Okrog Ptujskega jezera s kolesom 8195

Okrog Ptujskega jezera s kolesom

Regija Podravska
Izhodišče parkirišče na Mlinski cesti
Dolžina poti 14 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk celo leto
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Na vprašanje katero je naše najstarejše mesto, zna odgovoriti že naša 4letnica. Verjetno pa nas večina ne ve, da Ptuj leži ob največjem slovenskem stalnem jezeru, Ptujskem jezeru, ki se razteza na vodni površini 346 ha. Umetno jezero, ki ga polni reka Drava, je dolgo 7,3 km, na najširšem predelu meri 1,2 km, globoko je do 12 metrov, njegova plovna pot pa je dolga 9 km. Nastalo je leta 1978 z zajezitvijo reke Drave pod Ptujem in služi kot akumulacija za hidroelektrarno Formin.


Območje je od leta 1979 zavarovano kot del Krajinskega parka Šturmovci saj je dom več kot 230 vrstam ptic, ki večinoma gnezdijo na dveh otročkih. Z otroki lahko pot okrog jezera prehodite ali prekolesarite, pot pa je dolga 13 kilometrov in večinoma makadamska. Vmes se lahko ustavimo tudi na opazovalnici in če bomo dovolj dolgo in vztrajno gledali, mogoče tudi nas pozdravijo komorani, rečni galebi ali čigre, kateri vsi spadajo pod zaščitene vrste.

V poletnih mesecih se jezero spremeni v pravo kopensko morje, ki so ga domačini poimenovali kar Ptujsko morje. Tukaj lahko uživamo na plaži ali pa se zabavamo ob različnih glasbenih dogodkih.


Kolesarska je ravna in nenaporna, edini vzponček vas čaka čez Dravski most:)

Zanimivosti

Mesto Ptuj ima v svojem grbu križ sv. Jurija, ki je zavetnik mesta. Najbolj znana legenda govori o tem, kako je Jurij ubil zmaja. V taki vlogi ga boste videli, če obiščete grad, kjer najdemo repliko kipa sv. Jurija, ki stoji na zmaju. Ta je v starih časih simboliziral hudiča. 

Poslušajte zanimivo legendo o junaku Sv. Juriju, ki je rešil kraljevo hčer.

Zemljevid

Naloži GPX

okrog Ptujskega jezera
Koordinate izhodišča 46,4201727
15,8555102

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

 Teta Frida

Ob omembi Tete Fride se nam vedno pocedijo sline, saj je to zgodba o čokoladi na tisoč in en način. Nudijo čokoladice, praline, sladolede in tortice. Imajo tudi prostor z ogromno igralnico, kar je samo še pika na i.

p.s.- v Limbušu, v čokoladni manufakturi Tete Fride si lahko doživetje popestrite tako, da izdelate svojo čokoladno mojstrovino;)

Mila in Staš priporočata

Kurent ali korant, kakor mu pravijo ljudje na podeželju, je najbolj priljubljen in množičen tradicionalni pustni lik. Njegov izvor ni popolnoma znan, a obstaja več domnev.

So tiste povezane z ilirskokeltskim izročilom, ene omenjajo mitološke spremljevalce boginje Kibele, ki so jo častili na ozemlju rimske Poetovione v pozni antiki, nekatere kurenta enačijo s predniki Slovencev, spet druge z naseljevanjem Uskokov v 16. stoletju.


Po starodavnem verovanju je kurent demon, ki odganja vse slabo, prinaša srečo in zadovoljstvo ter v deželo vabi pomlad. Čeprav je danes izgubil svojo magično moč, ni zgolj navadna pustna maska; v njem se še zmeraj ohranja nekaj skrivnostnega in mogočnega. (povzeto po visitptuj)