Jezersko-Ankova slapova 5205

Jezersko-Ankova slapova

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče Planšarskega jezera Jezersko
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje težka pot

Opis poti

Jezersko ima čudovito lego med smaragdnim Planšarskim jezerom in pomirjujočim pogledom na vršace kot sta recimo Grintovec in Skuta. Tukaj si resnično lahko napolnimo baterije ali ob kolesarjenju po vasi, sprehodu do jezera, sledenju krožne poti ali pa ob obisku Ankovih slapov. Ob višku energije vam priporočamo tudi pot do Češke koče.
Obisk slapov lahko pričnemo pri Šenkovi domačiji. Kmetija je stara že skoraj 500 let in je bila pred nedavnim obnovljena ter se nahaja na 920 metrih nadmorske višine. Otroci bodo definitivno uživali ob božanju vseh domačih živali, ki se prosto gibajo in ob poizkušanju domačih dobrot. Pri njih lahko tudi prespite, mi pa smo koristili kar njihov kamp, kjer je tudi manjša zunanja kuhinja.
Sprehod nadaljujemo proti cerkvi Sv. Andreja, ki je bila zgrajena v 16. Stoletju, čeprav so nedavno odkrili freske, ki pričajo, da je verjetno nastala celo kakšno stoletje prej.
Hodimo po cesti proti Jezerskem in kmalu na desni strani vidimo označen odcep za Izvir mineralne vode Jezerska Slatina. Voda je bogata z magnezijem in manganom, zato se priporoča tudi bolnikom s težavami na srcu in ožilju. Da je izvir poseben, je opisal že Valvasor: “Na Jezerskem, med visokimi snežniki, kjer izvira Kokra, namreč na kranjski in koroški meji, nahajamo več slatin, ki sem od njih sam eno pokusil, večkrat pil in jo spoznal za precej dobro.”
Po makadamu gremo do Ankove domačije, pred katero je lepa kapelica. Naprej nas usmerjajo leseni smerokazi. Po poti nekajkrat prečkamo vodo čez položene kamne, cesta pa se kar strmo vzpenja. Pot je primerna za 4+ pohodnike. Zgornji, 7-metrski slap je enopramenski z zelo razgibano podobo, spodnji, nižji pa širokotočni (zavesa). Nahajata se na višini 1240 metrov.

Da pa ne boste presenečeni, mi smo slapova obiskali tako v poletnem času, kot pozimi, saj je narava tu naravnost čudovita in se na Jezersko kar naprej radi vračamo.

Z vami tako z veseljem delimo zimsko in poletno verzijo izleta:)

 

Zanimivosti

Ste vedeli, da je Jezersko solčavska ovca- avtohtona slov. pasma ovac?

Slovenci smo ponosni  na našo jezersko-solčavsko ovco, ki je naša avtohtona slovenska pasma. V krajih Jezersko in Solčava je bila reja ovc v preteklosti množična in odlično organizirana. Naša ovca je lepa; večinoma je bele barve, nekatere so tudi temne. Okoli oči ima značilna “očala” ali “solzo”. Jezersko-solčavska ovca je del naše slovenske naravne in kulturne dediščine. 

Zemljevid

Naloži GPX

Jezersko- Ankova slapova
Koordinate izhodišča 46,418787
14,512519

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Na Šenkovi domačiji

si prizadevajo ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale naše babice in so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanji in spremembami letnih časov. Kulinariko prilagajajo tudi željam gostov in poskušajo starim jedem vdihniti nov pomen. Za uživanje v njihovih kulinaričnih dobrotah je zaenkrat obvezna predhodna najava. Prelepa narava in pristno navdušenje otrok nad domačimi živalmi je odlična ideja za lep družinski izlet ali kar počitnice, saj so gostom na voljo tudi sobe, apartmaji ter kamp.

Zgornje Jezersko 140

4206 Zgornje Jezersko

031 777 188
+386 41 777 188

Mila in Staš priporočata

V gostiščih ali na turistični kmetiji na Jezerskem povprašajte po čisto pravi planšarski specialiteti- MASOVNJEK. Zelo nasitno, zelo...njamiii! Pravi pohodnik si včasih kakšno kalorično bombico že lahko privošči, kajne?

Še recept, če se boste priprave lotili sami:

V globoko ponev damo vso kislo smetano, pustimo, da od nje odstopi maščoba, nato zmešamo z moko in jajcem. To zmes mešamo toliko časa, dokler ne postane čvrsta kot kaša.

Jed postrežemo toplo ali hladno s kosom kruha.

Pa dober tek!

Prisluhnite ljudski pripovedki o dobrih vilah, ki žive v votlinah Rjavce na Jezerskem.