Stran 1/2
 

Muzej Grad Štanjel

Muzej Grad Štanjel

Vas zanima, kako je občutiti moč in hlad burje? V Muzeju na gradu Štanjel lahko burjo srečate vsak dan, saj je del razstave tudi vetrovnik, kjer vas ta kraška čarovnica dodobra prepiha!

 

 

 

Fiesa-Piran sprehajalna obalna pot

Fiesa-Piran sprehajalna obalna pot

Pot nas vodi ob morju vse od kampa v Fiesi pa do Pirana. Pot je kratka, postreže s prelepim razgledom na naše morje in je primerna tako za otroški voziček, kot za krajši sprehod z našimi najmlajšimi družinskimi člani.  Zaliv Fiesa je najbolj poznan po dveh slikovitih jezerih, ki sta nastali kot posledica odkopavanja gline za potrebe bivše opekarne.

 

Goče 663  

Goče

Goče

Samo dobrih dvesto duš še živi v vasi, a slikovita in skrivnostna je enako kot pred sto ali skoraj tisoč leti. Skrita na prelomu med Krasom in Vipavsko dolino napoji dušo bolj kot toskanski griči.To je vas Goče.

Grad Rihemberg-Branik 667

Grad Rihemberg-Branik

Grad Rihemberg-Branik

Grad Rihemberk je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo.

 

Grad Socerb

Grad Socerb

Prepustite se vonju morja in čudovitemu razgledu nad Tržaški zaliv. Zelo lep družinski izlet, ki ga lahko izpopolnite tudi z obiskom bližnje kobilarne Lipica.

Hrib Trstelj na Krasu 810  

Hrib Trstelj na Krasu

Hrib Trstelj na Krasu

Trstelj (643 mnm) je najvišji hrib na slovenskem Krasu, hkrati pa tudi najvišji vrh Črnih hribov, ki se dvigajo nad planoto Tržaško-komenskega krasa med Lipo in Opatjim selom ter padajo proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom.

 

Kaštelir Korte

Kaštelir Korte

Le 15 minut vožnje iz mestnega jedra se nahaja vas Korte, kjer so se pred 5000 leti naselili Histri, ki so na vzpetini nad vasjo postavili svoje domovanje. Prazgodovinsko gradišče v Kortah oziroma kaštelir s svojimi 1230 m2 predstavlja največjo naselbino te vrste v Slovenski Istri.

Kokoš

Kokoš

663 metrov visoka Kokoš, greben na jugovzhodu Tržaško-Komenskega Krasa na slovensko-italijanski meji, je prepredena z lepo urejenimi potmi, lahko dostopna, z razgibanim in nezahtevnim terenom in lepimi razgledi. 

Koper- Lov za pravico

Koper- Lov za pravico

Verjetno še kdo izmed vas, tako kot mi, obisk Kopra enači s sprehodom ob obali in promenadi ali pa z rolanjem vse do Izole. S tem sploh ni nič narobe, pozabimo pa, da je Koper še veliko več kot samo to.

 

Lipica

Lipica

Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja eno najstarejših kulturnih pasem konj. Kot taka nosi izjemen pomen kulturno zgodovinske in naravne dediščine, tako za slovensko, kot širše evropsko okolje.

 

Mesečev zaliv

Mesečev zaliv

Ko boste z otroki raziskovali slovensko obalo, je obisk plaže Mesečev zaliv skoraj nujen. Ta naravna znamenitost vas bo povsem očarala. No, seveda pa se bo za dostop do zaliva potrebno malce potruditi:) Kot za vse najboljše stvari, kajne?

 

 

Mitski park Rodik-Babina pot

Mitski park Rodik-Babina pot

Z otroki raziskujemo Kras. Po našem mnenju eden lepših koncev Slovenije, je lahko pobeg v neokrnjeno naravo, polno zanimivih kraških pojavov. Obiščite Mitski park nad vasjo Rodik v Brkinih.

Obalna cesta Koper-Izola 774  

Obalna cesta Koper-Izola

Obalna cesta Koper-Izola

Vesela novica za večino prebivalcev naše Istre, pa verjetno še za koga iz kontinenta. Znamenita Obalna cesta Koper-Izola, leta 1837 zgrajena in znana tudi kot “Riva Lunga se je zaprla za motorni promet.

