Sabotin

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče na razpotju
Dolžina poti 3 km v eno smer
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Sabotin je 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico oziroma Solkanom, na meji med Slovenijo in Italijo. Predvsem očitom, dedkom in sinovom bo tole zares poslastica. Pogovarjali se bodo lahko o rovih, po katerih se lahko sprehodimo. Od kje, zakaj, kako...medtem pa bomo mamice lahko uživale v čudovitem razgledu. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi.

Gre za zelo zanimiv hrib iz zgodovinskega vidika. Še danes se na Sabotinu lahko sprehajamo po številnih vojaških rovih in kavernah, ki so jih v skalo izklesali italijanski in avstoogrski vojaki, pripadniki 22 narodov, ko so se borili na Soški fronti. Čas prve svetovne vojne je torej močno zaznamoval območje Sabotina, ki skupaj z drugimi lokacijami na Tolminskem, Kobariškem in Goriškem priča o takratnem dogajanju.

Po drugi svetovni vojni so po ozkem grebenu Sabotina potegnili novo državno mejo med Italijo in Jugoslavijo, zato je bil dostop na Sabotin vse do osamosvojitve Slovenije omejen. Po vrhu grebena se vijejo mejni kamni, o meji pa pričajo tudi opuščeni bunkerji in stražnice.

Ob njegovem vznožju stoji sloviti Solkanski most čez reko Sočo, predvsem pa je Sabotin poznan po napisu Naš Tito, ki so ga nedavno odstranili. Sabotin je zelo zanimiv „samotar“, ki ga je reka Soča ločila od Svete gore. Nanj se lahko povzpnemo iz 6 različnih smeri.

Čeprav nekoliko nižji hrib, nam vseeno nudi prelep pogled na Goriška Brda, Julijce, reko Sočo, Kras, Furlansko nižino in Alpe.

Zanimivosti


Solkanski most oziroma viadukt je dolg kar 220 metrov in je s svojim lokom največji kamniti most na svetu. Z izgradnjo Solkanskega mostu je bilo praktično zaključeno večtisočletno obdobje gradnje velikih kamnitih mostov, saj so bili na obzorju že prvi veliki betonski mostovi, ki so leta 1910 že dosegli razpon 100 m. Med 1.svetovno vojno je bil razstreljen glavni lok mostu, ki so ga obnovili šele leta 1927.

Zemljevid

Naloži GPX

Sabotin
Koordinate izhodišča 46,003969
13,615039

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Višinska razlika poti

Gostinski lokal v bližini

Ošterija Žogica

Ošterija Žogica ima super pestro ponudbo ter enkratno lokacijo. Notranjost je zelo okusno opemljena in že takoj ob vstopu navduši z izbranimi elementi. Malčki so bili najbolj navdušeni nad bližnjimi otroškimi igrišči in seveda prijaznostjo natakarjev.

Sigurno se še vrnemo....če ne prej, takrat ko zberemo pogum za kakšen bundgee skok iz bližnjega mostu:)

Soška cesta 52,

5250 Solkan

05 300 52 40

Mila in Staš priporočata

Od okrepčevalnice se lahko povzpnemo še do razvalin cerkvice Sv. Valentina. Saj veste, tistega, ki ga naši starši praznujejo na 14tega februarja;) Nekoč je bila to cerkev preproste kvadratne oblike, ki je že od 14.tega stoletja služila tudi za prenočišče patrom frančiškanom. Sedaj so tukaj samo ruševine, med katerimi pa sva vseeno hodila zelo previdno. V toplih dneh naj bi se na tem območju radi sončili modrasssssssssi....