Mitski park Rodik-Babina pot 6692

Mitski park Rodik-Babina pot

Regija Obalno-kraška
Izhodišče Center za obiskovalce Mitski park, Rodik 6, 6240 Kozina
Dolžina poti 8,5 km
Trajanje poti 1,5-3 h peš, 1h s kolesom
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Z otroki raziskujemo Kras. Po našem mnenju eden lepših koncev Slovenije, je lahko pobeg v neokrnjeno naravo, polno zanimivih kraških pojavov. Obiščite Mitski park nad vasjo Rodik v Brkinih. Na izlet se lahko podate peš ali s kolesom, raziskovanje pa je povsem enostavno in za otroke zelo zanimivo, saj zanimivosti lahko spozavate kar prek QR kod.

Primorsko avtocesto zapustite na izvozu za Divačo in se usmerite proti vasi Rodik.

Mitski park Rodik ponuja edinstveno aktivno doživetje v naravi, obogateno s spoznavanjem lokalnega mitskega izročila, ki nam ga na dveh označenih tematskih poteh približajo zapisane mitske zgodbe in umetniške stvaritve, postavljene v naravno okolje.

V mitski krajini je materializirano ljudsko ustno izročilo, s katerim so si ljudje osmišljali svoj prostor in vlogo v svetu. V teh izročilih se odražajo nekdanje doživljanje sveta, razlage izvorov sebe in svoje skupnosti, nastanek sveta, življenjskega okolja, živih bitij, življenja in smrti.

Nad vasjo Rodik v Brkinih so v Mitskem parku drobci mitskega izročila predstavljeni z dvanajstimi kamnitimi označevalci in skulpturami, pri katerih vas pričakuje nabiralnik z zapisano mitsko zgodbo. Umetniški kamniti označevalci so postavljeni na skrivnostnih krajih na dveh tematskih poteh, Lintverjevi in Babini poti.

Edinstveno doživetje narave, v katerem se prepletata umetniški in mitski izraz, se prične v Centru za obiskovalce v Rodiku, od koder se podate na odkrivanje očem nevidne mitske krajine. Na pot se lahko podate peš ali s kolesom. Mitski svet lahko raziščete sami, z mobilno aplikacijo (skenirajte kodo QR) ali z zemljevidom v roki, najlepše pa je doživetje v družbi izkušenega lokalnega vodnika. Pot je makedamska, lepo prevozna tudi s kolesi, po naši oceni namenjena kolesarjem in pohodnikom vsaj 6+ let starosti (zaradi dolžine). Pot bi lahko prevozili tudi s športnim otroškim vozičkom, ki ima nekoliko večja kolesa. V toplejših mesecih vzemite seboj dovolj vode in zaščito proti soncu. Pot poteka deloma po hladni senčki, deloma pa tudi po soncu. Zaradi kamnite poti je potrebna ustrezna pohodna obutev.

Odkrivanje očem nevidne mitske krajine, kjer spoznavate skrivnostni svet mitoloških bitij, je primerno za majhne in velike radovedneže.

Za obisk priporočamo udobno obutev in oblačila primerna letnemu času.


Odpiralni čas
od 1. maj do 31. avgust od 8h do 17h
od 1. september do 30. september od 9h do 17h
od 1. oktober do 30. april pon. – pet. od 9h – 15h
                                             sob. – ned. od 9h – 16h

Cena: 12 evr. na osebo.

Za skupine je potrebna predhodna rezervacija. Več informacij pa vam je na voljo na spletni strani VISIT KRAS.

 

Zanimivosti

Kras in Brkini predstavljajo poseben svet. Podobo in dušo mu daje kamen, ki ga že od nekdaj in brez prestanka spreminjata voda in človek. Vas zanima kako?
Kaj iz kamna v naravi ustvarja voda in kaj je iz kamnitega sveta v tisočletjih ustvaril človek.

