Petelinje jezero-Pivka 705

Petelinje jezero-Pivka

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče parkirišče pri Ekomuzeju
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1 h
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Petelinjsko jezero je presihajoče jezero v Pivški kotlini, nahaja se severovzhodno od Slovenske vasi v smeri proti vasi Trnje oz. cerkvi sv. Trojice. Območje jezera je del velikega kraškega polja, po katerem teče reka Pivka in jezero se polni oz. prazni v odvisnosti od količine vode, ki priteka z okoliških hribov.

Ker v času našega obiska nismo bili prepričani ali jezero sploh je, smo pobarali kar domačina, ki nam je veselo zatrdil JE,JE. In tako smo se podali na izlet do tega prelepega slovenskega bisera.

Za Palškim jezerom je drugo največje v skupini pivških jezer in v njem voda ostaja najdlje, do pol leta vsako leto-polno je spomladi od aprila do začetka sušnega obdobja, včasih pa tudi jeseni; ob najvišjem vodostaju je na najglobji točki globoko 5–7 m in ima površino 55 ha.

Ob močnem deževju se lahko napolni v enem tednu. Je ovalne oblike, z daljšo stranico dolgo okoli kilometra in krajšo okoli pol kilometra. Njegovo dno je skoraj ravno, pri približno 530 metrov nadmorske višine. Voda pronica skozenj in v njem ni povezav s podzemljem. Pritočna je vzhodna stran jezera, na severni in južni strani jezera pa so ponori in estavele. Z vozičkom je pot prevozna vseskozi, razen zadnjih 200 metrov. Mi smo ga zato pustila kar ob poti in do jezera nadaljevali z našo malo na "štuporami".

Zanimivosti

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo. Predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode. Makete najpomembnejših življenjskih okolij: mokrih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam dopolnjujejo predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini.

Zemljevid

Naloži GPX

Petelinje jezero
Koordinate izhodišča 45,701221
14,211776

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Avio Pub

Naj omenimo, da je hrana tu naravnost vrhunska, kar priča tudi zasedenost v času kosila! Se je pa izplačalo malce počakati na prosto mizo, saj smo bili navdušeni nad njihovo pico s črnimi olivami in panceto ter slastnimi kraškimi testeninami. Za prste oblizit.

Gostišče je sicer pravi muzej v malem! Stene krasijo starinski letalski predmeti in športni rekviziti, ki naredijo lokal nadvse edinstven.

Pred lokalom imajo tudi otroško letalo, tako, da naših mulkčov sploh nismo mogli prepričati, da je čas za odhod domov. Pa naj bo še deset minu, pa še deset minut..;)

Ob pogledu na Postojnsko letališče in vzletanje letal, ima prav poseben čar tudi kavica na terasi Avio Puba! Starši se gotovo strinjate!?

Priporočamo!

Rakitnik 1a,

6258 Prestranek

(05) 720 13 10

Vita, Olja in Juna priporočajo

Potep v organizaciji Ekomuzeja v skrivnostno kraško podzemlje
 
Poletje je končno tu s svojimi temperaturami. Sonce, morje, hribi, vročina,…

Za tiste pa, ki nimate radi prevročih dni, vas v Ekomuzeju vabijo na hladen in osvežilen potep.

Lahko se podate v skrivno kraško podzemlje. Udeležite se potepa in ugotovite, kako čas zelooooooooooo počasi teče v jamah, in kako ljudje prevečkrat prehitro živimo, namesto da bi se pristavili in zadihali življenje ter naravo, ki se nam ponuja v tako lepih odtenkih, posebno tu na Pivškem.

Za tiste pa, ki še nikoli niso obiskali jame z ročno lučko in čelado na glavi, pa bo to prav posebno doživetje.

Avgustovski potep z radovednim pisančkom, v skrivnostno podzemlje Trnske jame. Za več informacij se obrnite na Ekomuzej.