Rifnik in Pravljična dežela vile Eksene 1656

Rifnik in Pravljična dežela vile Eksene

Regija Savinjska
Izhodišče parkirišče pri izobraževalnem centru Eksena, sledite oznakam za Rifnik
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1 h
Nadmorska višina cilj 568 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Družinski izlet na Rifnik in čudovito preživet popoldan v Pravljični deželi vile Eksene v Šentjurju, bosta v spominu ostala celi družini. Rajanje s pravljičnimi junaki, druženje z Elzo in Haidi, tekanje s Spidermanom in spust po toboganu, kjer za varnost skrbi nihče drug, kot sam Batman. Če ste že mislili, da ste se znašli s svojimi otroki v risanki, se motite.

Podajamo vam namig za celodnevni izlet, preživet v Šentjurju.

Najprej na Rifnik. Na severnem obrobju razgibanega Kozjanskega, južno od Šentjurja, se dviga markanten hrib, Rifnik, ki obvladuje pokrajino in daje s svojo stožčasto obliko dolini ob Voglajni posebno mikavnost. Zato ne preseneča, da je bil Rifnik bolj ali manj neprekinjeno poseljen skozi vsa pomembnejša zgodovinska obdobja. Arheološki park Rifnik stoji na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem. Natančnejše opise glede najdb najdete na samem vrhu, kraj pa je znan po pozitivni energiji. Prav gotovo vas arheološke najdbe in ostanki gradu Reicheneck ne bodo pustili ravnodušne. Z le malce domišljije se lahko na tem čudovitem kraju pustite odpeljati nazaj v preteklost.

Do izhodišča izleta dostopate tako, da avtocesto Ljubljana - Maribor zapustite na izvozu Dramlje, Šentjur in na prvem križišču zavijemo desno proti Šentjurju. Pot na Rifnik je primerna za hojo z otroki nad 3 leta starosti, pot je dobro označena, v okolici ruševin pa zaradi varnosti le popazite na svoje najmlajše. Štartate lahko izpred izobraževalnega centra Eksena ali pa se zapeljete skozi center Šentjurja nekoliko naprej, kjer opazite table za Rifnik.

V samem centru Šentjurja pa najdete Pravljično deželo vile Eksene, kjer se ob številnih dogodkih, ki se tekom celega leta vrstijo na tem mestu, lahko srečate s pravljičnimi junaki. Mi smo jih obiskali na zadnji počitniški dan, kjer smo skupaj z Vilo Ekseno ter njenimi prijatelji (Spiderman, Batman, Elza, Haidi, Pocahontas ter drugimi) peli in plesali ter se igrali v igralnem parku Vile Eksene. Pripravili so odličeno predstavo, kjer so se otroci spoznali s pravljicami in pesmicami ter skupaj s svojimi najljubšimi superjunaki spoznali, zakaj je v življenju pomembno, da zmaga LJUBEZEN.

Predstava Vile Eksene je namenjena vsem otrokom, ki se radi družijo s svojimi pravljičnimi junaki. Po predstavi so sledile številne brezplačne delavnice v igralnem parku, delavnice pa so spodbujale pozitiven odnos do okolja in narave, otroško domišljijo, ustvarjalnost ter učenje. Pester otroški program in skakanje na napihljivem gradu Madagaskar, pa je našim mulčkom porabil še zadnje atome moči ;)

Tik ob Pravljični deželi vile Eksene najdete gostinski lokal Kapljico Šentburger, kjer poskrbijo za lačne trebuščke tako otrok, kot njihovih staršev.

Malo rekreacije, zgodovinskega popotovanja v preteklost na družinskem izletu na Rifnik ter ples, petje in druženje s superjunaki Pravljiče dežele vile Eksene je odličen namig za dan poln POZITIVNE ENERGIJE!

Zanimivosti

Naj vam zaupamo, da je Pravljična dežela in igralni park vile Eksene odprt celo leto.

Uporaba igral in zabava je popolnoma brezplačna!
Igralni park je odprt od ponedeljka do sobote, od 9. do 21. ure in v nedeljo, od 13. do 21. ure.
Vabljeni vsi otroci in družine iz cele Slovenije ter od vsepovsod.
Dežela Vile Eksene se nahaja pred Centrom Eksena v Šentjurju, na naslovu Cesta Leona Dobrotinška 2.
Vabijo vas na nepozabno doživetje v prijetnem okolju, ki nudi naravno senco dreves!

Za vse starše Izobraževalni center Eksena organizira tudi številna predavanja, ki krepijo medsebojne odnose.

Več na njihovi spletni strani.

Zemljevid

Naloži GPX

Rifnik-Šentjur
Koordinate izhodišča 46,205879
15,394153

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini


Kapljica Šentburhger

se nahaja pred Igralnim parkom vile Eksene in njihovi burgerji ter ostale dobrote slovijo daleč naokoli. ŠentBurger je visokokvalitetni gurmanski burger, sveže ročno pripravljen na tradicionalni način iz zajetnega kosa zmlete 100% govedine, ki ne vsebuje moke, umetnih dodatkov, sintetičnih sladil, konzervansov ali svinjskega mesa (za razliko od npr. tanke pleskavice, ki je iz mešanice govejega in svinjskega mesa).

Starši lahko, medtem, ko se vaš otrok igra v Igralnem parku preživite mirne trenutke ob najboljši hrani in osvežilni pijači pestre ponudbe Šentburger.

Cesta Leona Dobrotinška 2,

3230 Šentjur

040 982 550

SPLETNO MESTO

Vita, Olja in Juna priporočajo

Preživite dan s SUPERJUNAKI tudi VI!

Nam so zaupali, da do konca leta otroke čakata kar 2 večji prireditvi in sicer:

1.december OBISK GOSPE BOŽIČKO

24.december PRIHOD BOŽIČKA

Izobraževalni center Eksena prireja delavnice tekom celega leta. Vse dogodke objavljajo na spletni strani ter Facebooku.