Planinsko polje in grad Haasberg 6845

Planinsko polje in grad Haasberg

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče pod Ravbarjevim stolpom
Dolžina poti cca 6 km
Trajanje poti 2-3h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

 

Sami smo doma blizu kraškega sveta in polja, ki poplavlja ob večjem deževju. Zanimalo nas je, če je tudi na Planinskem polju tako lepo:) Obiskali smo ga v času, ko je bil poplavljen, pred kratkim pa smo se podali po Scilkini poti in glavne zanimivosti občudovali kar peš.

Izhodiščna točka je malce pod Ravbarjevim stolpom, katerega so v času našega izleta ravno obnavljali. Približno 100 metrov nižje se nahaja manjše parkirišče od koder sledite oznakam za kolesarsko pot.
Planinsko polje je 5 km dolgo in okrog 2,5 km široko kraško polje. Je najnižje ležeče polje v Notranjskem podolju. Voda priteka na polje s treh strani. Na južni strani priteka iz Planinske jame reka Unica, ki nastane z združitvijo vode iz Rakovega Škocjana in iz Pivške kotline. Iz velike zatrepne doline ob zaselku Malni priteka Malenščica, iz izvirov pri ruševinah gradu Haasberg pa Škratovka.

Travniki Planinskega polja nudijo domovanje številnim travniškim vrstam ptic, med njimi koscu, ki je ogrožen v svetovnem merilu, je pa tudi edino rastišče travniške morske čebulice v Sloveniji. 
Glavna zvezda pa ni samo polje, ampak tudi ruševine gradu Haasberg. Do nedavnega je sameval, pred kratkim pa so okolico očistili in bo sedaj lahko nudil kuliso tudi kakšnim prireditvam.
Grad Hošperk (Haasberg) so v začetku 17. stoletja zgradili knezi Eggenbergi, ob vznožju starega srednjeveškega gradu, ki ga je zrušil potres. 
Dvorec je v tistem času veljal za najmogočnejši baročni dvorec na Slovenskem. Slovel je po bogati notranji opremi ter čudovitem parku, ki je danes žal ohranjen le deloma. 
Popolnoma uničena je bila tudi dragocena notranja oprema, arhiv rodbine in družinska grobnica zadnjih lastnikov dvorca rodbine Windischgrätz. 
V bližini gradu si ne pozabite ogledati starega grajskega hleva ter z zidovi obdano travnato dvorišče. Pridni škratki skrbijo za ta čarobni košček in nadgrajujejo etnološko zbirko s predmeti, ki so bili najdeni na tej lokaciji. Je potrebno razlagati, da imamo samo od tukaj več kot 20 slik? Pot je naprej zelo lepo urejena in gre mimo jame Škratovke, odkoder izvira hudourniški potok z enakim imenom. Hiša z naslovom Škratovka 1 pa je sigurna navdahnila vsaj kakšno pravljico, saj je res….škratovska:)

 

Zanimivosti

Dobrodošli v deželi Torbarjev!

»Torbarjev? Kakšnih torbarjev?« se verjetno sprašujete. Legenda pravi, da je nekoč v Postojnski jami živel velik grozen zmaj, ki so se ga vsi bali. Nihče v okolici ni bil dovolj močan, da bi Postojnskega zmaja pokončal in Postojnčane rešil pred zlobno pošastjo. K sreči je na pomoč priskočil iznajdljiv in pogumen pastirček Jakob, ki je zmaja ukanil tako, da mu je za obrok prinesel z apnom napolnjeno telečjo kožo. Ko se je pošast po slastnem kosilu napila vode, jo je razneslo na vse konce! Domačini so Jakobu v zahvalo za njegov pogum na začetku vasi Šmihel pod Nanosom postavili kip, iz ostankov zmajeve kože pa sešili torbo,  in vse od takrat naprej s(m)o Postojnčani znani kot »torbarji«. 


Zemljevid

Naloži GPX

Planinsko polje in grad Haasberg
Koordinate izhodišča 45,8222409
14,2476086

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Ob kaminu

je kot nalašč za kosilo ali večerjo po dnevu polnem pustolovščin in nagajivosti. Pohvali se lahko z bogato tradicijo in kulinarično ponudbo. Ponujajo pester izbor jedi, kot so jedi na žaru, pice, ter jedi izpod peke. Nahaja se v zavetju zelene oaze ob reki Pivki in stran od mestnega vrveža. Ob vikendih poskrbijo tudi za živo glasbo, kar popestri večer ob vrhunski hrani in pijači, otroci pa lahko čakanje na hrano lažje počakajo na igralih v senci pod krošnjami dreves.


Tržaška cesta 88,

6230 Postojna

+386 (0)5 720 15 01

info@gostilnaobkaminu.si

www.gostilnaobkaminu.si

Mila in Staš priporočata

Ravbarjev stolp se nahaja na južnem robu Planinskega polja v neposredni bližini Planinske jame. Prvič je bil omenjen leta 1444.
Včasih je bila vloga gradu varovanje pomembne prometne povezave med Ljubljansko kotlino in Primorjem. Ravbarjev stolp namreč stoji na skalnem pomolu nad vhodnim delom zatrepne doline reke Unice, ki priteče iz Planinske jame. Mogočen okrogel stolp ima v nadstropju ohranjeno gotsko kapelo. V notranjosti stolpa si lahko ogledate čudovit zvezdasto rebrast strop.