Stran 1/2
 

Antonijev rov- Idrija

Antonijev rov- Idrija

Idrija se ponaša z nazivoma Alpsko mesto leta 2011 in Evropska destinacija odličnosti za leto 2011(EDEN). Poznana je po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu, takoj za španskim Almadenom. Bogata dediščina obeh rudnikov je od 30. junija 2012 umeščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Idrija je vsekakor zanimiva družinska izletniška destinacija, saj poleg zanimivega muzeja ponuja tudi idrijsko čipko ter vsem dobro znane slastne žlikrofe.
 

 

 

Arheološki park Divje babe, Cerkno

Arheološki park Divje babe, Cerkno

Arheološki park Divje babe, ki leži v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. Nas je ta znamenitost naravost navdušila, preberi zakaj in se sprehodi čez našo fotogalerijo.

Cerkev Sv. Duha v Javorci

Cerkev Sv. Duha v Javorci

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče – spominska cerkev Svetega Duha v Javorci. Kraj, kjer čas stoji. Da najdeš mir in sebe. Lepo.

 

 

 

Divje jezero-Idrija

Divje jezero-Idrija

Divje jezero v Idriji je vsekakor eden od očarljivejših izletov po Sloveniji. Ogled te zanimive kraške znamenitosti, do katere nas pripelje zanimiva naravoslovna poti ob reki Idrijci.

 

 

Divje jezero-Idrija s kolesom

Divje jezero-Idrija s kolesom

Divje jezero v Idriji je vsekakor eden od očarljivejših izletov po Sloveniji. Ogled te zanimive kraške znamenitosti, do katere nas pripelje zanimiva naravoslovna poti ob reki Idrijci lahko opravite peš ali s kolesom.

 

Do Turške noge čez Raufnk

Do Turške noge čez Raufnk

Idrija leži v kotlini v osrčju Idrijskega hribovja. Skozi mesto teče reka Idrijca, ki izvira na bližnji Vojskarski planoti. Da mesta se pripeljemo po mnogih ovinkih, vendar je vožnja poplačana  s premnogimi možnostmi za izlet.
 

 

 

Izvir reke Hubelj

Izvir reke Hubelj

Naravoslovna učna pot ob reki Hubelj vas bo navdušila in na koncu nagradila z osupljivim razgledom. Že od leta 1930 tukaj deluje tudi hidrocentrala.

 

 

Kobilja glava

Kobilja glava

Kobilja glava je 1475 m visok vrh, ki se nahaja vzhodno od Tolmina. Z vrha na katerem stoji križ, se nam odpre lep razgled na Krn, verigo Spodnjih Bohinjskih gora, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Golake, Jadransko morje, Matajur in na del doline reke Soče.

 

 

 

Korita Krčnik

Korita Krčnik

Naravni spomenik Krčnik je soteska potoka Kožbanjšček v Goriških Brdih s koriti in naravnim mostom. Potok Kožbanjšček je v pasu apnenca izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik.

 

 

Kozlov rob

Kozlov rob

Grad na Kozlovem Robu nad Tolminom (tuidi samo Grad, Kozlov rob ali Tolminski grad) je bil strateško pomembna utrdba, iz katere se je nadziralo Tolminsko in pomembne trgovske poti, ki so vodile tod mimo. Danes je grad delno obnovljen, delno pa v ruševinah.
 

 

 

Krnsko jezero-Lepena

Krnsko jezero-Lepena

Obujte planinske čevlje in stopite na pot, kjer vas bo prevzela barvita gorska svežina. Seveda pa za popoln izletniški dan potrebujete tudi svoje najljubše prijatelje. Jesenski dnevi bodo kot nalašč za obisk naših prelepih gora in ne bo vam žal, če bo med izbranimi izleti prav tale naš namig-obisk Krnskega jezera.

 

Krožna pot ob Soči 844

Krožna pot ob Soči

Krožna pot ob Soči

Začetek Soče je kraški izvir v spodnjem delu pobočja Velike dnine nekaj deset metrov nad dnom doline Zadnje Trente, v nadmorski višini 990 m. Spomladi in poleti je najzgornejši del Soče lep alpski potok, ki prek manjših slapičev teče mimo Koče pri izviru Soče proti dnu doline, kjer se mu kot prvi pridruži pritok iz Zadnje Trente.

