Pot kamna-Volčji Grad 5658

Pot kamna-Volčji Grad

Regija Obalno-kraška
Izhodišče ni uradnega parkirišča
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1-3 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Kras ima ogromno pohodnih poti in brez težav si lahko izberete tako, ki bo všeč vsem udeležencem izleta. Mi smo si izbrali skok v vasico Volčji Grad, kjer se tudi začne učna pot Kamen, ki predstavi naravne in kulturne posebnosti tega dela Slovenije.


Naselje je znano po kamnoseštvu in tudi slovi kot ena lepših na Krasu. Najbolj pomembna točka pešpoti je zagotovo Debela griža. Gre za utrjeno gradišče, ki velja za enega bolje ohranjenih in je dokaz, da so ljudje na tem področju živali že v starejši železni dobi. Obzidje iz kamnov je krožne oblike in naj bi varoval naselbino znotraj njega. Ko se sprehodimo mimo je na nekaterih delih visok od 2-4 metre in širok kar do 10 metrov. Vsekakor nas popelje v zgodovino in domišljija si lahko da duška. Poleg griže na poti pridemo tudi mimo stare pastirske hiške, katera naj bi nosila letnico 1880. Gre za grajen kamnit prostor, ki je nudil zavetje, vendar nima nobenega veziva kot je recimo malta. Notri smo se lahko stisnili vsi 4 člani družine in razmišljali, kako so se počutili kmetje kadar so morali tu prenočiti. Zelo zanimive so tudi ostale posebnosti, kot je japenca- jama za gašenje apna, izklesani pili ali stebrasta znamenja, oboki nad vrati in tako naprej.


Pot je dolga dobre 4 kilometre, vendar je brez vzponov in jo brez težav prehodijo tudi naši najmlajši. Priporočamo vam, da is pred štartom prenesete gpx poti, saj boste drugače najverjetneje naredili še kakšen kilometer ali dva več. Oznake so namreč bolj redke:)


Glede izvora imena vasi so najpogostejši zapisi ljudskega izročila, ki pravi, da je vas ime dobila po Mariji Volčiji, ki je tu ozdravela. Ime najdemo tudi na rimskem nagrobniku, ki je vzidan v prelepo cerkvico Sv. Janeza Krstnika. 

Zanimivosti

Kamen je bil v preteklosti ob lesu najpomembnejši gradbeni material. Bil pa je tudi surovina za pridobivanje apna za beljenje, razkuževanje, zatiranje škodljivcev in za apnenje kisle prsti. Suhi kamniti zidovi so služili tudi kot mejniki med lastniškimi parcelami in ograde za drobnico, živino na paši. Nenazadnje suhi zidovi varujejo okolje, da močna burja ne odnaša zemlje.

Zemljevid

Naloži GPX

Pot kamna
Koordinate izhodišča 45,80049
13,750809

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Turistična kmetija Škerlj

Če imate čas in bi radi uživali v domačih dobrotah Krasa, potem vam definitivno lahko priporočimo zelo gostoljubne lastnike na tej kmetiji. Za degustacijo se je potrebno naročiti, vendar vam ne bo žal.

Tomaj 53,

6221 Dutvolje, Slovenija

skerlj.tomaj@gmail.com
 +386 31 306 919
+386 40 210 540 

Mila in Staš priporočata

Teden dni pred našim izletom na Kras, smo se v šoli učili pesem Srečka Kosovela o burji. Šele ko sva jo z Milo občutila tudi sama, sem razumel besedilo. Aha, še to- v času počitnic smo spali v Tomaju, kjer je lep del svojega življena bival tudi naš slavni pesnik.


BURJA
Burja trese našo hruško, vije njene veje – ah, lepo je biti burja – veje in se smeje. Veje vije, lomi, lomi in se ne upeha – ali slabo, slabo biti slamnata je streha. Burja strese vse podere, polja vsa prebega – če pa jaz le stol prevrnem, se že očka krega …