Grad Socerb 3363

Grad Socerb

Regija Obalno-kraška
Izhodišče parkirišče Varda-pred oznako za nevarni cestni ovinek zavijte desno, nato pa takoj levo, avto pustiš na asfaltiranem parkirišču
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 0,5- 1 h
Nadmorska višina izhodišče 400 m
Nadmorska višina cilj 437 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Grad Socerb ali grad Strmec se nahaja na visokem skalnem robu tam, kjer Kras prehaja v valovito Šavrinsko gričevje. Vaše izhodišče naj bo Varda, pa boste ves čas hoje deležni prelepega razgleda na Tržaški zaliv. In vonj borovcev. MMMmmm. Sonce poskrbi, da družinski izlet dobi čisto poseben pridih- pridih počitnic, saj vas bo med potjo spremljal omamen vonj iglavcev ter pesem malih drobnih sprevodnih prelcev v krošnjah borovcev (gre za vrsto metulja, katerega gosenice se premikajo v koloni in zabubijo v krošnje iglavcev). No, približno 0,5-1h počasne hoje po lepi gozdni ozki potki, ki se približno pol km pred gradom razširi v širok kolovoz in že boste pri gradu Socerb.

Grad je imel zaradi izredne strateške lege v preteklosti izredno velik pomen. Omenjen je bil že v srednjem veku. V 14. stoletju je bil grad v lasti beneške družine Ducaini. Grad je bil večkrat poškodovan zaradi raznih vojn. Lastniki gradu so se neprestano menjavali. Leta 1678 je grad obiskal tudi Valvasor, ter ga narisal in opisal.
150 metrov stran je vhod v Sveto jamo, ki je globoka 44 m in dolga 200 m. Legenda o jami pravi, da je v njej kot puščavnik dve leti prebival mladi sveti Socerb, potem ko je prestopil v krščansko vero. Zaradi njegove vere ga je leta 283 oz. 284 usmrtil tržaški guverner. Jama je bila spremenjena v svetišče, v njej se je do druge svetovne vojne vsako leto 24. maja izvajala sveta maša.

Danes je ta čudovita lokacija odlična izbira za izlet v naravo, saj pot ni tehnično zahtevna in je primerna za otroke nad 3 leta starosti. Žal z vozičkom ne bo šlo, saj je pot preozka. Z gradu seže izvrsten pogled do Trsta in Tržaški zaliv in ob jasnem vremenu tudi do Alp ter morja.

In še malo navigacije za starše, kje je najbolje pričeti izlet. Če želimo pot začeti iz Varde, potem zapeljemo iz avtoceste Ljubljana-Koper, kjer se usmerimo na izvoz Kozina, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Kopru. Za naseljem Petrinje se prične cesta spuščati in tam moramo biti pozorni, saj zavijemo desno na stransko cesto (malo pred znakom za nevarni cestni ovinek- poglej sliko v naši galeriji), čez približno 200 m pa takoj levo. Od križišča se peljemo še malo naprej in parkiramo na asfaltnem parkirišču. Vsi smo se čudili, zakaj tako ogromno parkirišče kar sredi ničesar, najbrž so lastniki v času, ko je še potekal promet po stari cesti proti morju imeli z lokacijo kakšne načrte. Iz parkirišča vas ozka gozdna pot (ni nič označeno, mogoče vam bo v pomoč naš zemljevid poti), kjer vas ves čas na levi spremlja prelep razgled na Tržaški zaliv, pelje proti Socerbu.

Oglejte si tudi naš posnetek o izletu na You Tubu, ki ga najdete pod galerijo.

Zanimivosti

V bližini Črnega Kala se nahaja vas Osp, ki je ena najstarejših vasi pri nas. V pisnih virih je bila omenjena že konec 11. stoletja. Ima strnjeno vaško jedro, ki je prepredeno z ozkimi ulicami in zanimivimi starimi hišami. Vasica je znana tudi po jami Grad s skrivnostnim obzidjem ter po Osapski steni, ki je ena izmed bolj pomembnih plezalskih območij v Sloveniji.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Grad Socerb
Koordinate izhodišča 45,580768
13,877829

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Restavracija Grad Socerb


Ob lepem razgledu si lahko privoščimo tako ribje kot vegetarijanske jedi. Osebje je prijazno in pri njih smo se počutili zelo prijetno. Do svoje osvežilne posodice z vodo je prišla tudi naša psička, ki je na terasi na grajskem dvorišču pridno počivala po izletu. Prelep razgled izza grajskega zidu restavracije Socerb in njihova odlična kavica po slastem kosilu je le pika na i lepemu družinskemu izletu.

Socerb 7
6275 Črni kal
05 65 92 303

Vita, Olja in Juna priporočajo

V kobilarni Lipica, ki je zelo blizu, si lahko ogledamo predstavo šole jahanja, ponije, hipodrom, hlevski kompleks, zbirko kočij in graščinski kompleks. Mamice in očetje punčk bi si morali to destinacijo zapisati pod rubriko: Kako neskončno osrečiti svojega otroka ;)