Stran 3/4

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Ajdovski zid je že kar nekaj stoletij zapuščen, včasih je bil dolg okrog 7 km, ob njem pa je stalo 35 obrambnih stolpov. 2 izmed njih sta delno rekonstruirana, tako, da si lahko vsaj malce bolj predstavljamo kako naj bi to takrat izgledalo. Ajdovski zid je predstavljal najdaljši odsek rimskega zapornega sistema claustra Alpium luliarum.

 

 

Sračja dolina-Ljubljana 388  

Sračja dolina-Ljubljana

Sračja dolina-Ljubljana

Raziskujemo Ljubljano. Pobeg iz mesta v naravo skoraj v centru Ljubljane. Je mogoce ideja za krajši nedeljski sprehod. Srečate konjičke na poti, na bližnji jasi pa so ograde s srnicami.

 

 

Stari grad Čušperk

Stari grad Čušperk

Čeprav je na ime Čušperk vezanih kar nekaj šal in smešnic, vasica v resnici obstaja. Pa ne samo to, res gre za manjšo obcestno vas, vendar se Čušperk pravgotovo splača obiskati in se sprehoditi do Ostrega vrha, Limberka in seveda Starega gradu. Področje naj bi bilo poseljeno že v davni prazgodovini.

 

 


 

 

 

Stari grad pri Smledniku

Stari grad pri Smledniku

Vzhodno od Zbiljskega jezera opazite zanimive ruševine gradu. Družinski izlet na Stari grad je eden najbolj priljubljenih družinskih izletov tod okoli, saj je pot primerna tudi za hojo z našimi najmlajšimi, razgled na vrhu pa je naravnost osupljiv.

 

 

Stari grad Višnja Gora

Stari grad Višnja Gora

V Višnji Gori je davno nazaj stalo veliko število gradov in dvorcev. Najstarejši med njimi pa je Grad Turn, ki mu domačini rečejo kar Stari grad. Družinski izlet primeren tudi za mlajše otroke.

 

 

Stari grad-Kamnik 818  

Stari grad-Kamnik

Stari grad-Kamnik

Stari grad stoji na Krniški gori (585 m) nad mestom. Omenja se že v 12. stoletju pod imenom Zgornji grad, ko pa so ga v 16. stoletju opustili, je začel propadati in je sedaj v ruševinah.

Stari maln-Vrhnika 832  

Stari maln-Vrhnika

Stari maln-Vrhnika

Zanimiva izletniška točka, kjer lahko uživate v zeleni naravi, se poleti ohladite in si morda privoščite piknik. 

 

 

 

Sv. Ahac nad Turjakom

Sv. Ahac nad Turjakom

Družinski izlet proti cerkvi sv. Ahaca je kot nalašč za otroke nad 4 leta starosti. Z malce truda hitro osvojite vrh. Razgled z vrha Gore je obširen, odprt na skoraj vse strani, če se nanjo odpravite spomladi ali jeseni, ko drevesne krošnje še niso preveč bujne. Pot označujejo zanimive glinene oznake.

 

 

 

Sv. Ana- Podpeč

Sv. Ana- Podpeč

Sveta Ana je en zelo lušten hribček, ki nudi prekrasen razgled na Ljubljansko barje. Med Ljubljančani je precej priljubljen, dodaten plus pa je tudi to, da se lahko po spustu okopamo v bližnjem jezeru. Tik pod vrhom lahko v leseni „brunarici“ odprtega tipa posedimo in si v knjižico odtisnemo žig. V ogradah so tudi kozice, ki radovedno pozdravijo vsakega pohodnika.
 

 

Sv. Jakob nad Katarino

Sv. Jakob nad Katarino

Izkoristite prijeten vikend za družinski pohod na Sv. Jakob nad Katarino.
 

 


 

 

Sv. Primož nad Kamnikom

Sv. Primož nad Kamnikom

Sv. Primož nad Kamnikom leži na 826 metrih in ponuja oddih v neokrnjeni naravi. Hrib je zelo popularen v teh koncih, saj je pot prijetna in primerna tudi za naše male pohodnike.

