Bukovniško jezero-Občina Dobrovnik 5061

Bukovniško jezero-Občina Dobrovnik

Regija Pomurska
Izhodišče Dobrovnik-parkirišče pri jezeru
Dolžina poti 3,6 km
Trajanje poti 1,5-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

 

Zaradi prenove zasipa in varnosti obiskovalcev so jezero morali izprazniti, tako da se trenutno spet na novo polni z vodo.

Prelepe sprehajalne pešpoti okrog Bukovniškega jezera, ki pa jih lahko prevozite tudi s kolesom ali otroškim vozičkom, vam ponujajo lahak sprehod v prelepi naravi in z očarljivim razgledom na samo okolico. Predstavljamo vam naš predlog za družinski izlet, ki ga prav gotovo ne smete izpustiti, ko se z družino odpravite raziskovat Prekmurje.

Občina Dobrovnik leži na skrajnem severovzhodu države. S svojimi destinacijami je priljubljena turistična točka za družine, posameznike in zaključene skupine. Najbolj prepoznavna turistična točka je Bukovniško jezero z okolico, ki nudi obiskovalcem širok izbor aktivnosti. Najmlajši lahko v pravljičnem parku poiščejo pravljične like, ki so postavljeni s prav posebnim razlogom: Vila Rusalka skrbi za dobro počutje ljudi, Vila Orhideja skrbi za rastline okoli jezera, da lepo rastejo, cvetijo in bogatijo okolico. Škrat Blagodejnik skrbi za Vidovo kapelico, Vidov izvir in ohranjanje blagodejnih moči narave. Žabec Jezernik skupaj z ribiči in gozdarji skrbi za živali v vodi in v gozdovih okoli jezera.

Obiskovalce, željne adrenalia vabi pustolovski park. Vsi tisti, ki bi pa želeli mir in prijeten sprehod, se lahko sprehodijo do Vidove kapelice in Vidovega izvira. Voda iz izvira je zdravilna
in blagodejna za organe glave, kožo, živčevje in prebavo. Predvsem pa si morate umiti oči, da boste boljše videli. Na sprehod se lahko podate ali proti strehovskim goricam, kjer je lepo
ohranjena prekmurska arhitektura ali okoli jezera po prijetni gozdni poti, učni poti v prijetni družbi čudovitih dreves ter rastlinskega in živalskega sveta. Ob povratku vam bo sigurno prav prišla prava domača kulinarika, vina ter sladoled.

Ob Bukovniškem jezeru najdete TIC-Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, kjer vam bodo prijazno razložili, kaj vse si lahko še poleg območja Bukovniškega jezera v
občini Dobrovnik ogledate.

Nekaj namigov pa vam izdamo prav na naši spletni strani;)

Zaradi prenove zasipa ob Bukovniškem jezeru so morali jezero izprazniti in se trenutno ponovno polni z vodo. Fotografije na naši spletni strani pa so nastale v času pred obnovo (leta 2020). Sami z zanimanjem spremljamo tudi obnovitvena dela in začasno podobo jezera. Jezero pa počasi dobiva svojo staro podobo, zato vabljeni, da ga obiščete. 

 

Zanimivosti

Že lokalne »čarovnice« so znale pripovedovati, da je kapelica sv. Vida, ki je postavljena v gozdu nedaleč od Bukovniškega jezera nekaj posebnega. Številne in stare so legende o bajeslovni moči izvira sv. Vida v bližini kapelice in o dobrem počutju, ki ga počitek v njeni bližini prinese. Leta 2001 so radiostezisti področje raziskali in na njihovo presenečenje naleteli na več kot 50 energetskih točk. Ugotovili so, da v okolici potekata dve »liniji moči«, ki jih imenujejo tudi zmajeve črte, ki naj bi se križali ravno na mestu, kjer stoji kapelica. 26 energetskih točk so posebej označili in jim določili namen zdravljenja in potreben čas, ki naj bi preživeli ob točki za učinek. Kmalu po objavi rezultatov se je pričelo množično obiskovanje energijskega parka in okolice.

Postojte na točki 11. in se napolnite z vitalno energijo;)

In kaj še razveseli vsako mamo? ROŽICE!

NUJEN postanek v Dobrovniku je pravgotovo tudi Tropski vrt OCEAN ORHIDS. V tropskem vrtu lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujete zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta. V 6 metrov visokem objektu boste lahko od blizu videli številne rastline, ki jih poznate iz vašega vsakdana: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. 

Orhideje v tropskem vrtu bodo prava paša za oči in le stežka se boste odločili, katera lepotica gre z vami domov;)

Zemljevid

Naloži GPX

Bukovniško jezero -Dobrovnik
Koordinate izhodišča 46,669319
16,339222

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Okrepčevalnica Cuffi

pri Bukovniškem jezeru postreže s hladno senčko in odličnim sladoledom. V mali gozdni oazi se bo našel za vsakega družinskega člana kak priboljšek. Za mamico kavica, za fotra hladno pivce in za mulčke osvežujoči sladoled.

Brunarica prekmurskih dobrot

Je sploh potrebno še kaj dodati, k opisu:) Lokalne dobrote, ki vam jih pripravijo izvrstni kuharji in si jih bodo vaši želočki zapomnili še za dolgo časa. Priporočamo!

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ob Bukoviškem jezeru pa vse male pohodnike čaka prikupno leseno otroško igrišče in Skrivnostna zgodba, ki ji lahko prisluhnite kar na mestu samem.

Vse pohvale z naše strani za inovativen pristop tudi k najmlajšim obiskovalcem Bukovniškega jezera!

Če pa je še dovolj energije, vas ob Bukovniškem jezeru čaka tudi pustolovski park!