Grad Pišece 8313

Grad Pišece

Regija Posavska
Izhodišče večnamenski dom, zraven igrišča
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 45 min
Nadmorska višina izhodišče 279 m
Nadmorska višina cilj 400 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Grad Pišece ali Pišeški grad, zgrajen v 13. stoletju, se nahaja v Bizeljskem gričevju v Brežicah na nadmorski višini 337 m. Grad krasi mogočen 36 metrov visok stolp s kar 2,5 metra debelimi zidovi. Definitivno nas je presenetil s svojo pojavo, saj smo pričakovali le nekaj ruševin.

Izlet lahko pričnemo izpred Večnamenskega doma, zraven urejenega igrišča. Od tukaj bomo do vrha potrebovali dobrih 30 minut. Ko se tik nad Pišecami z glavne ceste odcepi makadamska pot proti gozdu sledimo lesenim oznakam za grad. Skozi drevesne krošnje se na vzpetini izrišejo podobe veličastne zgradbe, skrite pred očmi opazovalcev iz doline. iPišeški grad je v pisnih virih prvič omenjen v 14. stoletju. Pozidali so ga salzburški nadškofje na vzhodnem robu svojih posavskih posesti. Tukaj je bila nemirna meja med Rimskim cesarstvom in Ogrsko, ki so jo pestili nenehni spopadi, povezani s plenjenjem, uničevanjem in požigi. V teh bojih in spopadih je imel grad pomembno obrambno vlogo.

Od leta 1595 pa do konca druge svetovne vojne je bil grad v lasti rodbine Moškon. Po koncu vojne so ga nacionalizirali, potem pa se je začel njegov propad. Nekaj zagretih občanov se je zavzelo za njegovo prenovo, vendar še nima neke pomembnejše namembnosti. V kompleksu, ki razodeva številne večje prezidave, predvsem renesančne je delno ohranjena tudi romanska grajska kapela s prezidano apsido. Pred gradom je angleški vrt, kjer raste več eksotičnih dreves: med njimi tri sekvoje.

Zanimivosti

V srednjeveški literaturi zasledimo razlago imena Bishaz, kar naj bi pomenilo »bei der Shanz« – »pri šancah«, kar morda kaže na zelo staro utrdbo. Po drugi strani morda ime izvira iz vetra, ki ob gradu po dolini piha vse leto – »piš«. Spet tretja razlaga pa je, da je bilo na Gabernici v dolžini enega kilometra 21 mlinov. In morda je ime Pišece prišlo od besede »pšeno«, dela mlina.


MAKS PLETERŠNIK je bil slovenski jezikoslovec, rojen v Pišecah, ki je leta 1895 izdal slovensko-nemški slovar. Pri tem mu je finančno pomagal ljubljanski škof Wolf. Pripravi slovarja je Pleteršnik posvetil 12 let vztrajnega dela, ki ga je opravljal z veliko zavzetostjo in navdušenostjo. Dodana vrednost omenjenega slovarja je v tem, da je bil avtor naš prvi jezikoslovec, ki je besedam določil tudi naglas.

 

Zemljevid

Naloži GPX

grad Pišece
Koordinate izhodišča 46,0034607
15,6486019

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Gostilna in Pension Les

Ogromna gostilna z dolgoletno tradicijo je idealna za vaš postnek. Izbira hrane je zelo raznolika in predvsem kvalitetna. V notranjem delu imajo tudi kotiček za otroke, ki se lahko v času čakanja tam lepo zamotijo. Mi lahko pohvalimo tudi prijaznost in odzivnost pri rezervaciji prenočišča, ki se nahaja čez cesto v neposredni bližini. Apartmaji so prostorni, čisti in idealni za krajši oddih v the koncih.


Rimska cesta 31,

Brežice, Slovenija

+386 7 49 61 100
info@pension.si

Mila in Staš priporočata

Kam po zabavo po dolgi hoji? Seveda je lahko odgovor samo eden, v Terme Čatež seveda. Ponuja tako ogromno zimsko kot tudi poletno riviero.

Na zimski Termalni rivieri zaplavajte v termalni vodi največjega pokritega kompleksa bazenov in odkrijte vodni raj na več kot 6.500 m2 notranjih površin z vodnimi atrakcijami.  Pod tri kupole zimske Termalne riviere vabijo bazeni, whirlpooli, slapovi, masažna ležišča ...

Ko je počasnosti dovolj, sledi zabava med valovi ali na divji reki. Ljubitelje hitrih spustov navdušuje tobogan z zaprto cevjo s svetlobnimi učinki, iskalce presenečenj pa drevo doživetij.