Pot ob reki Iški, Okljuk 5367

Pot ob reki Iški, Okljuk

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče naselje Lipe
Dolžina poti 13 km v eno smer
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Ljubljansko Barje ima definitivno vsaj 100 obrazov, če ne še kakšnega več. Lahko občudujemo mistične meglice, ogromno vrst živali, se sprehajamo v tišini, ali pa ga raziskujemo kar s kolesi. Poti je res veliko, zares lepo so tudi označene, obiskali pa smo Pot ob reki Iški- Okljuk. Tudi o tej reki pravijo, da je gospa vsaj treh obrazov. Na svoji razburljivi poti teče skozi divji Iški vintgar, po rodovitnem Iškem vršaju in močvirnem Ljubljanskem barju. Z edinstvenim in skrivnostnim značajem priteguje pozornost številnih raziskovalcev in radovednežev.


Pot se začne v naselju Lipe, blizu gostišča Koliščar, kjer lahko parkirajo samo njihovi gostje, tako da je avtomobile potrebno pustiti drugje. Na izletu nas spremlja kar 11 informativnih tabel. Če se pri njih ustavite, boste opazili, da imajo nekatere nagradno vprašanje. Vsak odgovor vam prinese eno črko in ko jih zložimo skupaj, dobimo končno geslo. V eno smer je pot dolga nekje 13 kilometrov in nas pripelje do čudovite sveže soteske Iški Vintgar, kjer se lahko pri gostilni okrepčamo, nato pa noge namočimo v ledeno mrzlo reko. Maskota poti je simpatičen Okljukec- zeleni zmaj z repom, ki spominja na strugo Iške. Izlet je skoraj v celoti ravninski in poteka izmenično po asfaltu in makadamu, pot je tako primerna tudi za najmlajše kolesarje.

Zanimivosti

Cerkev Sv. Mihaela na Barju je delo našega slavnega arhitekta Jožeta Plečnika.

Cerkvena ladja ima vzdolžno os krajšo od prečne in oltar v sredini prostora. Pri zasnovi notranjosti je uporabil materiale in oblike okrasja, ki izhajajo iz ljudskega stavbarstva. Predvsem, pa je ureditev notrnanjščine posledica skromnih sredstev namenjenih zidavi. Tako je recimo za nekatere podporne stebre uporabil kar navadne kanalizacijske cevi, večina opreme v cerkvi pa je lesena. Ker so barjanska tla slabo nosilna, je bilo potrebno pod temelje zabiti 347 lesenih pilotov. Na te pilote so postavili kamnite temelje. Plečnik namreč ni popolnorna zaupal betonu, rekoč Motkoviču: "Boga pa vendar ne boš z betonom goljufal."

 

Zemljevid

Naloži GPX

Pot ob reki Iški, Okljuk
Koordinate izhodišča 45,99752
14,470595

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Posestvo Trnula

V Črni vasi se lahko od petka do nedelja usedete na kosilo pri Trnulji in uživate v domače pripravljenih jedeh, se pa je potrebno prej naročiti. Interier je krasen, ekološko pripravljene in dovršene jedi prav tako, nikar pa ne pozabiti na sladico- potica na žlico vas bo pustila brez besed:)

Črna vas 265

info@trunlja.com

041 610 522

Mila in Staš priporočata

Ste že slišali za koliščarje?

Nama so razložili, da so bili to ljudje, ki so živeli v hišicah na kolih-koliščih, ker je bilo na področju Ljubljanskega barja dolgoooooo časa nazaj še jezero.

Seveda za premagovanje razdalj takrat niso vozili avtomobilov, ampak so se raje po vodi prevažali z deblaki. Iz enega debla so naredili čoln, ki je bil lahko dolg tudi 12 metrov. Oblačila in obutev so najverjetneje izdelovali iz živalskih kož, za šivanko pa so uporabili kar živalsko kost!

Višinska razlika poti: