Obalna cesta Koper-Izola 780

Obalna cesta Koper-Izola

Regija Obalno-kraška
Izhodišče Koper-parkirišče pri tržnici
Dolžina poti 6,5 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Vesela novica za večino prebivalcev naše Istre, pa verjetno še za koga iz kontinenta. Znamenita Obalna cesta Koper-Izola, leta 1837 zgrajena in znana tudi kot “Riva Lunga se je zaprla za motorni promet.

Katere vse dejavnosti se bodo poslej izvajale na za motorni promet zaprti Obalni cesti Koper – Izola, bo znano v prihodnjih mesecih, že sedaj pa je znano, da se kolesarji in pešci ne bomo več na ozko srečevali, saj bomo imeli bistveno več prostora in praktično nič motorne ogroženosti tudi za družinske kolesarske ali peš izlete iz Kopra v Izolo ali obratno.

Še namig, če je izlet predolg za male nogice, se lahko naprimer nazaj do Kopra odpeljete z avtobusom. Mali pohodniki bodo navdušeni. Včasih je treba izlet tudi spontano prilagoditi trenutni utrujenosti. Mi smo se preveč najdeli sladoleda, zatorej smo enotno izglasovali, da se vrnemo do izhodišča z javnim prevozom.

Zanimivosti

Slovenska obala, pogosto samo Obala, označuje območje pasu ob slovenski obali Jadranskega morja, v negeografskem smislu pa tudi zaledje (Slovenska Istra). Dolga je 43.157 metrov (~ 43 kilometrov). V Evropi imata krajšo obalo samo Bosna in Hercegovina ter Monako. Na severu meji na italijansko obalo, na reki Dragonji na jugu pa je administrativna državna meja s Hrvaško. Obalo oblivajo Koprski, Strunjanski in Piranski zaliv, ki so deli Tržaškega zaliva.

K obali štejemo običajno še teritorialno morje Republike Slovenije, ki obsega nekaj več kot 300 km². Od Kopra do Izole je včasih vodila tudi državna obalna cesta, imenovana Istrska cesta, ki je bila v 2017 kot najdaljši del slovenske obale zaprta za cestni promet.

Zemljevid

Naloži GPX

Obalna cesta Izola-Koper
Koordinate izhodišča 45,54921
13,725229

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih


Gostinski lokal v bližini

Slaščičarna Kroštola

Ob mestnem Koperskem kopališču na lepi lokaciji s pogledom na morje vam postrežejo s super kavico in sladoledom. Spremljate lahko tudi regate in se hkrati kopate v morju ali odpočijete na plaži.

Kopališko nabrežje 1

6000 Koper

Vita, Olja in Juna priporočajo

Na vsak izlet na obalo poleti ali zgodaj jeseni nujno s seboj vzemite kopalke ter brisačo. Mogoče pa vas zamika skočiti v morje. No, ali pa le namočiti utrujene nogice po naporni hoji.

Izlet od Kopra do Izole je kar dolg za male pohodnike, zato smo se mi nazaj do Kopra, kjer smo parkirali avto odpeljali kar z avtobusom.

Otroci, poznate legendo o Istrskem pastirčku in vilah?