Čemšeniška planina

Čemšeniška planina

Že res da je najvišja in najbolj znana gora v Zasavju Kum, najlepša in najbolj mogočna pa je Čemšeniška planina!Ravno zato je izredno priljubljena točka za družine z manjšimi otroki.

Kopitnik

Kopitnik

Na poti na Kopitnik premagamo manjšo višinsko razliko in tudi vzpon je večinoma zložen. Predvsem zaradi svoje dolžine je izlet primeren za otroke stare 3 do 4 leta, večji del poti pa bodo zmogli tudi mlajši.

Kum

Kum

Kum je visok 1220 metrov in ima prečudovit razgled vse naokrog. Na vrhu je planinski dom, oddajniki ter cerkev sv. Neže. Informiramo se lahko tudi s pomočjo razgledne plošče, ki kaže na bolj znane vrhove večjega dela Slovenije. Ob lepem vremenu razgled z vrha seže od bližnjega Posavskega hribovja do nekoliko bolj oddaljenih Kamniških in Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp.

Rudnik Sitarjevec

Rudnik Sitarjevec

Hrib Sitarjevec nad Litijo je visok 448 m in se nanj lahko tudi povzpnete ter uživate v lepem razgledu nad mesto. Pravo bogastvo pa pravzaprav skriva v svoji notranjosti, saj je na gosto prepreden s kar 42 kilometri opuščenih rudniških rovov.

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje-4.DRITL

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje-4.DRITL

Veste kaj je to purflmagacin, puher, kroca in širakel? Zakaj so rudarji uporabljali šufecne? V Delavskem domu v Trbovljah najdete 4. DRITL, virtualni muzej rudarstva, ki pripoveduje zgodbo o rudniku v Trbovljah in življenju ljudi okoli njega. Nas je navdušilo, kako so oživeli zgodovino in predstavili panogo, ki je regijo razvila do te mere, kjer je danes. Čeprav je rudnik  v Trbovjah zaprt, pa živijo naprej zgodbe ljudi, prav po zaslugi tega muzeja.

Zasavska Sveta gora

Zasavska Sveta gora

Na Zasavski Sveti gori, kjer danes stoji cerkvica Marijinega rojstva, se je že pred tem nahajalo pogansko svetišče. Kraj, ki očara tako otroke, kot odrasle.