Pokopališče školjk-Ankaran 722

Pokopališče školjk-Ankaran

Regija Obalno-kraška
Izhodišče parkirišče pri plaži Sv. Katarine
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Školjčna sipina v zalivu Polje med Koprom in Ankaranom je edina školjčna sipina v Sloveniji. Nahaja se v neposredni bližini Luke Koper, severno od ustja reke Rižane. Školjčna sipina je nastala po letu 1990, ko je Luka Koper s poglabljanjem dna ob drugem luškem pomolu prečrpavala mulj iz morskega dna na bližnjo lokacijo poleg izliva Rižane v Jadransko morje. Iz kupov mulja je dež postopoma spral blato, ostale so le apnenčaste lupine mehkužcev.

Dostop: Z avtoceste zavijte proti Ankaranu in se vozite do levega odcepa za zaliv sv. Katarina, ki se nahaja nekaj sto metrov za vojašnico, nasproti avtopralnice. Nato po stranski cesti do majhne marine in nogometnega igrišča, kjer lahko parkirate. Shojena stezica vas nato vodi ob vzhodnem robu marine do sipin.

Zanimivosti

Območje školjčišča je naravni rezervat in dom za različne morske in kopenske živali. Na školjčišču je postavljena tabla v spomin na obisk dr. Janeza Drnovška z namenom, da jim bo uspelo zaščititi območje pred gradnjo 3. pomola in v zaščito reke Rižane.

Zemljevid

Naloži GPX

Pokopališče školjk-Ankaran
Koordinate izhodišča 45,572044
13,743887

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Na strunjanski plaži si lahko v plažnem baru Cavedin

v senci borovcev privoščite hladno pijačo, kavo, domači sladoled ali domače slaščice. Nas je navdušila pestra ponudba kav- prav za vsak okus;) in sladoled na 100 in 1 način. Izbira otrok!:) Ob plaži in baru se nahaja tudi otroško igrišče.

Strunjan 149,

6320 Portorož

Vita, Olja in Juna priporočajo

Naberite školjke različnih vrst in oblik ter doma iz njih izdelajte okvir za vašo najljubšo sliko iz družinskega izleta. Kako sam izdelaš okvir s školjkami, pa v zavihku pod rubriko starši staršem-ustvarjalne ideje.

Prisluhnite pa tudi pripovedki o Istrskem pastirčku in vilah.