Svetu med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino in Brkini je ime Kras. Tu sta se srečala voda in topen kamen. Vse od takrat skupaj ustvarjata čarobni svet podzemnih jam, izginjajočih rek, vrtač in drugih kraških pojavov. Naša planota Kras je dala ime vsem pokrajinam na svetu s podobno sestavo tal, pa tudi njihovim naravnim pojavom.

Najbolj osupljivo kraško čudo so podzemne jame. V globinah zemlje vode ustvarjajo nenavadne struge in dvorane ter počasi, zares počasi ustvarjajo neopisljivo lepe kapnike. V ta svet morate vstopiti, da bi lahko zaznali njegovo lepoto in razumeli njegovo večno spreminjanje.

Namig Ekipe Družinskih izletov

Podajte se v podzemni svet jam in obiščite npr. Škocjanske jame. Ali pa...jamo Vilenico.
 Jama Vilenica je najstarejša turistična jama v Evropi, najbolj znana in v Evropi najbolj obiskana pa je Postojnska jama, zelo zanimive pa so tudi Divaška jama, Jama Dimnice in Križna jama.

Prav v bližini Mitskega parka Rodik pa se nahajata še dve jami, ki pa jih lahko občudujete le z vhoda, in sicer Fukova jama in Globoka jama, obe sta oddaljeni 40 min od izhodišča (15 min s kolesom). Z jamami je poveaznih kar nekaj krajevnih legend, v katerih nastopajo zanimiva mitološka bitja.


Prisluhnite mitskemu izročilu o velikanih Ajdih ter kačonu  Lintverju.

Zemljevid

Naloži GPX

Mitski park Rodik-Babin krog
Koordinate izhodišča 45,6260994
13,9789391

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Linč

Turistična kmetija v sklopu ponudbe kulinaričnih dobrot predstavlja domače jedi, ki so pripravljene iz hrane, ki večinoma doma pridelajo sami. Kuhinja nastaja na podlagi stoletnih receptov in bogate gostilniške tradicije.

V toplih sončnih dnevih vas lahko pogostijo na terasi. Potrebna predhodna najava.

Rodik 50
6240 Kozina
+ 386 40 170 215
+386 41 828 946

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obisk Štanjela in raziskovanje znamenitosti preko QR kod

Po točkah, ki so označene s posebno QR kodo, vas bo deček iz pradavnine popeljal, skozi Štanjel skozi čas.

  • Ogled Štanjela s pomočjo aplikacije, ki se jo naloži v Turistično informacijskem centru Štanjel.
  • Sprehod poteka s pomočjo avatarja po osmih točkah.
  • Odkrivanje prazgodovinskega Štanjela iz bronaste in železne dobe, ko je tu kraljevalo gradišče.
  • Spoznavanje življenja v prazgodovinskem gradišču.
  • Ogled vaškega trga s Kraško hišo in vodnjakom – štirno.
  • Ogled prazgodovinske Štanjelske akropole s stolpom Gledanica, s katere se opirajo razgledi od vršacev do morja.
  • Ogled ostalin severnega stolpa.

Ogled je brezplačen.

Ekipa Družinskih izletov priporoča...

Muzej grad Štanjel
Vas zanima, kako je občutiti moč in hlad burje? V Muzeju na gradu Štanjel lahko burjo srečate vsak dan, saj je del razstave tudi vetrovnik, kjer vas ta kraška čarovnica dodobra prepiha!

Razstava v Muzeju grad Štanjel je posvečena naravi in človeku na Krasu. Razstava je nekaj posebnega. Krasa ne boste le spoznali in se o njem naučil veliko novega, temveč, ga boste zaslišali, zavonjali, ga otipali … Razstava namreč gradi na izkustvenem doživljanju Krasa in njegove narave in kulture, saj vsaka izmed tem razstave vključuje interaktivni moment, ki vam bo razkril eno od skrivnosti Krasa.

Več informacij najdete na spletni strani MUZEJA GRAD ŠTANJEL.

 

Pripovedka kako je nastal Kras in zakaj na Krasu primanjkuje vode.