Družinski kolesarski izleti po Sloveniji

Z otroki na kolo

Skupaj z majhnimi otroki raziskujemo Slovenijo s kolesi. Z otroki peš ali na kolo, da se le imamo lepo.

Kolesarske ture, ki ti jih predstavljamo so krajši kolesarski izleti, ki so namenjeni tudi mlajšim kolesarjem. Sami najrajši na kolesarskih podvigih z mulčki izbiramo bolj stranske poti, ki so tudi bolj varne!

In naši kolesarski cilji, hmm...no, ti so vedno zelo zanimivi; izlet do jezera, zgodovinske znamenitosti, otroškega igrišča, turistične kmetije, kjer so živalice itd. Tako imamo na izletu vsi družinski člani obilo motivacije za kolesarjenje:) Če si navdušen kolesar in si že komaj čakal, da na kolo "upelješ" tudi svoj podmladek, potem te pravgotovo mika, da se na pustolovščino podaš skupaj s celo družino.

Predstavljamo ti naše najljubše kolesarske izlete po Sloveniji zbrane na enem mestu, primerne za starost otroka 4 leta in več.

Tu najdeš: opis poti, zemljevid gpx, ki si ga lahko naložiš na svoj telefon, zanimivosti na poti, višinsko razliko poti, priporočeno gostišče v bližini, fotografije poti, vremensko napoved.

Skupaj z otroki pa lahko poslušate tudi pravljico ali legendo obiskanega kraja, da bo izlet tvojemu mulčku še bolj zanimiv :)

Bajer Zacurek s kolesom

Bajer Zacurek s kolesom

Zacurek je že dolgo časa priljubljeno sprehajališče, ki je znano tudi po zdravilnem Medvedovemu studencu. V letu 2019 so okolico precej uredili in sedaj lahko uživamo na lesenem podestu ter manjšem pomolu.

 


 

 

Bobrova pot s kolesom- Blatna Brezovica

Bobrova pot s kolesom- Blatna Brezovica

Pot je zares prijetna in nezahtevna. Super je tudi to, da je speljana krožno, kar pomeni, da se na koncu vrnemo na izhodno točko.

 

Cerkniško jezero s kolesom- pot Žaba

Cerkniško jezero s kolesom- pot Žaba

Fenomen presihajočega Cerkniškega jezera je po svetu zaslovel kot kraj, kjer lahko na istem mestu pasejo živino, orjejo njive ter lovijo ribe in se vozijo s čolni. Ko je jezero polno, predstavlja največjo jezersko površino v Sloveniji, nato pa presahne in razkrije svoje ekstenzivne kmetijske površine. Skozi letne čase kaže popolnoma različne obraze.

 

 

Divje jezero-Idrija s kolesom

Divje jezero-Idrija s kolesom

Divje jezero v Idriji je vsekakor eden od očarljivejših izletov po Sloveniji. Ogled te zanimive kraške znamenitosti, do katere nas pripelje zanimiva naravoslovna poti ob reki Idrijci lahko opravite peš ali s kolesom.

 

Gajševsko jezero- Ljutomer s kolesom

Gajševsko jezero- Ljutomer s kolesom

Zanimiv in sproščujoč sprehod ali kolesarska tura okrog jezera po lepo urejeni potki.

Izvir reke Krke s kolesom

Izvir reke Krke s kolesom

Obiščite lepote narave iz nadaljevanke Reka ljubezni. A sama narava in okolica ponujata obiskovalcu še precej več; mir, lep sprehod čez idilične dolenjske vasice, prijazna dobrodošlica ljudi. Izvir reke Krke nas je navdušil! Lep krožni izlet lahko opravite tudi s kolesom, skirojem ali poganjalčkom.
 


 

 

 

Jezersko-Šenkova domačija s kolesom

Jezersko-Šenkova domačija s kolesom

Jezersko je zelena dolinica, ograjena na vzhodu z vencem Savinjskih Alp, ki so se v živahnem zemeljskem gibanju dvignile proti nebu pred šestdesetimi milijoni let. Na Jezerskem lahko opravimo kar nekaj lepih izletov tudi z malimi otroki, predlagamo vam obisk Jezerskega, na poti pa se le ustavite na Šenkovi domačiji, kjer se lahko kulinarično podprete ali celo prenočite. Pot, ki jo opisujemo je lahko prav lepa kolesarska tura za male začetnike na kolesu.

 

 

Kolesarska pot Bohinj

Kolesarska pot Bohinj

Okoliš Bohinja je podoben prizoru iz filma, za katerega bi zlahka rekli, da so ga snemali nekje v Švici. Dokler še čakamo na izgradnjo poti med Bledom in Bohinjem, smo se zapeljali po okoliških vasicah in seveda preizkusili temperaturo jezera sredi maja, ki je bila borih 14 stopinj- brrr.

 

Krajinski park Tivoli, Šišenski hrib, Koseški bajer s kolesom

Krajinski park Tivoli, Šišenski hrib, Koseški bajer s kolesom

Odkrijte bogastvo narave sredi Ljubljane. Obiščite Krajinski park Tivoli in skupaj z otroki doživite ZELENO Ljubljano. Poletni dopoldan smo izkoristili za obisk naše prestolnice Ljubljane in doživeli lep družinski izlet, ki je potekal povsem po okusu naših najmlajših članov družine. Veliko tekanja in igranja po gozdu ter travnikih ter nekaj obveznih postankov za malico. Pot je primerna za tako za hojo kot družinsko kolesarjenje.
 

