KoloVagaBevke 6482

KoloVagaBevke

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče športni park Bevke, Bevke 92a
Dolžina poti 16,3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Kolesarska pot KoloVagaBevke je dolga 16.3 kilometre in čisto sveža. Popeljala vas bo po učni poti, mimo pisanih travnikov in polj, vzdolž skrivnostne zelene Ljubljanice in vam razodela znamenitosti, ob katerih vam bo poskočilo srce in se zaiskrilo oko. Del poti poteka po Učni poti Bevke, kjer se na tematskih tablah skrivajo rešitve za uganke v knjižici. Drugi del poti vodi skozi vas Bevke, mimo vaške vage, gnezda črno-belih vaščank z oranžnimi kljuni, vse do dveh edinstvenih naravnih znamenitosti, ki dajeta vpogled v daljno preteklost. Zatorej: Oči na peclje in noge v pogon, a vendarle pazi na barjanski bonton! Ne trgaj, ne kriči, ne meči smeti, opazuj, občuduj, kot varuh barjanskih znamenitosti!

Ljubljansko barje je prava zakladnica dediščine, ki bi jo lahko ločili na »vidno« in »nevidno«. Naravna (vidna) dediščina se kaže v pestrosti rastlinskih in živalskih vrst, ki jih lahko opazujemo, če smo le dovolj tihi, radovedni in spoštljivi. Nevidna (arheološka) dediščina pa se skriva pod plastmi barjanske črnice, kjer zakopani predmeti pričajo o življenju ljudi pred tisočletji. Ljubljansko barje je namreč pravi fenomen, saj v svoji mokri zemlji ohranja prek 60 ostankov plovil iz preteklosti, vse od koliščarskih deblakov in rimskih rečnih ladij do srednjeveških čolnov. Poleg njih so arheologi na barju odkrili preko 40 kolišč, vasi iz obdobja od 5. do 2. tisočletja pr. n. št., od tega jih je kar 12 v bližnji okolici Bevk.

Bevke se prvič omenjajo leta 1391. Še v 18. stoletju je bila okolica vasi tako zamočvirjena, da so se ljudje v glavnem prevažali s čolni. Značilna strnjena barjanska vas je stala na barjanskem osamelcu, s tipičnimi kmečkimi hišami in gospodarskimi poslopji. Hiše so bile krite s slamo in so marsikje stale tako tesno skupaj, da so strehe segale ena prek druge. V vasi je bilo več vodnjakov. Bevke je leta 1847 prizadel hud požar, v katerem je zgorelo kar 22 hiš in poslopij. Vas je prizadela tudi nenavadna naravna nesreča za naše kraje – tornado, ki je leta 1986 pustošil od Hotedršice čez Ljubljansko barje. Pri tem so bile poškodovane skoraj vse hiše v vasi. Danes je veliko kmetij v Bevkah opuščenih, vlogo vaškega jedra pa je prevzel Športni park Bevke

Zanimivosti

 

Stara struga Ljubljanice buri domišljijo in zaposluje arheologe že nekaj desetletij. Še vedno ni popolnoma jasno ali so Rimljani umetno prestavili strugo ali pa je reka sama poskrbela za enostavnejšo pot. Ob stari strugi je potekala mlinarska pot vse do Podpeči. Barje namreč že od začetka 19. stoletja predstavlja vir hrane in vode za okoliške vasi, Ljubljano in njeno okolico. Kmetje danes obdelujejo več travnikov kot njiv, na katerih prevladuje koruza, nekaj površin pa namenjajo gojenju ameriških borovnic. Z živinorejo se ukvarja kar 865 kmetij, na katerih redijo govedo in konje. Posebna značilnost Ljubljanskega barja je arteška podzemna voda, ki je pod pritiskom.

Prisluhnite zanimivostimo Vrhniki in Lintvernu

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Koča v Starem malnu

vam postreže z  dobrotami kot so enolončnice, jedi z žara, sendviči in kavo iz vrhniške pražarne Escobar.

041 558 426
01 755 13 41
 

Mila in Staš priporočata

Štorklja je bila v Egiptu simbol duše, Grki in Rimljani pa so menili, da štorklje nikoli ne umrejo, temveč poletijo na oddaljene otoke in se spremenijo v ljudi. Svoje gnezdo zgradijo v manj kot treh dneh in ga vsako leto na novo dogradijo, kar lahko nanese tudi čez 500 kg! Pravijo, da štorklje zgradijo gnezda tam, kjer so doma dobri ljudje.