Kokoš 1218

Kokoš

Regija Obalno-kraška
Izhodišče parkirišče pri pokopališču v vasi Lokev
Trajanje poti 2 h
Nadmorska višina cilj 674 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

663 metrov visoka Kokoš, greben na jugovzhodu Tržaško-Komenskega Krasa na slovensko-italijanski meji, je prepredena z lepo urejenimi potmi, lahko dostopna, z razgibanim in nezahtevnim terenom in lepimi razgledi. Zato je priljubljen cilj pohodnikov, tekačev, kolesarjev in ljubiteljev jahanja in povsem primerna za obisk tudi z mlajšimi otroki.

Dostopnih markiranih poti do koče na Kokoši je veliko iz vseh smeri. Od bivšega mejnega prehoda Lipica ves čas po cesti, ali po strmi poti in manj strmi stezi, ki se odcepita s ceste. Od Lipiških vrat ali iz Škibinov. Iz Lokve od starega tabora, iz Lokve preko Prelož in mimo izvira Vroče.

Mi smo izbrali dostop iz Lokev, ki je najenostavnejši za pohod z malimi otroki. Parkirali smo na koncu vasi Lokev ob pokopališču. Začetek poti je kolovoz, ki se rahlo vzpenja. Po približno 2 km se pot zoža v pešpot, ki je v posameznih delih bolj strma. Za vzpon smo izbrali levo, bolj položno pot. Nekaj 100 m do cilja se pešpot priključi manjši cesti, ki nas pripelje do koče. Vračali smo se po strmi poti. Ta pot je bolj skalnata, zato je potreben previden korak. Približno polovica poti je po gozdu, tako, da je v vročih sončnih dnevih potrebna zaščita pred soncem. Na vrhu je bilo malo vetrovno, vendar se lahko skriješ v kočo.

Pri koči je kar nekaj klopic kjer si lahko odpočiješ, lahko pa si prineseš kakšno dekico in se sprostiš kar na travniku. Za vse lačne in žejne pa v koči strežejo pijačo, sladke prigrizke in tudi enolončnice ter druge jedi na žlico.

Zaradi ugodnega podnebja je Kokoš vabljiva celo leto. Najlepši pa so sprehodi spomladi in v zgodnjem poletju, ko se narava odeva v sveže barve zelo pestrega in za kraške planote značilnega rastja, ko zacvetijo prvi kosmatinci, nato šmarnice, potonike, narcise, jesenček, ciklame in še mnoge druge. Skoraj vse so zavarovane vrste. Večina obiskovalcev le redko obišče posamezne vrhove, ampak je njihov glavni cilj obisk priljubljene planinske koče na Kokoši, ki se nahaja na jasi vrha Jirmanec. Za kočo vzorno skrbi Planinsko društvo Sežana. In še namig za vse ljubitelje planinskih jedi na žlico;) Koča je odprta od petka popoldne do nedelje zvečer ter ob skoraj vseh slovenskih in italijanskih praznikih.

Zanimivosti

Od koče se lahko sprehodimo do vrha, na Kokoš. Vrh je precej neizrazit in poraščen, do Velikega Gradišča in izvira Vroče. Veliko Gradišče je tudi najvišji vrh Tržaško-Komenskega Krasa. Pod vrhom je zanimiv izvir Vroče, ki so ga izkopali verjetno že gradiščarji, kjer si je moč pogasiti žejo in po izročilu ta voda deluje zdravilno predvsem na prebavila.

Zemljevid

Naloži GPX

Kokoš
Koordinate izhodišča 45,66106
13,923584

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Vita, Olja in Juna priporočajo

Od kod hribu ime prav Kokoš?

Kokoš je hrib, ki se dviga nad Lipico, Vilenico in največjo slovensko vasjo Lokev, domačini pa ga ljubkovalno imenujejo Kokoška, je svoje ime dobil zaradi slovensko-italijanskega nesporazuma.

Ker je bil hrib neporaščen, so mu domačini rekli "Golina", nagajivi Italijani pa "Gallina", kar po njihovo pomeni kokoš. Domačini so njihovo poimenovanje poslovenili in od takrat se hrib, prepreden s pešpotmi ter kolesarskimi in jahalnimi stezami, imenuje po domači pernati živalici.

Obisk Kokoši vas bo očaral v vsakem letnem času in vam ponudil slovenski Kras v svoji popolnosti.