Kaštelir Korte

Regija Obalno-kraška
Izhodišče vas Korte
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Izlet na Primorsko in morje ni samo kavica na sončku in sprehod do Pirana. Če želimo , lahko najdemo kar nekaj skritih biserov v okolici. Izolsko podeželje je bogato tako z naravno kot s kulturno dediščino. Nori razgledi, ki sežejo vse do Sečoveljskih solin ter zgodbe, ki izvirajo iz prazgodovine vas čakajo ob obisku vasi Korte in arheološkega parka Kašler.
Če se do izhodišča odpravite z avtom, potem lahko parkirate v centru vasi pred zadružnim domom in se peš odpravite proti šoli. Pot ima štiri informativne table, na vrhu pa je jasa z amfiteatrom na prostem.


Le 15 minut vožnje iz mestnega jedra se nahaja vas Korte, kjer so se pred 5000 leti naselili Histri, ki so na vzpetini nad vasjo postavili svoje domovanje. Prazgodovinsko gradišče v Kortah oziroma kaštelir s svojimi 1230 m2 predstavlja največjo naselbino te vrste v Slovenski Istri. Danes tu najdemo arheološki park, ki ga lahko obiščemo skupaj z našimi najmlajšimi ali pa babicami. Prvi bodo uživali v naravi, vsi ostali pa v občutku zgodovine, ki te zaobjame. Območje leži na južni vzpetini grebena, ki se nahaja med Malijo in Kortami.
Naselbina, v kateri so ljudje živeli vsaj od poznega neolitika do rimske dobe, tj. kakšnih 5.000 let, je razdeljena na glavno mesto ali akropolo in spodnje mesto. Na skrajnem vzhodnem delu je zamejeno s kamnitim obrambnim nasipom. Na akropoli so živeli pomembni člani tedanje skupnosti, ki so opravljali tako posvetne kot tudi kultne dejavnosti. Pred vhodom v akropolo so bile običajno postavljene kovaške delavnice. V spodnjem mestu so praviloma stale bolj preproste hiše s temelji iz suhozida, zgoraj pa so bile grajene iz prepleta ometanega z glino ter imele dvokapno streho. Hiše so bile lahko tudi podkletene. Pod akropolo so bili tudi obori za živali in verjetno še obdelovalne površine.


Najdba bronaste figurice psička iz mlajše železne dobe kaže na železnodoben svetiščni prostor na tem območju.V zgodnji rimski dobi je na območju kaštelirja nastalo grobišče.

 

Zanimivosti

Sečoveljske in Strunjanske soline so edine soline v tem delu Jadrana, v katerih še pridelujejo sol in ohranjajo tradicionalni postopek pridelave z vsakodnevnim pobiranjem soli.

Soline v severnem Jadranu so imele stoletja velik vpliv na gospodarstva držav in mestnih državic tega območja. Bile so predmet političnih sporov in vojn, ker je bila sol zaradi svoje uporabnosti dragocena surovina in strateško trgovsko blago, pomembno za konzerviranje hrane in za proizvodnjo smodnika.
Svojčas je bilo poleg starih piranskih solin v Sečovljah, Luciji in Strunjanu v Tržaškem zalivu in Istri veliko manjših in večjih solin (npr. v Miljah, Kopru, Izoli, Luciji). Zaznamovali jih niso le politični in gospodarski interesi, pač pa tudi muhavost narave, ki je včasih za dolga obdobja onemogočila solinarstvo, drugič pa mu podarila preobilje.

V preteklosti je sol oz. njeno pomanjkanje močno vplivalo na zdravje ljudi.

Trgovina s soljo je bila zelo pomembna dejavnost, saj je bila ta dobrina tako dragocena, da so jo ponekod uporabljali kot menjalno sredstvo. Latinski izraz »salarium argentum« (solni denar) se je nanašal na del plačila, ki ga je dobil vsak rimski vojak, poleg tega pa se je ohranil še tako dolgo v naši zgodovini, da je iz njega nastala celo angleška beseda »salary« (plača ali mezda). 
Menda so Egipčani prvi doumeli, kako jo uporabljati. S soljo so mumificirali mrtve, utrjevali barve oblačil in jo trosili na ribe in oljke.  Prvo mogočno rimsko cesto Via Salaria so zgradili njej v čast.

Da pa bo pot po solinah še bolj zanimiva...


Prisluhnite pripovedki o Istrskem pastirčku in vilah.


Zemljevid

Naloži GPX

Kaštelir Korte
Koordinate izhodišča 45,4904312
13,6531066

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Stazione Parenzana

je znana pivnica in gostilna, ki se nahaja v Seči in nudi okusne jedi z žara ter odlične pice, ki bodo navdušile še tako zahtevnega gosta. S spoštovanjem do zgodovine okolja ustvarjajo jedi, ki vsebujejo elemente naše preteklosti. Najboljše pivo na obali pravijo...mi se strinjamo!

Prijeten ambient in prijazna postrežba ter družini prijazno gostišče.

Seča 81b,

6320 Portorož

0820 07252

Mila in Staš priporočata

Sol se pridobiva z zgoščevanjem morske vode na 4-ih oz. 6-ih stopnjah. Zadnja stopnja izparevanja poteka na kristalizacijskih bazenih (kavedinih), kjer voda doseže nasičenost in se prične kristalizacija.

Morska voda je speljana po kanalih "Lidih" po katerih teče s pomočjo prostega pada do večjih izparilnih površin "Morarov" nato pa v zbiralnike "vaske". Do končnih kristalizacijskih bazenov pa ji pomagajo črpalke. Na "Fontaniggiah" Južnem delu solin, so vodo dvigovale črpalke na veter - "pompe a vele". Na Leri, to je severni del solin, pa električne črpalke. S del je posodobljen v 20 tu se danes še prideluje sol za prodajo.