Krim 6464

Krim

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče Zamlake
Dolžina poti 2,4 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

 

Krim je 1107 metrov visoka gora na južnem obrobju Ljubljanskega barja. Zaradi svojega položaja in oblike je ena najbolj prepoznavnih gora v okolici Ljubljanske kotline, ki jo vsako leto obišče na tisoče planincev in izletnikov. Dostopen je iz večih smeri, mi pa smo jo ubrali iz Zamlak. Do tja pridemo, če se vozimo do vasi Iška, kjer v ostrem ovinku sledimo oznakam za Rakitno in Gornji Ig. Pri odcepu se držimo desno in nato parkiramo malce naprej na parkirišču ob cesti.


Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja je jugoslovanska vojska vrh zaprla in na njem postavila radijski center, zaradi česar je bil dalj časa zaprt za javnost. Od leta 1991 je vrh ponovno odprt za obiskovalce, na njem pa se nahaja tudi planinska koča. V zimskih dneh, ko v Ljubljanski kotlini več tednov prevladuje megla in nizka oblačnost, je izlet na Krim najbližja točka nad tisoč metri, koder lahko poiščemo sonce. Dobil je tudi vzdevek ljubljanski vremenski prerok, saj naj bi oblak ali t. i. »kapa«okrog vrha napovedovala manj ugodno vreme za okoliške kraje.

Z vrha se ponuja lep razgled na Ljubljansko barje, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in tudi na del Julijskih Alp. Leta 1817 so geodeti na njem postavili trigonometrično točko I. reda s številko 172, ki so jo uporabljali za koordinatno izhodišče pri katastrski izmeri Dežele Kranjske, Primorja in Istre. Izmera je trajala med letoma 1817 in 1828, o dogodku priča bronasta spominska plošča na zidu planinske koče. Med drugo svetovno vojno so se na Krimu in njegovi okolici zaradi težko dostopnega terena in obsežnih gozdov zadrževale številne partizanske enote. Leta 1942 je bila tako pod Krimom v bližini Iškega vintgarja postavljena partizanska bolnišnica Krvavice.


Leta 1971 so začeli na njem graditi RTV oddajnik z namenom, da bi s televizijskim signalom pokrili območja, kamor radijski signali oddajnikov Krvavec in Ljubljanski grad niso segli.

 

Zanimivosti

Hrib sestavlja apnenec, zato je tukaj veliko vrtač in kraških jam. Zaradi prisotnosti mokrišč tukaj rasteta lepi čeveljc in močvirski tulipan, ki sta zaščitena.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Krim
Koordinate izhodišča 45,916735
14,480972

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinska koča na Krimu

Prijazna koča, kjer dobimo vse klasične slovenske jedi na žlico.

Da je vzpon bolj sladek, pa si seveda ne smete pozabiti privoščiti štrukljev ali njihovega zavitka.

Strahomer 60

1292 Ig

Mila in Staš priporočata

Mi smo hrib Krim ali Ljubljanski Olimp, kot ga imenujejo nekateri, obiskali v zimskem času in zelo sva bila navdušena, ker sva lahko uporabilia dereze. Vsem najinim prijateljem, ki se bodo v hribe odpravili v snežnim razmerah, svetujeva da svojim čevljem prav tako priskrbijo “ ustrezen profil”:) Zelo zabavno je in predvsem veliko bolj varno.