Pomjan 360

Pomjan

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče parkirišče pri pokopališču v Pomjanu
Dolžina poti 3,5 km
Trajanje poti 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Mi smo prehodili krajšo krožno pot, sredi vasi pri tablah smo zavili desno in nadaljevali po kolesarski poti ter prispeli pred vas Pomjan, od koder smo se po asfaltirani cesti vrnili v to prelepo istrsko vasico. Lep del poti nam je pogled uhajal na dolino; morje in Koper z okolico.

Pomjan je najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja (342 m). Ime naj bi dobila po nasadih jabolk (pomi), ki so nekoč prekrivali okolico zdajšnje vasi. Gručasta vas leži na slemenu širšega gričevnatega hrbta, ki se razteza od vrha Straža (377 m) do vrha Poljane (406 m). Območje na eni strani obdaja dolina Badaševice z istoimensko reko, na drugi strani pa leži dolina Rokave, ki je eden izmed pritokov reke Dragonje. Skupno ime za izredno razgledno sleme na vrhu je - Pomjanski hrib ali Romana. Ta naš najvišji hrib v Šavrinih se dviguje na dostojnih 405 metrov iznad morske gladine.

V neposredni bližini Pomjana, tik ob cesti, lahko opazimo konjske ograde in za njimi iskre krasotce. Tako kot so se nekoč davno na tem mestu pasli konji rimskih bojevnikov, tako zdaj na istem mestu mulijo travo njihovi daljni štirinožni potomci. Lučaj nižje, že v neposredni bližini Pomjana, je odcep k hiši, kjer predelujejo zdravilna zelišča. Čeprav kmetov skoraj ni več, saj se večina ljudi vozi v službe v bližne večje kraje, so v okolici vasi še vedno številčni vinogradi in njive ter prostrani travniki.

Zanimivosti

V prejšnem stoletju je bil Pomjan znan po šavrinkah, ki so nosile pridelke v bližnja mesta. Med njimi so bile zelo poznane tudi mlekarce. Le-te so že sredi noči nalagale svoje osličke s posodami, da je bilo mleko na trgu takoj, ko so se meščanske gospodinje prebudile. V Pomjanu so se skozi stoletje menjavali različni župani, mlekarice pa so ostajale. Pomjanci in Pomjanke so poleg dela vedno našli čas tudi za razvedrilo, dobro jedačo, pristno domačo kapljico, pesem in družabne igre. Daleč znana je pomjanska šagra, ki jo vaščani leto za letom prirejajo sebi in drugim v veselje. 

Zemljevid

Naloži GPX

Pomjan
Koordinate izhodišča 45,499275
13,756455

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

V gostilni Oljka

vas bodo prisrčno in gostoljubno pričakali. Gostilna ponuja avtentično in edinstveno domačo ponudbo hrane s hišno specialiteto »Ombolo v testu« in to je prav tisto kar vaš trebušček po napornem izletu želi, domače, lokalno in OKUSNO!

Vanganel 40

6000 Koper

05-624-02-00 ali

041-689-002

Vita, Olja in Juna priporočajo

Doživite Istro z druge perspektive. Prelep razgled na slovensko morje in primorske kraje. Tu je utrip življenja drugačen, kot bi se čas čarobno kar malo ustavil. Ustavite se tudi vi na razgledni točki na koncu vasi.