Gajševsko jezero- Ljutomer s kolesom

Regija Pomurska
Izhodišče ob cesti
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 40 min s kolesom
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Podajte se na sproščujočo kolesarsko turo okrog prelepega Gajševskega jezera. Sami presenečeni nad lepo urejenimi potmi, klopcami ob jezeru in sproščujočim petjem ptic, smo prepričani, da se v ta del Slovenije prav gotovo kmalu vrnemo.

Gajševsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Ščavnici, ki leži med krajema Gajševci in Grabami pri Ljutomeru v Občini Križevci. Nastalo je leta 1973 z izgradnjo nasipa, s katerim so zajezili Ščavnico in s tem ustvarili rezervoar za izlivanje poplavnih voda. V času normalnega vodostaja je plitvo in zamuljeno, s povprečno globino manj kot 3m.
Znano je predvsem kot največji in najbogatejši ribolovni revir v okolici. Z ribolovnim režimom upravlja Ribiška družina Ljutomer, ki vzdržuje del v velikosti 10 ha kot ribji rezervat. V jezeru je veliko rib roparic, krapov ter somov. Gajševsko jezero je zaradi ravninske lege in relativno konstantnih vetrov priljubljeno tudi med surferji ki ob primernih vetrovnih pogojih množično prihajajo iz vse Slovenije in tudi iz okoliških držav. Sama voda je žal dokaj onesnažena z gnojili, dodatno pa je še preobremenjena z ribami, kopanje je zato odsvetovano.
Okrog jezera poteka zelo lepo urejena peščena pot v dolžini 4 kilometrov, ki je obrobljena z lesenimi deščicami. Otroci bodo navdušeni nad pestrim živalskim svetom, izlet pa bodo tako peš, kot s kolesom, zmogli tudi tisti najmlajši.

Avto lahko pustite ob cesti na označenih mestih.

 

Zanimivosti

Park doživetij Križevci je še ena izmed aktivnosti, ki bo navdušila tako podmladek kot starše. Temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora za sproščanje in rekreacijo. Urejena je krožna rekreacijska pot, ki vključuje različne tematske sklope. Vadite lahko ravnotežje, koordinacijo, uživate na zip line-u...zabava zagotovljena.

Zemljevid

Naloži GPX

Gajševsko jezero- Ljutomer
Koordinate izhodišča 46,536669
16,105789

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Višinska razlika kolesarske poti:

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in picerija Šadl

Otroci bodo prišli na svoj račun z odličnimi picami. Gostilna je znana naokoli in veseli smo, da so jo priporočili tudi nam, saj smo bili tako s ponudbo kot s postrežbo zelo zadovoljni.

 

Križevci pri Ljutomerju 10
9242 Križevci pri Ljutomerju
02 5871 439
SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiskali smo Sikalu ZOO, ki se nahaja v Radencih, le 30 min vožnje z avtom iz Ljutomerja in naši dogodivščini dodali še piko na i. Živali smo lahko tudi pobožali in hranili, vse pa se nahajajo na velikem območju, ki ga obdaja gozd. Velik plus bi pripisale tudi raznovrstnim igralom, na katerih smo zelo uživale. Sigurno bomo zoo obiskale tudi v prazničnem času, saj se naj bi takrat spremenil v pravo lučkolandijo.

Še navigacija za starše;)

Boračeva 54a, 9252 Radenci

SPLETNA STRAN