Stran 3/4

Rašica je špica

Rašica je špica

Rašica je hribček sredi Ljubljane, ki pritegne zaradi svojih številnih poti, ki jih lahko prilagodimo svojim zmožnostim in kondiciji. Na vrhu se lahko povzpnemo na stolp iz katerega vidimo sosedo Šmarno goro.

 

 

Reber nad Trojanami

Reber nad Trojanami

Včasih bi nekam skočili tako na hitro, ampak ne vedno na isti hribček. Kaj, pa če vam ponudimo slastne krofe za nagrado ob osvojenem vrhu? ;) Potem je ena izmed lušnih idej Reber nad Trojanami, 878m visok hrib.

 

Ribnik Želodnik, Domžale

Ribnik Želodnik, Domžale

V času korone smo odkrivali nekatere manj znane lokacije v bližini doma in v občini Domžale nam je še posebej všeč ribnik Želodnik, v bližini Doba pri Domžalah. Opazujte ptice, posedtie na klopci, sprehodite se okrog ribnika in preživite z otroki čudovit dan v naravi.

 

 

Ribniki pri stari opekarni-Vrhnika

Ribniki pri stari opekarni-Vrhnika

Ribniki Opekarna oz. Ribniki pri opekarni so skupina petih ribnikov, ki ležijo ob Ljubljanici, na severozahodnem robu Ljubljanskega barja.
Nastali so na mestu nekdanjega glinokopa za potrebe bližnje opekarne, po kateri so dobili ime. Po opustitvi dejavnosti pridobivanja gline se je zaradi neprepustne glinene podlage tu začela nabirati voda in nastalo je pet vodnih teles.

 

Rožnik

Rožnik

Je sploh treba kaj veliko dodati k opisu najslavnejše pohodniške destinacije številnih Ljubljančanov? Rožnik Must visit, sploh če si turist v Ljubljani.

 

Slap Kosca

Slap Kosca

Izlet do slapu Kosca je odlična ideja, če iščete kam bi jo mahnili na dolenjskem koncu. Gre za pot, ki poteka po gozdu in je zato zelo primerna v vročih poletnih dneh.

 

 

 

 

 

Slap Orglice

Slap Orglice

Slap Orglice je zaradi čudovite narave in lahke dostopnosti zanimiv krajši družinski izlet. Prelepa dolina Kamniške Bistrice vas bo pravgotovo prepričala, da se tja z družino večkrat vrnete.

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Ajdovski zid je že kar nekaj stoletij zapuščen, včasih je bil dolg okrog 7 km, ob njem pa je stalo 35 obrambnih stolpov. 2 izmed njih sta delno rekonstruirana, tako, da si lahko vsaj malce bolj predstavljamo kako naj bi to takrat izgledalo. Ajdovski zid je predstavljal najdaljši odsek rimskega zapornega sistema claustra Alpium luliarum.

 

 

Soteska Pekel

Soteska Pekel

Ste že slišali za ta kraj? Tako zanimivo ime nas je prepričalo, da smo si šli sotesko z radovednostjo ogledat. Gre za dokaj nezan biser, ki leži v občini Borovnica, blizu Vrhnike. Pri izhodišču je tudi znana restavracija, kjer se lahko na koncu izleta tudi okrepčate.

Sračja dolina-Ljubljana 388  

Sračja dolina-Ljubljana

Sračja dolina-Ljubljana

Raziskujemo Ljubljano. Pobeg iz mesta v naravo skoraj v centru Ljubljane. Je mogoce ideja za krajši nedeljski sprehod. Srečate konjičke na poti, na bližnji jasi pa so ograde s srnicami.

 

 

Stari grad Čušperk

Stari grad Čušperk

Čeprav je na ime Čušperk vezanih kar nekaj šal in smešnic, vasica v resnici obstaja. Pa ne samo to, res gre za manjšo obcestno vas, vendar se Čušperk pravgotovo splača obiskati in se sprehoditi do Ostrega vrha, Limberka in seveda Starega gradu. Področje naj bi bilo poseljeno že v davni prazgodovini.

 

 


 

 

 

Stari grad pri Smledniku

Stari grad pri Smledniku

Vzhodno od Zbiljskega jezera opazite zanimive ruševine gradu. Družinski izlet na Stari grad je eden najbolj priljubljenih družinskih izletov tod okoli, saj je pot primerna tudi za hojo z našimi najmlajšimi, razgled na vrhu pa je naravnost osupljiv.

