemična sedimentna kamnina, ki nastane, ko voda, ki vsebuje kalcijev karbonat teče čez organske ostanke (liste, veje, tudi skelete živali) in se na njih izloča ter jih na ta način obda (inkrustira). Je močno porozna, lahka in luknjičava kamnina. Lehnjak je navadno svetlo rumenorjave barve in ima lepo ohranjeno strukturo okamnelih organskih delcev, ki jo primesi železovih spojin obarvajo rjavkasto. Lehnjak je lahko krušljiv in enostaven za obdelovanje. V sodobnem času je postal cenjena surovina v industriji naravnega kamna. Iz blokov in manjših kosov žagajo plošče za oblogo zunanjih sten in druge fasadne elemente (nenosilni oboki, stebrički, police), iz njega pa izdelujejo tudi okrasne predmete. Je ena redkih kamnin, ki plavajo na vodi.
Zemljevid
Pelji me na izhodišče izleta
Prikaži pot v Google zemljevidihVita, Olja in Juna priporočajo
V Gostišču ob jezeru si privoščite čisto pravo planšarsko specialiteto- MASOVNJEK.
Še recept, če se boste priprave lotili sami:
V globoki segrejemo vso kislo smetano, kasneje dodamo jajce in žličko moke. To zmes mešamo toliko časa, dokler ne spusti maščobe, to je približno 40 minut. Jed postrežemo toplo ali hladno, s kosom kruha.
Pa dober tek!
Prisluhnite ljudski pripovedi o dobrih vilah na Jezerskem.