Koper- Lov za pravico 5504

Koper- Lov za pravico

Regija Obalno-kraška
Izhodišče parkirate: plačljivo parkirišče v mestu. Začetek poti-pri Levjih ustih pod volti Pretorske palače (TIC Koper Titov trg 3)
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 1-3 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Verjetno še kdo izmed vas, tako kot mi, obisk Kopra enači s sprehodom ob obali in promenadi ali pa z rolanjem vse do Izole. S tem sploh ni nič narobe, pozabimo pa, da je Koper še veliko več kot samo to. Če boste naslednjič zavili v notranjost starega dela, vam zagotavljamo, da vas bo navdušil. Pri Visit Koper so se zelo potrudili s plakati, ki jih najdete blizu pomembnejših stavb. Gre za projekt muzeja na ulici, ko lahko veliko novega in zanimivega izvemo že ob ležernem sprehajanju.


Mi smo ogled mesta še malce začinili in sicer z njihovo novo aplikacijo Lov na pravico. Bi želeli raziskovati Koper na malce drugačen način? Naložite si mobilno aplikacijo Lov na pravico na svoj mobilni telefon in pustolovščina se lahko začne.

Gre za interaktivno igrico ali escape room na prostem, saj je časovno omejena- na voljo imate 3 ure. Vse je prilagojeno tako, da se lahko vmes tudi kje usedete in poskusite kakšno lokalno specialiteto….No, razen če na vprašanja odgovorite napačno. V tem primeru se vam minute odbijejo.;) Super je tudi to, da si lahko pomagate z namigi, saj vas ob pravilno rešeni igri na koncu čaka tudi odlična nagrada.

Ujeli so vas mestni stražarji. Obtoženi ste tihotapljenja in utaje davkov. Krivda se preveri s preizkusom v levjih ustih. Podajte se na pot skozi ulice Kopra, dokažite svojo nedolžnost, najdite krivca in tako svoje poti ne zaključite na giljotini.

S temi besedami se igra začne pri Levji ustih pod volti Pretorske palace, ki je nam vzela največ časa. Preden smo se vsi družinski člani uskladili in pojedli ter popili vse kar je bilo z nami v nahrbtniku, smo pot lahko šele dobro začeli. Igrica vam bo pričarala enkratno, nepozabno in vznemirljivo doživetje ter vas obenem vodila do ključnih mestnih znamenitosti, kot so Levja usta, Palača Barbabianca, Palača Carli in druge. Če se rešite giljotine in krive obsodbe vam za nagrado v TIC KOPER podarijo kodo za brezplačni vstop na koprski Zvonik. Mi smo se nanj povzpeli prvič in bili očarani nad super razgledom. Vas zanima Koliko stopnic vodi nanj? Hm….po oddelani poti skozi staro jedro Kopra, vas bo do cilja vodilo še 204 stopnic.

Odlična ideja za celodnevni izlet!

Cena doživetja Lov za pravico znaša 10 evr., in ga kupite v TIC Koper (Titov trg 3, Koper).

Zanimivosti

Pretorska palača zapira južno stran osrednjega mestnega trga – Titovega trga. Palača je bila zgrajena v 13. stoletju, današnjo podobo pa je dobila sredi 15. stoletja. Na stavbi prevladujeta pozno gotsko-renesančni slog in beneška gotika. Palačo krasi zunanje stopnišče, zunanji balkon, značilno pročelje, kip Pravice z mečem, v številnih okrasnih grbih pa je vklesana zgodovina Kopra. Palača ima zares čudovito pročelje in je definitivno ena izmed točk, ki jo je fino dodati na Must visit listo.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Avokado

Če vas kdaj zamika kaj drugačnega, lahkega, še vedno pa zelo okusnega, morate zaviti v to gostilnico, kjer nudijo odlično vegansko in vegetarijansko hrano. Bogati okusi in domiselna ponudba vas bo navdušila in odpravila kakšen morebiten predsodek. Prijazno in ustrežljivo osebje vam bo z izvrstnim obrokom polepšalo dan.

 

Gortanov trg 4

6000 Koper, Slovenia

051 486 704

Mila in Staš priporočata

Legenda o nastanku mesta Koper in izvor njegovega prvotnega imena segata v pradavnino:

Aegida je grško-tračansko ime, ki spominja na egido (ščit) grške boginje modrosti in znanja Atene. Po legendi naj bi se Atena hudo sprla s Pozejdonom in nato pred njegovim preganjanjem pobegnila prav v te kraje. Med spopadom obeh božanstev naj bi Atenin ščit z meduzino glavo, prevlečen s kozjo kožo, padel v morje, boginjino rotenje pa naj bi tako ganilo Zeusa, da je njeno egido spremenil v kleč. In če otok pogledate od daleč ali z višine, je prav zares podoben na morju počivajočemu ščitu.