 

 

Stari grad Višnja Gora

Stari grad Višnja Gora

V Višnji Gori je davno nazaj stalo veliko število gradov in dvorcev. Najstarejši med njimi pa je Grad Turn, ki mu domačini rečejo kar Stari grad. Družinski izlet primeren tudi za mlajše otroke.

 

 

 

Stari grad-Kamnik

Stari grad-Kamnik

Stari grad stoji na Krniški gori (585 m) nad mestom. Omenja se že v 12. stoletju pod imenom Zgornji grad, ko pa so ga v 16. stoletju opustili, je začel propadati in je sedaj v ruševinah.

Stari maln-Vrhnika 832  

Stari maln-Vrhnika

Stari maln-Vrhnika

Zanimiva izletniška točka, kjer lahko uživate v zeleni naravi, se poleti ohladite in si morda privoščite piknik. 

 

 

 

Sv. Ahac nad Turjakom

Sv. Ahac nad Turjakom

Družinski izlet proti cerkvi sv. Ahaca je kot nalašč za otroke nad 4 leta starosti. Z malce truda hitro osvojite vrh. Razgled z vrha Gore je obširen, odprt na skoraj vse strani, če se nanjo odpravite spomladi ali jeseni, ko drevesne krošnje še niso preveč bujne. Pot označujejo zanimive glinene oznake.

 

 

 

Sv. Ana- Podpeč

Sv. Ana- Podpeč

Sveta Ana je en zelo lušten hribček, ki nudi prekrasen razgled na Ljubljansko barje. Med Ljubljančani je precej priljubljen, dodaten plus pa je tudi to, da se lahko po spustu okopamo v bližnjem jezeru. Tik pod vrhom lahko v leseni „brunarici“ odprtega tipa posedimo in si v knjižico odtisnemo žig. V ogradah so tudi kozice, ki radovedno pozdravijo vsakega pohodnika.
 

 

Sv. Jakob nad Katarino

Sv. Jakob nad Katarino

Izkoristite prijeten vikend za družinski pohod na Sv. Jakob nad Katarino.
 

 


 

 

Sv. Primož nad Kamnikom

Sv. Primož nad Kamnikom

Sv. Primož nad Kamnikom leži na 826 metrih in ponuja oddih v neokrnjeni naravi. Hrib je zelo popularen v teh koncih, saj je pot prijetna in primerna tudi za naše male pohodnike.

 

Sv. Urh- Zaklanec 911

Sv. Urh- Zaklanec

Sv. Urh- Zaklanec

Nad Podolnico in Zaklancem se dviga 426 m visok dolomitski grič s cerkvijo Sv. Urha. Obstajajo domneve, da je bilo pri cerkvi prazgodovinsko naselje. Tabor na Sv.Urhu je zaščiten kulturni spomenik, vreden ogleda in odlična ideja za krajši družinski izlet.

 


 

 

Sv.Lovrenc- Polhograjska gora

Sv.Lovrenc- Polhograjska gora

Polhograjska Gora, ki jo mnogi poznajo tudi kot samo Gora ali Sveti Lovrenc je 824 m visoka vzpetina, ki se nahaja severozahodno od Polhovega Gradca.

 

 

 

 

Šmarna gora

Šmarna gora

Verjetno najbolj obljuden hrib v osrednji Sloveniji vabi, da se se prav katerikoli dan odpravite na njegov vrh in pozvonite na zvonček želja.

 


 

 

Tehniški muzej Slovenije

Tehniški muzej Slovenije

Zelo zanimiva in poučna izletniška točka, ki bo navdušila tako starše kot podmladek.  Interaktiven muzej z bogato zbirko iz različnih pomembnih gospodarskih področij.

 

 

Tematska pot ob Rupnikovi liniji- Zaplana

Tematska pot ob Rupnikovi liniji- Zaplana

 

Rupnikova linija ali Rupnikova črta je sistem utrdb, ki jih je začela graditi Kraljevina Jugoslavija na ozemlju zahodne Slovenije pred drugo svetovno vojno kot obrambo pred italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskemu generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku.

Stran 3/4