Čateževa energijska pot 7928

Čateževa energijska pot

Regija Posavska
Izhodišče slaščičarna Urška pri Termah
Dolžina poti 9,2 km (ali po želji)
Trajanje poti 3h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Posavje je za nas kot Sneguljčica. A zakaj? Njenih sedem palčkov je tukaj prevzelo podobo sedmi veličastnih gradov, katerih obisk definitivno priporočamo. Poleg te zakladnice zgodovine in seveda vsem dobro znanih Term Čatež, pa je tukaj tudi kar nekaj luštnih pešpoti.

Mi smo se odpravili po krožni Čateževi energijski poti, malce po svoje. Pot boste najlažje začeli pred slaščičarno Urška, pri TIC-u Term Čatež. Usmerite se proti nasipom reke Save, ki jo lahko občudujete do vasi Čatež ob Savi. Na mostu si lahko ogledate sotočje Save in Krke, ki je najdaljši desni pritok Save.

Pot vodi mimo gostilne Les v središču vasi. Mi smo tu prenočili in zato našo pot tukaj tudi začeli. Zelo blizu je Turistična kmetija Zevnik, ki se ukvarja s konjeništvom.

Pot je lepo označena z zelenim vragcem Čatežem in informativnimi tablami. Najvišjo točko predstavlja Šentviška gora, kjer stoji cerkvica Sv. Vida. Razgled nad Krško- Brežiško polje pod nami je čudovit, vsaj 10 min pa je naš počitek spremljalo tudi cingljanje. Vsi smo namreč želeli pozvoniti na zvon želja in se vpisati v knjigo pohodnikov. Ob cerkvici je tudi ogromen lesen stol z naslonjalom v obliki srčka. Srce je enake oblike kot tistih 8 na brežiškem vodnem stolpu. Le-ta burijo domišljijo in soustvarjajo legendo o ljubezni med visokim cesarskim uradnikom takratne Avstro- ogrske in Brežičanko. Legenda pravi, da se je uradnik zaljubil v domačinko in ji svojo naklonjenost želel izkazati s srci na stolpu.

Celotna pot je dolga nekaj več kot 9 kilometrov in dokaj položna. Ker se postopoma vzpenja, je primerna za večino pohodnikov in za izvajanje nordijske hoje. Sprehodimo se mimo 15 energetskih vrtincev, kjer lahko preverimo, če delujejo, a potrebno je pravilno dihati, meditirati in biti sproščen, če hočemo doživeti učinke energetskih krogov. Nič čudnega ne bo, če bomo na poti srečali tudi bosonoge pohodnike, saj je veliko domačinov, ki v se v poletnem času odpravijo do vrha kar brez obuval.

Zanimivosti

Brežiški vodovodni stolp je 46 m visok vodni stolp, ki je nekoč služil za oskrbo prebivalcev mesta s pitno vodo, od izvzetja iz uporabe leta 1983 pa je spomenik tehniške in kulturne dediščine ter simbol Brežic. Kot tak je upodobljen na uradnem znaku Občine Brežice.
Stolp je valjaste oblike z osemkotnim prostorom za rezervoar na vrhu, ki ga pokriva piramidasta streha. Sam rezervoar je visok in širok šest metrov, valjasta posoda iz armiranega betona ima kapaciteto 160 kubičnih metrov vode. Zgrajen je bil leta 1914 za potrebe stabilne dobave vode meščanom iz tri kilometre oddaljenega zajetja v Brezini.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Čateževa energijska pot
Koordinate izhodišča 45,8908512
15,6019777
Čateževa energijska pot
Koordinate izhodišča 45,8908512
15,6019777

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Gostilna in Pension Les

Ogromna gostilna z dolgoletno tradicijo je idealna za vaš postnek. Izbira hrane je zelo raznolika in predvsem kvalitetna. V notranjem delu imajo tudi kotiček za otroke, ki se lahko v času čakanja tam lepo zamotijo. Mi lahko pohvalimo tudi prijaznost in odzivnost pri rezervaciji prenočišča, ki se nahaja čez cesto v neposredni bližini. Apartmaji so prostorni, čisti in idealni za krajši oddih v the koncih.

 


Les Nasta s.p.
Rimska cesta 31, 8250 Brežice, Slovenija

Telefon: +386 7 49 61 100
E-mail: info@pension.si

Mila in Staš priporočata

Kam po zabavo po dolgi hoji? Seveda je lahko odgovor samo eden, v Terme Čatež seveda. Ponuja tako ogromno zimsko kot tudi poletno riviero.

Na zimski Termalni rivieri zaplavajte v termalni vodi največjega pokritega kompleksa bazenov in odkrijte vodni raj na več kot 6.500 m2 notranjih površin z vodnimi atrakcijami.  Pod tri kupole zimske Termalne riviere vabijo bazeni, whirlpooli, slapovi, masažna ležišča ...

Ko je počasnosti dovolj, sledi zabava med valovi ali na divji reki. Ljubitelje hitrih spustov navdušuje tobogan z zaprto cevjo s svetlobnimi učinki, iskalce presenečenj pa drevo doživetij.