Orlova pot-Kočevska Reka 793

Orlova pot-Kočevska Reka

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri zavodu za gozdove
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Gnezdo para orlov belorepcev v Kočevski Reki je bilo odkrito v 80. letih prejšnjega stoletja, le nekaj let po izgradnji jezu, za katerim je nastalo Reško jezero. Odkritje je predstavljalo prvo potrditev gnezdenja te vrste na naših tleh. Belorepec je vse od takrat na Kočevskem stalno prisoten. Reško jezero in bližnje gnezdo belorepcev privabljata številne obiskovalce: pohodnike, ljubitelje narave, ribiče, lovce in adrenalinske rekreativce. Gnezdo in osrednji del belorepčevega prehranjevalnega habitata sta zato izpostavljena precejšnjemu vznemirjanju s strani človeka.

V gozdni rezervat Jezero je zato vse od poletja 2017 umeščena tematska Orlova pot, ki obiskovalce navdušuje z edinstvenim naravnim bogastvom, ozavešča o kompleksnosti ekoloških procesov in pomenu varovanja končnih plenilcev, kot je belorepec. Obiskovalce usmerja k obisku dela rezervata, v katerem belorepcu ne predstavljajo večje motnje.

V času našega obiska smo lahko obiskali opazovalnico ob Reškem jezeru, same Orlove poti pa, zaradi dela na jezu, ni bilo mogoče prehoditi, zato je v gpx zemljevidu označena pot od parkirišča do opazovalnice ter do začetka Orlove poti. Le to lahko sedaj normalno spet obiščete in se načudite izvirni predstavitvi te čudovite živali. Pot nad katero bodo vaši najmlajši navdušeni.

Zanimivosti

Orlova pot je bila med vetrolomom (11. – 13. 12. 2017) močno poškodovana, na pot je padlo več dreves, na nekaterih delih jo je celo odtrgalo. Aprila 2018 so bila izvedena sanacijska dela, tako je pot zopet prehodna in odprta za javnost.

Zemljevid

Naloži GPX

Orlova pot-Kočevska Reka
Koordinate izhodišča 45,575844
14,796144

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Lovski dom pri ranču Marina

V Kočah pri Kočevski reki nastaja velik turistični kompleks Ranch Marina, namenjen obiskovalcem, ki želijo odkriti neokrnjeno naravo Kočevske. Njihova dejavnost je turizem in preživljanje prostega časa v različnih oblikah sprostitve. Ponujajo šolo jahanja, prenočišča, kolesarstvo, sprehode, družabne prireditve in srečanja ter lokalne kulinarične dobrote, md njimi tudi jedi iz divjačine. 

Koče 9,

1332 Koče

Vita, Olja in Juna priporočajo

Kočevski pragozd

Kočevski gozdovi so del največjega strnjenega kompleksa gozdov v Evropi, ki se razteza od Trnovskega gozda do Gorskega Kotarja na Hrvaškem.

Pragozd lahko opazujemo s sprehodom po: Roški pešpoti ter pešpoti po Kočevskem Rogu.

V Turističnem informacijskem centru Kočevje vas vabijo na sprehod v pradavnino, v najgloblje kotičke Kočevske pokrajine, kjer so skriti ostanki gozda, v katere človeška roka še ni posegla. Pozabite na čas, naj vas prevzame čudežna narava, kakršne še niste doživeli. Na Kočevskem obstaja veliko število že označenih pohodniških poti, po katerih se lahko odpravite na krajše ali daljše, celo večdnevne pohode. Mnoge jame, kraški izviri, razgledišča, gozdni orjaki ter pester živalski svet vabijo k odkrivanju skrivnostnih kočevskih gozdov.

Nedaleč od Rajhenavskega pragozda stoji jelka, imenovana Kraljica Roga, ki je z višino 51 metrov ena najmogočnejših jelk pri nas. V okolici raste še več podobnih spoštovanja vrednih orjakov. Jelka lahko v tovrstnih razmerah doživi tudi petsto let.