Krškočara 5965

Krškočara

Regija Posavska
Izhodišče Mestni muzej Krško, Valvasorjevo nabrežje 3, Krško
Dolžina poti 4.1 km
Trajanje poti 3 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ali veste, da po Sloveniji nastaja prava pravcata pravljično-doživljajska transversala? O ja, pred kratkim je Zavod Škrateljc svoji zbirki dodal že sedmo pot, ki se tokrat nahaja v Krškem. Najbolj čarovniška med vsemi do zdaj, saj se imenuje Krškočara.

Pa ste mogoče vedeli, da so v Kršem živeli naši največji učenjaki- Bohorič, Dalmatin, Valvasor…? Mogoče pa so tudi oni kdaj obiskovali čarovniško šolo.


Skupaj s Čarobukvico in čaropalico, ki jo za 5 evr. dobite v atriju Mestnega muzeja Krško ali baru Vanilija Caffe, se odpravite na pot in zbirate žige za vseh 9 razredov. V vsakem razredu je potrebno usvojiti eno čarovniško spretnost in prvino. Dokupite lahko tudi slikanico, v kateri spremljate 4 prijatelje, ki jih že prvi dan šole zadane 300 letni urok. Podajo se na enako pot, kot se boste vi. Skupaj jim pomagamo odčarati stvari nazaj v normalno stanje, vsaj upamo tako:)

Pri doživljajskih točkah otroci rešujejo čarovniške naloge, pridobijo čaroznačko, se naučijo čaropisa, spoznajo svojo čaromoč in na koncu za svojo čaroznanje prejmejo spričarovalo. Veliko enega čaranja, kajne?

Pot je dolga 4 kilometre, primerna za vse pohodnike, za razumevanje vseh čarovragolij pa priporočamo izlet predvsem otrokom nad 5 let. Za celotno čarovniško potovanje si rezervirajte vsaj 3 ure.


Dogodivščina Krškočara se prične v atriju Mestnega Krško, Valvasorjevo nabrežje 3. Od tod pot vodi skozi mesto Krško v smeri proti Gori, do vznožja poti na Grad Krško. Sledi dobrih 400 m dolg solidno strm vzpon po čudoviti serpentinasti stezi na vrh hriba, kjer so še danes lepo vidni ostanki gradu. Pot nato nadaljujete po grebenu proti Guntam do točke Čiračara, kjer se obrne in vrača nazaj proti Krškem.

Vse skupaj je dobro označeno s smerokazi- naj se čira čara pustolovščina prične!

Zanimivosti

Janez Vajkad Valvasor je izdal je več knjig in razprav, najznamenitejša med njimi pa je seveda Slava vojvodine Kranjske -Die Ehre dess herzogthums, 1689. Valvasor je Slavo Kranjski deželi napisal v nemškem jeziku in jo razdelil na 15 knjig, vezanih v štiri dele, ki obsegajo skupaj 3.532 strani, 24 prilog in 528 slik med tekstom. Pomembna je za zgodovinopisje in kot historični vir, je neprecenljiva zakladnica vsakovrstnih podatkov in nekakšna enciklopedija večjega dela današnje Slovenije. Izjemno dragoceni so nekateri zgodovinski podatki, ki temeljijo na danes izgubljenih arhivskih virih, nadalje zemljepisni in krajepisni podatki, zapisi o vsakdanjem življenju in ljudski kulturi našega človeka v preteklosti. Zbiral je instrumente, star denar in razne zanimivosti. V svojih delih si je prizadeval pisati objektivno, vendar ga je močno zaznamovala vera v hudiča, čarovnice.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Krškočara
Koordinate izhodišča 45,96811
15,4838389

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Pizzeria Fontana

Odlično gostišče, kjer si lahko starši malce odpočijemo, saj imajo otroška igrala znotraj vrta, tako, da se naši najmlajši lahko brez skrbi igrajo. Mi smo z veseljem in predvsem zelooooo hitro pojedli dobre pice.

Dalmatinova ulica 2
8270 Krško

07 49 22 200

Mila in Staš priporočata

Ob raziskovanju mesta smo avto parkirali pri stadionu Matije Gubca in takoj zaslišali glasno zavijanje gum. Seveda smo vprašali strica Googla, kaj je to in dobili zadetek.

V Krškem je zelo močna športna zvrst Speedway.

Spidvej (angleško Speedway) je motociklističen šport, ki vključuje od štiri do šest voznikov, ki tekmujejo v štirih krogih z ovalno obliko v nasprotni smeri urinega kazalca. Spidvejisti so brez zavor, dirke potekajo na ravni stezi s posebno zmesjo peska. Na ravnih odsekih proge za motorna kolesa dosežejo hitrost do 110 km/h. Spidvej je izjemno dinamična zvrst motošporta, v kateri vozniki na 500 kubičnih specialkah brez zavor in brez prestav nastopajo na ovalnih peščenih stezah.

Pospeški primerljivi s tistimi iz formule 1 in bočno drsenje skozi zavoje (t. i. dirt-track tehnika) sta še dve značilnosti tega športa, ki je svoje začetke doživel na začetku prejšnjega stoletja na južni polobli, danes pa je razširjen predvsem v Evropi. Kdaj gremo? ;)