 

Sv. Urh- Zaklanec 911

Sv. Urh- Zaklanec

Sv. Urh- Zaklanec

Nad Podolnico in Zaklancem se dviga 426 m visok dolomitski grič s cerkvijo Sv. Urha. Obstajajo domneve, da je bilo pri cerkvi prazgodovinsko naselje. Tabor na Sv.Urhu je zaščiten kulturni spomenik, vreden ogleda in odlična ideja za krajši družinski izlet.

 


 

 

Sv.Lovrenc- Polhograjska gora

Sv.Lovrenc- Polhograjska gora

Polhograjska Gora, ki jo mnogi poznajo tudi kot samo Gora ali Sveti Lovrenc je 824 m visoka vzpetina, ki se nahaja severozahodno od Polhovega Gradca.

 

 

 

 

Šmarna gora

Šmarna gora

Verjetno najbolj obljuden hrib v osrednji Sloveniji vabi, da se se prav katerikoli dan odpravite na njegov vrh in pozvonite na zvonček želja.

 


 

 

Tehniški muzej Slovenije

Tehniški muzej Slovenije

Zelo zanimiva in poučna izletniška točka, ki bo navdušila tako starše kot podmladek.  Interaktiven muzej z bogato zbirko iz različnih pomembnih gospodarskih področij.

 

 

Tematska pot ob Rupnikovi liniji- Zaplana

Tematska pot ob Rupnikovi liniji- Zaplana

 

Rupnikova linija ali Rupnikova črta je sistem utrdb, ki jih je začela graditi Kraljevina Jugoslavija na ozemlju zahodne Slovenije pred drugo svetovno vojno kot obrambo pred italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskemu generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku.

Toško čelo 559

Toško čelo

Toško čelo

Čelo je 590 m visok hrib nad istoimensko vasjo. Z vrha, oz. nekoliko nižje se nam odpre lep razgled na del Ljubljane in okoliškega hribovja.  

 

 

Učna pot Ob mlinščici

Učna pot Ob mlinščici

Kamniška Bistrica je zelo privlačna destinacija. Najdemo lahko precej tematskih poti, se sprehajamo ob bregu ali pa odkolesarimo kakšen daljši kos.

 

 

Vače 929

Vače

Vače

Vače veljajo za eno najbogatejših znanih prazgodovinskih najdišč v Sloveniji. V okoliških grobiščih so našli številne grobne predmete, kot so npr. posode, orožje in nakit iz starejše železne dobe.
 

 

Velika planina

Velika planina

Ena izmed priljubljenih klasik, ko govorimo o izletih, je vsekakor Velika Planina. Vedno očarajo v prostor umeščene pastirske hišice in živali, ki se prosto pasejo.

Veliki Predaselj

Veliki Predaselj

Nekaj minutni sprehod ob soteski vam že odpre čudovit razgled na strugo reke ter kristalno čisto Kamniško Bistrico. Obiščite Veliki in Mali Predaselj.

 

Z vlakcem Urbanom po Ljubljani

Z vlakcem Urbanom po Ljubljani

Hop na vlakec Urban in en krog po Ljubljani. Če si želite ogledati Ljubljano kot turist, naj vam raziskovanje prestolnice olajša zelo zanimivo prevozno sredstvo-vlakec Urban.
 

 

 

Zmajčkovo nenavadno popotovanje

Zmajčkovo nenavadno popotovanje

Zmajčkovo nenavadno popotovanje je zabavna igra na prostem v slogu sobe pobega, ki predstavlja idealno priložnost za družinsko preživljanje prostega časa. Tako staršem kot otrokom ponuja možnost zabavnega druženja in spoznavanja zanimive in manj znane zgodovine Ljubljane na nov in razburljiv način. 

 

Zoo Ljubljana

Zoo Ljubljana

Naj vas najprej vprašamo, katera je vaša najljubša žival? Pes, mačka, konj? A? Mogoče pa gvanako, sajmiri ali surikate? No, te so vam pa že manj poznane. Prav lahko se zgodi, da po obisku ljubljanskega živalskega vrta dobite novo naj žival. Preživite aktiven in zanimiv dan, skupaj z otroki, v središču Ljubljane.

 

Stran 3/4