Jezersko-Šenkova domačija 5205

Jezersko-Šenkova domačija

Region Upper Carniola Statistical Region
Starting point Parkirišče Planšarskega jezera Jezersko
Route length 2 km
route duration 1 h
Best time to visit vsi letni časi
Appropriate for 3-6 years of age , 6+ years of age
Level of difficulty srednje težka pot

Interesting Facts

Ste vedeli, da je Jezersko solčavska ovca- avtohtona slov. pasma ovac?

Slovenci smo ponosni  na našo jezersko-solčavsko ovco, ki je naša avtohtona slovenska pasma. V krajih Jezersko in Solčava je bila reja ovc v preteklosti množična in odlično organizirana. Naša ovca je lepa; večinoma je bele barve, nekatere so tudi temne. Okoli oči ima značilna “očala” ali “solzo”. Jezersko-solčavska ovca je del naše slovenske naravne in kulturne dediščine. 

Map

Download GPX

Jezersko- Ankova slapova
Start point coordinates 46,418787
14,512519

Take me to the starting point

Show route in Google maps

Rent a car

Fly to or from Slovenia

Ljubljana Airport

Nearby Restaurants

Na Šenkovi domačiji

si prizadevajo ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale naše babice in so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanji in spremembami letnih časov. Kulinariko prilagajajo tudi željam gostov in poskušajo starim jedem vdihniti nov pomen. Za uživanje v njihovih kulinaričnih dobrotah je zaenkrat obvezna predhodna najava. Prelepa narava in pristno navdušenje otrok nad domačimi živalmi je odlična ideja za lep družinski izlet ali kar počitnice, saj so gostom na voljo tudi sobe, apartmaji ter kamp.

Zgornje Jezersko 140

4206 Zgornje Jezersko

031 777 188
+386 41 777 188

Vita, Olja and Juna Recommend

V gostiščih ali na turistični kmetiji na Jezerskem povprašajte po čisto pravi planšarski specialiteti- MASOVNJEK. Zelo nasitno, zelo...njamiii! Pravi pohodnik si včasih kakšno kalorično bombico že lahko privošči, kajne?

Še recept, če se boste priprave lotili sami:

V globoko ponev damo vso kislo smetano, pustimo, da od nje odstopi maščoba, nato zmešamo z moko in jajcem. To zmes mešamo toliko časa, dokler ne postane čvrsta kot kaša.

Jed postrežemo toplo ali hladno s kosom kruha.

Pa dober tek!

Prisluhnite ljudski pripovedki o dobrih vilah, ki žive v votlinah Rjavce na Jezerskem.