Kuželjska stena in okno 8162

Kuželjska stena in okno

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče ob poti
Dolžina poti 1.3 km
Trajanje poti 45 min
Nadmorska višina izhodišče 740 m
Nadmorska višina cilj 921 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Obisk Kuželjske stene vas bo pripeljal skoraj do meje s Hrvaško. Malce bolj nepoznan izlet, ki nas je nagradil s super označeno potjo, norim razgledom in še prečudovitim naravnim oknom.


Kuželjska stena se mogočno dviguje nad vasico Kuželj v dolini reke Kolpe. Je vzpetina v prelomnici, ki se vije nad zgornjo dolino Kolpe z izjemno razgledno steno in prelepim oknom, ki ga objema naravni kamniti most. Če na eni strani strmo pada vse do doline Kolpe, se na drugi strani spušča v planoto Stružnico.
Mimo te naravne znamenitosti sta speljan Kostelska in Kočevska planinska pot . Pod Kuželjskim oknom sta še dve naravni znamenitosti, v obliki zvonika – v kamniti špici izoblikovana Veliki in Mali turn. Tukaj je rastišče nekaterih redkih in ogroženih rastlin. Ostenje je gnezdišče v Sloveniji zelo redkega in ogroženega sokola selca in planinskega orla.


Iz Kočevja se peljemo po glavni cesti proti mejnemu prehodu Petrina. Pred naseljem Banja Loka zavijemo desno pri lovskem domu na gozdno cesto, smer Stružnica, Rake. Po gozdni cesti se peljemo cca 5 km dokler ne pridemo na desni do hiše s hišno številko Stružnica 1. Nadaljujemo še slabih 100 m ko pridemo do večjega prostora ob cesti, kjer lahko pustimo vozilo. Tu so tudi table, ki opisujejo lokacijo.


Pot je označena in se ne moremo izgubiti. Na vrhu je nor razgled, vendar je potrebna previdnost, predvsem z malimi otroki. Do okna nadaljujemo po markirani poti proti naselju Rake po grebenu desno navzdol. Po približno 10 minutah in precejšnjem spustu pridemo do okna, ki se odpira v grebenu.

Zanimivosti


Kuželjska stena je ime dobila po kraju Kuželj, ki leži pod njo. Kuželj je nastal pred okoli 500 leti. Ime je dobil po kožarjih, ki so kupovali in strojili kože.

Koži tukaj namreč rečejo “kuža”.

Zemljevid

Naloži GPX

kuželjska stena
Koordinate izhodišča 45,4887542
14,8300373

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Mila in Staš priporočata

G. Jože Jarkin je pripovedoval kako so nekdaj merili čas kar po senci, ki je padala na Kuželjsko steno.


“Stena je bila naša ura, saj smo po senci točno vedeli kdaj je ura 9, 10…Zmotili smo se največ za 10-15 minut, najpogosteje pa uganili kar točno. Ob 9ti uri dopoldne je bila še vsa Kuželjska stena v senci. Ko je bila ura 10, je bila senca do roba stene, Velika stena pa je še bila v senci. Pol ure kasneje se je začelo svetlikati po grmičevju, ki ga je osvetlilo sonce.Ob 11tih je sonce sijalo že na tri četrt stene ,ob 12tih pa nacelo in takrat se je v cerkvi na hrvaški stranioglasil zvon, ki je naznanjal, da je poldan. Nekdaj je namreč v cerkvi zvonilo zjutraj, ko se je danilo, opoldne in zvečer, ko se je mračilo.”