 

 

 

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe

Trdnjava Kluže je ena izmed najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v teh koncih in predstavlja pomemben spomenik obrambe. Od tukaj je zares lep sprehod do Hermanove utrdbe. Ta je bila zgrajena kot podpora Klužam, vendar je bila zaradi srditega italijanskega obstrelovanja že v začetku vojne močno poškodovana.

Otliško okno

Otliško okno

Ajdovščina je edini kraj v Sloveniji s črko W, saj ji domačini pravijo kar Wajdušna. To je kraj, kjer takoj za tablo na strehah opazimo kamenje, saj tukaj domuje slavna burja. 

Planina Lamovje-Trenta 343

Planina Lamovje-Trenta

Planina Lamovje-Trenta

Zapuščena vasica Lemovje je od vasi Soča oddaljena 45 minut hoje po planinski poti, ki vodi proti Bavškemu Grintavcu. V vasi ni več stalnih prebivalcev, a je vredna ogleda, saj je postavljena na slikovit plato pobočja Grintavca. Zapuščene kmetije sledijo značilni lokalni arhitekturi, opuščeni travniki so obdani s kamnitimi zidovi, ki so v dolini že redkost.

 

 

Porezen

Porezen

Porezen je s 1630 m najvišji vrh Cerkljanskega hribovja s čudovitim razgledom na okoliške hribe. Lepo se vidi tudi Triglav.
Precejšen del vršnega pobočja je gol, tako da nas bo lep razgled spremljal dobršen del poti. Na travnatih pobočjih so nam družbo delale krave in konji. Pobočja so tudi bogata z gorskim cvetjem, mi smo nabrali veliko materine dušice.
 

 

 

Ravelnik- muzej na prostem

Ravelnik- muzej na prostem

Vzpetini Ravelnik in Stržišče sta predstavljali naravno oviro, ki so jo vojaki z utrjenimi položaji, strelskimi jarki in kavernami spremenili v steber svoje obrambe.

Sabotin- Park miru

Sabotin- Park miru

Sabotin je 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico oziroma Solkanom, na meji med Slovenijo in Italijo. Predvsem očitom, dedkom in sinovom bo tole zares poslastica. Pogovarjali se bodo lahko o rovih, po katerih se lahko sprehodimo. Od kje, zakaj, kako...medtem pa bomo mamice lahko uživale v čudovitem razgledu. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi.

 

Sekulak

Sekulak

Sekulak se nahaja na stranskem grebenu Čavenskega masiva. Ker izstopa iz linije glavnega grebena, se nam z njega odpre čudovit pogled na zgornji in spodnji del Vipavske doline. Ob lepem vremenu pa razgled seže vse od Jadranskega morja do Dolomitov.
 

 

Slap Beri

Slap Beri

Slap Beri ima sicer nizek vodostaj, vendar njegov padec meri okoli 40 metrov. Veliki Beri je visok 25 metrov, nad njim pa pada še 15 metrov visok Mali Beri.

Slap Boka

Slap Boka

Slap Boka je najbolj vodnat slap v Sloveniji. S svojimi 106 m je lepo viden s ceste Bovec - Kobarid. A, če ste na izletu z otroki, prav v bližino njega ne boste prišli. Lahko pa ga občudujete z lesene terase.

Slap Kozjak

Slap Kozjak

Pri iztočnem ustju potoka Kozjaka je nastal najbolj slikovit slovenski slap-Veliki Kozjak. Slikoviti slap Kozjak je ujet v kamniti amfiteater nedaleč od Kobarida. Do njega nas nad strugo smaragdne Soče popelje prijazna sprehajalna pot.

 

 

 

Slap Virje

Slap Virje

Virje najdemo na potoku Glijun, v bližini vasi Plužna. Potok se napaja iz Kaninskih podov in ima tipičen kraški izvir. Voda je zelo mrzla in ne preseže 5 stopinj, čeprav se najdejo nekateri pogumneži, ki pri slapu skočijo v tolmun. 

 

Sveta Gora

Sveta Gora

Sveta Gora je naselje, gora (682 mnv) in znana romarska pot. Kraj velja za najpomembnejšo božjo pot v Zahodni Sloveniji. Pogosto se imenuje tudi Sveta Gora pri Gorici, Sveta gora nad Solkanom ali Skalnica , kar je sicer ime za vrh gore.

 

 

Stran 1/2