 

 

Kranj- Škofja Loka s kolesom

Kranj- Škofja Loka s kolesom

Kolesarska pot, ki vas v obe smeri navduši z lepim mestom. Cesta ni prometna, kar je za starše zelo pomembno, zaradi ravnine pa lahko podmladek dirja kolikor ga nesejo noge, pa ga boste še vedno imeli na očeh.

Kranjska Gora s kolesom

Kranjska Gora s kolesom

Jezero Jasna je kraj, kjer si lahko odpočijemo telo in duha in uredimo svoje misli. Ta prelepi biser, obdan z vrhovi Julijskih gora, vas bo pomiril in hkrati napolnil z novo energijo.

 

Kranjska Gora-Zelenci s kolesom

Kranjska Gora-Zelenci s kolesom

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. Mi smo tokrat raziskovali ta prečudovit konec Gorenjske na kolesu, ta izlet pa lahko opravite tudi z vozičkom ali peš.

 

Krožna medena pot s kolesom, Šenčur

Krožna medena pot s kolesom, Šenčur

Najboljše izhodišče za začetek izleta je izpred parkirišča slaščičarne Medeni vrt. Pot nas vodi proti severu, kjer se pred nami kot na platnu razprostirajo prelepe gore- Kriška gora, Tolsti vrh, Storžič, ob njem Hudičkov boršt, Grintovec, Krvavec.


 

 

Okrog Parka Brdo pri Kranju s kolesom

Okrog Parka Brdo pri Kranju s kolesom

Ena bolj priljubljenih kolesarskih poti v okolici Kranja, je tura s kolesom okrog Brda. Po izletu se lahko sprehodite tudi po parku Brdo in si ogledate, zakaj je prav ta kraj eden od najbolj priljubljenih izletniških točk za nas domačine;) Vožnja z lastnimi kolesi po parku ni dovoljena, lahko pa si kolesa sposodite v Parku Brdo in z njimi prevozite številne poti Posestva Brdo. Park lahko otroci prevozijo tudi s poganjalčkom.

Očarljivo urejen Park Brdo je zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Na sproščujočem obisku po parku pa lahko občudujete bogato floro in favno ter spoznate mnoge znamenitosti, kot so Grad Brdo, nekdanja grajska pristava, stara oranžerija, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci toplarji.

 

 

Parenzana s kolesom

Parenzana s kolesom

Parenzana je kolesarska pot, ki v celotni dolžini meri 130 kilometrov- od Trsta pa vse do Poreča. Nekoč je tukaj potekala ozkotirna železnica, sedaj pa se po tunelih lahko spustimo le s kolesi. 

Po Radenskem polju s kolesom

Po Radenskem polju s kolesom

Radensko polje je kraško polje na severnem robu dolenjskega krasa, južno od kraja Grosuplje. Prepoznano je tako za naravoslovno kot kulturnozgodovinsko bogato območje Slovenije; zaradi svojega ekološkega pomena je vključen v evropski program Natura 2000.

 

 

Rački ribniki-Požeg s kolesom

Rački ribniki-Požeg s kolesom

Izlet, ki nas je presenetil. Zakaj? Ker se velikokrat vozimo mimo teh krajev, pa smo tako površno zgrešili tak naravni biser. Razlog za lep družinski izlet, o katerem boste z veseljem pripovedovali znancem in prijateljem.

Rolkarska steza na Kokrici s kolesom

Rolkarska steza na Kokrici s kolesom

Kokrica je naselje v Mestni občini Kranj. Kokrica leži ob istoimenskem potoku in avtocesti Ljubljana - Jesenice okoli 2 km severno od Kranja. Naselje se je razvilo ob križišču lokalnih cest proti Naklu, Golniku, Preddvoru in Predosljam. Južno od naselja je gozdnato zakraselo območje Udin boršt. Krajša kolesarska turica je ravnopravšnja za kolesarske začetnike. Tudi naši najmlajši družinski članici, sta se prav tu učili prvih spretnosti s skiroji in kolesom.

 

 

Sabotin s kolesom

Sabotin s kolesom

Sabotin je 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico oziroma Solkanom, na meji med Slovenijo in Italijo. Predvsem očitom, dedkom in sinovom bo tole zares poslastica. Pogovarjali se bodo lahko o rovih, po katerih se lahko sprehodimo. Od kje, zakaj, kako...medtem pa bomo mamice lahko uživale v čudovitem razgledu. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi.

 

 

Seča krožna pot s kolesom

Seča krožna pot s kolesom

Mi smo vsekakor ljubitelji naše prelepe Obale, tole prelepo krožno pot z razgledom nad Sečoveljskimi solinami, pa smo odkrili letošnje poletje, ko smo na bone dopustovali v Seči. In prav presenečeno ugotovili, da smo do tedaj zamujali tisto turistom manj znano Obalo. Naj vam razkrijemo prelepo krožno pot, ki jo lahko obiščete peš ali s kolesom. Ob razgledu pa boste ves čas vzklikali...wauuuuu. Kako je Slovenija lepa.

Slap Peričnik s kolesom

Slap Peričnik s kolesom

Prav posebna energija vlada v bližini slapov in zato večkrat poiščemo zanimiv družinski izlet prav do teh naravnih čudes. Peričnik je poseben tudi zato, ker se pod njim lahko sprehodimo, pozimi pa naredi skoraj pravljično zaveso iz kapnikov in ledenih sveč. Do zadnjih 100 metrov do vašega cilja-slapu se lahko odpravite tudi s kolesom, zadnji del poti prav do slapu in njegove prelepe zavese pa se boste morali povzpeti peš.