Pliskina pot 7566

Pliskina pot

Regija Obalno-kraška
Izhodišče urejeno parkirišče pred vasjo Pliskovica
Dolžina poti 7 km
Trajanje poti 2-3 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Kras je super ideja za obisk v vseh letnih časih, ampak jeseni je pa definitivno najbolj magičen. Poleg vseh običajnih barv se odane v živo rdečo, ki mu jo naslika slavni ruj, poznate? Uglavnem, če želite iz izleta prinesti nešteto dobrih fotografij in spominov, potem se na Pliskino pot odpravite jeseni;)

Pot se začne v vasici Pliskovica, ki je že sama po sebi vredna da jo obiščete in raziščete. Do tukaj pridemo tako, da avtocesto zapustimo na izvozu 'Sežana - vzhod'. Zavijemo proti centru Sežane in na prvem križišču nadaljujemo desno v smeri Nove Gorice. Peljemo se skozi vasi Šmarje, Križ, Tomaj in Dutovlje. Kmalu za Dutovljami pa smo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri levo proti Pliskovici. Pred začetkom se lahko usedete v čudovit ambient hostla, kjer strežejo tudi pijačo. Tukaj je tudi začetek poti, ki je po naših izračunih dolga nekje 7 kilometrov. Potrebovali boste 2-3h zmerne hoje, s postanki verjetno še nekaj več, zato je najbolje, da si za izlet vzamete kar cel dan. Sprehajamo se večinoma po ravnem terenu in med kamnitimi zidovi, ki razmejujejo pašnike in travnike.

Posebej moramo biti pozorni na oznake- male ovčke so vklesane v kamen in obrobljene z rdečim krogom. Smer glave nam pove, kam se moramo obrniti na razpotjih. Ovce so simbol te vasi zato taka oznaka, vendar so pliske po kateri je pot dobila ime, dejansko ptice.
Nas je navdušila tudi gpx oblika poti, ki spominja na srce. Ob poti gremo mimo kamnite hiške in ostankov poljske bolnice iz 2.svetovne vojne.  Vsekakor zelo lušten pohod, ki ga priporočamo prav vsem generacijam.

 

Zanimivosti

Vas Pliskovica naj bi dobila ime po ptici pliski (pravijo ji tudi bela pastirica), ki jo je pogosto opaziti v bližini naselij in ob kraških kalih. Značilnost ptice pliske je pliskanje ali udarjanje z repom ob tla, kar ji daje zelo živahen značaj. Prav ta živahnost je bila verjetno povod, da so pastirji, ki naj bi s svojimi čredami drobnice prvi naselili prostor današnje vasi, najbolj živahne ovce in koze poimenovali Pliske. Tako naj bi ptice in ovce dale ime vasi, ki z nekaj več kot 100 hišnimi številkami in okoli 200 prebivalci sodi med večje vasi Komenskega krasa.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Pliskina pot
Koordinate izhodišča 45,7715473
13,7843231

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Bistro Grad Štanjel

Bistro se nahaja v kraškem zavetju in s tem ponuja eleganco ter romantično kuliso tako za kosila kot za recimo poroke, če kdo potrebuje idejo:). Kraška kuhinja se ponaša s tem, da je večina sestavin lokalno pridelanih, zelo lepo pa je vse skupaj tudi zapakirano, predstavljeno in servirano. Pod okriljem gostilne je tudi kavarna na grajskem dvorišču.

Štanjel 1a,

6222 Štanjel

+386 (0)5 731 00 70
+386 (0)41 447 854

Mila in Staš priporočata

"Kraševce je kamen zaznamoval od zmeraj. Kamen so izkoriščali sebi v prid, najprej so gradili zavetišča, prebivališča, uporabljali so ga za posode za shranjevanje. Pozneje je postal kamen statusni simbol premožnejših, ki so uporabljali bolj dodelan in kakovostno izdelan kamen. To vse skupaj je izoblikovalo človeka tukaj na Krasu, zato se je tradicija kamnoseštva v različnih obdobjih in v različnem obsegu zmeraj ohranjala. Danes ne potrebujemo več toliko kamnosekov kot nekoč, ker smo lahko bolj produktivni in ker imamo sodobno orodje." 

To je v nekem intervjuju povedal G. Jernej Bortolato, ki je doma prav iz Pliskovice in ustvarja umetnine iz kamna.

Pripovedka kako je nastal Kras in zakaj na Krasu primanjkuje vode.