Naravni park Jovsi 8100

Naravni park Jovsi

Regija Posavska
Izhodišče pri cerkvi v vasi Kapele
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Na območju naravnega parka Jovsi smo obiskali učno Koščevo pot – gre za 3 km dolgo krožnopot, ki vodi od Kapel pa vse do obrobja parka Jovsi. Pot je označena in urejena z informativnimi tablami. Na koncu poti v Jovsih je opazovalni stolp, v središču naselja pa informacijska soba s panoji in drugimi animacijami.

Jovsi je ime 460 ha velikega področja zamočvirjenih travnikov vzdolž reke Sotle med Kapelskimi goricami. Področje je zavarovano kot spomenik narave in območje Nature 2000. Gre za mokrišča, kjer so svoj življenjski prostor našle številne redke in tudi ogrožene rastlinske ter živalske vrste. Do regulacije Sotle pred desetletji so bili redno poplavljeni. Zaradi občasnih ojezeritev naj bi območje dobilo prvotno nemško ime Jauchsee ali Gnojnično jezero, iz katerega je nastalo ime Jovsi. Danes poplavne vode odvaja regulirani potok Šica. Naravne razmere poraja visoka gladina talne vode; hidromorfna tla je nekoč preraščal poplavni gozd. Danes prevladujejo močvirna in vlažna travišča, prepredena s pasovi obrežne vegetacije, grmiči in osamelimi glavatimi vrbami, dobi in jelšami.


Naravne danosti in ekstenzivno kmetijstvo tako omogočajo ugodne bivalne razmere za okoli 60 ptičjih vrst, med katerimi redno ali občasno prebivajo na tem območju tudi nekatere evropsko pomembne vrste: orel belorepec in v Evropi sicer ogroženi vrsti- kosec in črnočeli srakoper. Številčne so tudi prepelice, kobiličarji in bičje trsnice. Poleg ptic so svoj življenjski prostor tu našle tudi mnoge druge živalske vrste – tako je npr. regulirana rečica Šica in nekdanje rečne mrtvice idealno mesto za mrestišča več vrst dvoživk, na obrežnih rastlinah pa boste opazili tudi metulja močvirskega cekinčka. 

Zanimivosti

LEGENDA O BREŽIŠKEM GRADU

Turki so večkrat divjali tudi okoli Brežic. Nekoč so pridrveli ob Savi po kranjski strani. Ker niso mogli preko vode, so se utaborili na, hribu nasproti Brežicam. Da bi Brežiški grad razdejali, so spustili nanj veliko železno verigo. Ta se je pa pretrgala, ko je bila nad sredo Save; polovica verige je padla v vodo, druga polovica pa je priletela pred grad na tako imenovano »rajtšolo«.

Ta veriga še zdaj visi pred vhodom v Brežiški grad.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Naravni park Jovsi
Koordinate izhodišča 45,9301559
15,6771615

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Gostilna in Pension Les

Ogromna gostilna z dolgoletno tradicijo je idealna za vaš postnek. Izbira hrane je zelo raznolika in predvsem kvalitetna. V notranjem delu imajo tudi kotiček za otroke, ki se lahko v času čakanja tam lepo zamotijo. Mi lahko pohvalimo tudi prijaznost in odzivnost pri rezervaciji prenočišča, ki se nahaja čez cesto v neposredni bližini. Apartmaji so prostorni, čisti in idealni za krajši oddih v teh prelepih koncih.

Rimska cesta 31,

8250 Brežice, Slovenija

+386 7 49 61 100
 info@pension.si

Mila in Staš priporočata

Vožnja z brodom preko Save

V bližini Brežic se je v vasici Mostec vse do danes ohranil edinstveni brod na Savi, ki vabi na prav posebno doživetje. Goste vsakodnevno popelje preko reke Save iz Term Čatež v vas Mostec in nazaj. Edinstvena vožnja vas ne bo pustila ravnodušnih. Na dogodivščino se lahko podate kadar koli, saj brod vozi skozi vse leto, če je vodostaj reke primeren.