Od Hotela Salinera čez soline 824  

Od Hotela Salinera čez soline

Od Hotela Salinera čez soline

Salinera je odlično izhodišče za sprehode, izlete in raziskovanje Strunjanske doline ter naravnega rezervata. Pot nas vodi ob morju do solinarske hiške, kjer si lahko pogledamo čudovito zbirko predmetov iz življenja in dela solinarjev na drugo stran solin do plaže hotela Krka. Nato pa spet nazaj.

Od Strunjana do Izole 616  

Od Strunjana do Izole

Od Strunjana do Izole

Mi smo izlet pričeli v Strunjanu, z otroškim vozičkom smo obrali pot, ki je bila ponekod sicer malo težje prehodna (makedam), a tik ob tej poti je tudi asfaltirana pot, ki je lažje prevozna z otroškim vozičkom. Naša izbrana pot je primernejša za peš hojo ali hojo z nosilko.

 

Pliskina pot

Pliskina pot

 

Vas Pliskovica naj bi dobila ime po ptici pliski (pravijo ji tudi bela pastirica), ki jo je pogosto opaziti v bližini naselij in ob kraških kalih. Značilnost ptice pliske je pliskanje ali udarjanje z repom ob tla, kar ji daje zelo živahen značaj. 

Pokopališče školjk-Ankaran 728  

Pokopališče školjk-Ankaran

Pokopališče školjk-Ankaran

Školjčna sipina v zalivu Polje med Koprom in Ankaranom je edina školjčna sipina v Sloveniji. Nahaja se v neposredni bližini Luke Koper, severno od ustja reke Rižane. 

Pot kamna-Volčji Grad

Pot kamna-Volčji Grad

Kras ima ogromno pohodnih poti in brez težav si lahko izberete tako, ki bo všeč vsem udeležencem izleta. Mi smo si izbrali skok v vasico Volčji Grad, kjer se tudi začne učna pot Kamen, ki predstavi naravne in kulturne posebnosti tega dela Slovenije.

 

 

Seča krožna pot nad Sečoveljskimi solinami

Seča krožna pot nad Sečoveljskimi solinami

Mi smo vsekakor ljubitelji naše prelepe Obale, tole prelepo krožno pot z razgledom nad Sečoveljskimi solinami, pa smo odkrili letošnje poletje, ko smo na bone dopustovali v Seči. In prav presenečeno ugotovili, da smo do tedaj zamujali tisto turistom manj znano Obalo. Naj vam razkrijemo prelepo krožno pot, ki jo lahko obiščete peš ali s kolesom. Ob razgledu pa boste ves čas vzklikali...wauuuuu. Kako je Slovenija lepa.

 

Sečoveljske soline

Sečoveljske soline

Sečoveljske soline lahko obiščete peš ali s kolesom. Krajinski park Sečoveljske soline (KPSS) obiskovalcem nudi doživljanje parka na različne načine: usmerjanje (informacijska središča in točke, informativne table, parkovne poti), vodeni obiski pa tudi delavnice v naravi. Vsekakor pa je fotoaparat obvezna oprema na tem družinskem izletu.

 

Slap Veli Vir, Sokoliči

Slap Veli Vir, Sokoliči

V kolikor vas mikajo izleti po obalno-kraški regiji in obožujete vonj borovcev, ni pa vam do množičnega turizma na obali, je obisk slapu Veli Vir v Sokoličih, prava izbira za lep družinski izlet.

Strunjanske soline 521  

Strunjanske soline

Strunjanske soline

Pot nas vodi ob morju do solinarske hiške, kjer si lahko pogledamo čudovito zbirko predmetov iz življenja in dela solinarjev. 

 

Škocjanske jame

Škocjanske jame

Park Škocjanske jame leži na skrajnem jugozahodnem delu matičnega krasa, blizu Divače. Škocjanske jame so zaradi izjemnega podzemnega kanjona, temeljnih raziskav kraških pojavov, bogate arheološke dediščine in velike biotske raznovrstnosti od leta 1986 vpisane na UNESCOv seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

 

 

Škratji Kras

Škratji Kras

Že šesta pot zavoda Škrateljc je prav tako kot ostale, zelo lepo urejena, zanimiva tako podmladku, kot staršem in poteka po gozdnih poteh.

 

 

Stran 1/2