Planina Lamovje-Trenta 338

Planina Lamovje-Trenta

Regija Goriška
Izhodišče kamp Jelinc
Dolžina poti 6 km
Trajanje poti 2-3 h
Nadmorska višina cilj 856 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za 6+ let
Zahtevnost zahtevnejša pot

Opis poti

Zapuščena vasica Lemovje je od vasi Soča oddaljena 45 minut hoje po planinski poti, ki vodi proti Bavškemu Grintavcu. V vasi ni več stalnih prebivalcev, a je vredna ogleda, saj je postavljena na slikovit plato pobočja Grintavca. Zapuščene kmetije sledijo značilni lokalni arhitekturi, opuščeni travniki so obdani s kamnitimi zidovi ali miri, ki so v dolini že redkost.

Pot se strmo dviga nad dolino in vasjo Soča, zato je primerna za pohodnike s kondicijo. Tik preden nas pripelje do vasi, prečkamo bukov gozd. Da se približujemo vasi nas spomni kamnit zid s prehodom ter čudovit pogled na Bavški Grintavec. Kmalu se pred nami odpre pogled na hiše, ter enkraten razgled na Vrsnik z okoliškimi hribi na nasprotni strani.

Dostop: Mi smo se na pot podali iz kampa Jelinčič, kjer smo šotorili, nato pa smo se ob prelepi poti ob reki Soči podali do izhodišča pri osnovni šoli. Tam lahko tudi parkirate avto in štartate od tam. V tem primeru v vasi Soča parkiramo avto ob cesti pod osnovno šolo (večja, obnovljena zgradba na vzpetini na desni strani ceste). Nekaj metrov nazaj tik ob cesti je manjša kapelica, ob njej pa usmerjevalna tabla za planinsko pot na Bavški Grintavec. Sledimo planinski poti in pazimo na odcep na desno, le nekaj deset metrov od glavne ceste. 

Pot lahko oblikujemo tudi krožno, saj od vasi Lemovje proti malim koritom Soče pelje lovska steza. Na to pot lahko zavijemo desno preko travnika ob prvi hiši na Lemovju, na sredi travnika pred kamnitim zidom, ki obkroža gozd zavijemo navzdol in na začetku gozda pridemo do steze. Steza čez travnike je deloma vidna in ji vsaj v poletnem času ni težko slediti. Ko pridemo do glavne ceste v dolini, potrebujemo še kakih 10 minut hoje po cesti nazaj do izhodišča.

Pot na Lemovje traja 45 minut. Pot je strma, priporočamo pohodniško obutev. Mi smo se lotili krožne poti. Vzpon je res strm in ni primeren za hojo z mlajšimi otroki (za 6+ let). Mi smo našo punco nosili v nosilki. Ker je na planini res čarobno, se včasih tudi malo truda izplača!

Zanimivosti

Nad vasjo je gozdni rezervat Lemovje, zajema zelo star bukov gozd, ki so ga domačini negovali zaradi varovanja domačij pred snežnimi plazovi.

Zemljevid

Naloži GPX

Planina Lamovje
Koordinate izhodišča 46,344463
13,686837

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Turistična kmetija, kamp in sirarna Jelinc

Ponujajo vam ovčji sir in skuto ter številne domače suhomesne izdelke (salame, šunke, zaseko, klobase…).

Vse to postrežejo ob sveže pečenem kruhu. Hišna specialiteta je postrv z ovčjim sirom, pripravljajo tudi postrvi na druge načine.

Vsi, ki imate radi tradicijo, se boste razveselili lokalnih specialitet kot so čompe (krompir v oblicah) s slano skuto, frike in jagnječje rulade.

Soča 50,

5232 Soča

05 388 95 10
051 222 735

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obisk turistične kmetije Jelinc, kjer imajo svoj dom številne domače živali. Zjutraj in zvečer se skozi kamp sprehodijo ovce, nemogoče pa je preslišati tudi njihove osle. Psi so v kampu nadvse dobrodošli in vedno toplo sprejeti, zato Juna daje kampu 5 zvezdic. Poleti poteka v kampu Jelinc tudi pasji kamp, ki se ga vsako leto z veseljem udeležimo. V kampu je tudi Agillity poligon za pse.