Slap Veli Vir, Sokoliči 1597

Slap Veli Vir, Sokoliči

Regija Obalno-kraška
Izhodišče urejeno parkirišče na začetku vasi, ob ribniiku.Parkiranje na zasebnih zemljiščih ni dovoljeno!
Dolžina poti 0,5 km
Trajanje poti 30-40 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

V kolikor vas mikajo izleti po obalno-kraški regiji in obožujete vonj borovcev, ni pa vam do množičnega turizma na obali, je obisk slapu Veli Vir v Sokoličih, prava izbira za lep družinski izlet.

Po nekaj dnevnem počitnikovanju na slovenski obali smo se z veseljem podali na krajši pohod, in sicer do slapu Veli Vir. Ni veliko turistov, ki zaidejo v te prelepe kraje in, če odkrito priznamo, smo se tudi sami na poti do slapu malce izgubili;), saj nas je navigacijska naprava malce zavedla in za izhodišče izleta postavila sosednjo vas.

Zato bomo kar v začetku poudarili, da je izhodišče za pričetek izleta najbolje izbrati vas Sokoliči.

Parkirate na začetku vasi, na urejenem parkirišču, ob manjšem ribniku, kalu in nikakor ne na zasebnih zemljiščih!

Sokoliči so manjša strnjena vasica, ki spada v Mestno občino Koper. Kraj leži na samotni legi med tesno stisnjenimi grapami. V vasi je le nekaj hiš, povečini najdete tu vikende. Na začetku vasi je označeno parkirišče, kjer pustite avtomobil. Vi se sprehodite čez vas, do konca vasi, pri hiši Sokoliči 12 pa vas lesena usmerjevalna tabla usmeri po hribu navzdol, odkoder se spustite do slapu. Le slabih 30 minut zmerne hoje in že boste pri Slapu Veli Vir. Slap je visok okoli osem metrov. V poletnem času oziroma ob daljših obdobjih suše Veli vir presahne. Pot do slapu je nezahtevna, gozdna, lepo urejena in primerna za vsakogar. Na izlet smo se podali z nosilko, pot pa je primerna za hojo tudi z mlajšimi otroki, nad 2+ leta starosti.

V poletnih mesecih slap nima veliko vode, zato za obisk bolj priporočamo pomlad ali jesen, vendar je okolica tu naravnost prečudovita in tudi vonj borovcev in  "petje" prelcev v krošnjah doda izletu še prav posebno počitniško vzdušje.

Zanimivosti

Le nekaj km od Sokoličev najdete kraj Hrastovlje, kjer stoji znamenita cerkev sv. Trojice.

Notranjost cerkev v Sv. Trojici hrani cikel izjemnih fresk iz obdobja poznega srednjega veka in renesanse, ki so tudi najbolj znani cikel v slovenskem delu Istre.

Cerkev Sv. Trojice se nahaja na vzpetini nad naseljem, znotraj obzidja, posvečena pa je leta 1475. V notranjosti cerkve je ohranjen cikel izjemnih fresk iz poznega srednjega veka in renesanse v Istri, ki je najbolj znan v slovenskem delu Istre. Vzdolž cele severne stene poteka dolga kolona Pohoda in Poklona treh kraljev. Cikel kristusovega trpljenja pokriva zahodno steno in del južne stene, kjer je v spodnjem delu obsežen, verjetno vsem dobro znan Mrtvaški ples. 

Mrtvaški ples je freska v cerkvi svete Trojice v Hrastovljah, ki jo je naslikal Janez iz Kastva. Delo je bilo končano leta 1490.

Freska, dolga sedem metrov, prikazuje sprevod, v katerem se proti pravkar izkopanemu grobu pomikajo predstavniki najrazličnejših slojev tedanje družbe in vseh starosti, od papeža, kralja in kraljice preko redovnika in meščana do berača in otroka, vsakič pa v paru s koščeno spremljevalko, ki ne pozna šale in ne jemlje podkupnine in pred katero so vsi ljudje enaki. Neizprosna je in vsem se enako reži v obraz. Vsi stopajo z njo proti istemu cilju, proti grobu, ki je njeno kraljestvo. Freska je najbrž nastala pod vtisom srednjeveških epidemij kuge.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Gostilnica Švab v Hrastovljah

Izmučeni in lačni od družinskega izleta do slapu in obiska cerkve v Hrastovljah smo se odločili za pristno primorsko gostilnico, ki na svojem meniju nudi najrazličnejše lokalne spacialitete. Družinska gostilna slovi po domači istrski kuhinji. V njej pripravljamo jedi po starih receptih, tako kot so jih stoletja ob istrskih ognjiščih pripravljale mame, tete in none; ombolo na žaru in v omaki, telečje in svinjske krače, biftek, zrezki, svinjski medaljoni, postrvi na žaru oz. crvte v polenti, kuhane, na žaru in v soli. Se vam že cedijo sline;)? Domač kruh iz krušne peči smo pohrustali še pred prihodom juhic, v gostišču pa so bili tako prijazni, da so nam koruzno mineštro zmiksali tudi za našo najmlajšo družinsko članico, ki ima le 3 zobke. Ob gostišču je tudi manjše otroško igrišče, v gostišču pa je na voljo tudi previjalna otroška mizica. Priporočamo!

Hrastovlje 53
6275 Hrastovlje 

+386 (0)41 688 156,
+386 (0)41 685 408