Ob reki Kokri Visoko-piknik v naravi 176

Ob reki Kokri Visoko-piknik v naravi

Regija Gorenjska
Izhodišče Suha pri Predosljah
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 20 min
Najprimernejši čas za obisk poleti
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Ob reki Kokri najdete številna mesta, kjer si lahko privoščite mir in počitek ter se naužijete prelepe narave. Kot nalašč za poletni piknik v naravi. Če pa se namesto za počitek odločite za sprehod pa si oglejte opisani izlet Kokra krožna pot. 1,2 kilometra dolga sprehajalna pot ob Kokri je speljana med Hotemažami in Visokim pri Kranju in je zanimiva učna pot.

REKA SE PREDSTAVI

»Ime mi je Kokra. Žal sem že pozabila, kdo me je prvi tako imenoval, ker je od tega že več kot tisoč let. Vem le to, da ime ni slovanskega izvora. Rojena sem na Jezerskem, kjer se stikata afriška in evrazijska litosferska plošča. Dolga sem 36 kilometrov in v Kranju se pridružim večji sestri Savi.« 

Tako poetično je reko v poosebitvi predstavil domačin Milan Krišelj, magister, upokojeni profesor geografije, najbolj zaslužen med zaslužnimi za to, da je 1,2 kilometra dolga sprehajalna pot ob Kokri med Hotemažami in Visokim pri Kranju odslej tudi učna pot.

Reka pripoveduje

»Po značaju sem bolj muhasta, včasih bolj majhna in pohlevna, včasih pa divja in uničujoča. Najmanj vode imam v januarju in avgustu, največ v maju in juniju ter novembru in decembru. Največji pretok na tem območju so mi izmerili 230 kubičnih metrov na sekundo, najmanjšega pa komaj en kubični meter na sekundo. Od Tupalič do Milj tečem skoraj v smeri sever jug, zato me zaradi vrtenja Zemlje (Coriolisova sila) zanaša desno, kjer spodjedam svoje lastne nanose, ki sem jih napravila v prejšnjih geoloških nanosih .

Še bolje, pa jo lahko spoznate kar sami.

Zanimivosti

S strokovno pomočjo pa je zrasla tri metre visoka GEOLOŠKA PIRAMIDA, v katero so vgradili barvite kamne nepravilnih oblik s prodišč v bližini Visokega. Najdete jo pri Športnem parku Rapa na Visokem. Prav s štiristrano piramido se da precej bolje razumeti geološko pestrost kamnov, ki jih reka prinaša, brusi in odlaga na svoji poti . Najbolj tipične smo prerezali in jih spolirali, da se vidi, kako so sestavljeni, nam je ob piramidi blizu športnega parka v Rapi razložil profesor. Radiestezist Franc Šturm, ki je meril energijsko stanje v območju učinkovanja piramide, pa ima svoje mnenje. Po njeni postavitvi se je sicer že prej dobra geomantična točka izboljšala in energijsko polje okrog piramide se je povečalo na premer okoli 500 metrov.

»Energija na tem območju ima intelekt in se samodejno uravnava glede na potrebe vsakega posameznika. Območje uravnavanja jakosti in čistosti polja pa je širše od potreb ljudi. To pomeni, da polje okrog piramide vsakemu človeku doda toliko energije, kolikor je potrebuje, nikoli pa je ne doda preveč ali premalo .

Polje zdaj, kar me pozitivno preseneča, vsebuje celotni spekter sintropije. To se je po mojem zgodilo zato, ker so kamne vgradili v piramido.«Vendar piramida nima neomejene moči zdravljenja. Njena moč zdravljenja je, kot navaja Šturm, 590, kar zadostuje, denimo, za rahle prehlade, pomanjkanje energije, utrujenost, nervoznost in manjše glavobole. Vsekakor se bodo ljudje počutili bolje, če se bodo sprehajali tam naokoli ali bodo na območju učinkovanja piramide. In profesorju Krišlju in postavljavcem je s piramido uspelo narediti veliko več kot le prikaz geološke raznovrstnosti ob Kokri, je prepričan radiestezist.

 

 

Zemljevid

Naloži GPX

Reka Kokra- prostor za piknik
Koordinate izhodišča 46,272907
14,405026

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Športni park Rap-Vidmar bar

leži tik ob Kokri. Tu je tudi manjša brunarica, otroška igrala in veliko športnih površin za odbojko, tenis in nogomet. Na levi strani teče reka Kokra, ob njej pa so ves čas poti tudi klopi, če bi želeli na sprehodu malce spočiti.

V športnem parku Rapa najdete Vidmar bar, kjer lahko spijete hladno pijačo, se pocrkljate s kavico ali si lahko rezervirate mesto za piknik z žarom in pod pokritim nadstreškom. Vse to v neposredni bližini Kokre ter športnih igrišč (teniško, odbojkarsko, nogometno, balinanje, košarkarsko).

Najdete jih tako, da, če se peljete v smeri proti Preddvoru, mimo pošte in Merkatorja, kjer na levi strani opazite tablo športni park in zavijete po hribu navzdol.

Vita, Olja in Juna priporočajo

Poleti je Kokra ravno prav osvežujoča za kopanje. Hladna senčka vrbovih vej in žuborenje vode je res nekaj kar boža našo dušo, zato si ob Kokri lahko s starši priredite tudi piknik v naravi.