Kopitnik 7161

Kopitnik

Regija Zasavska
Izhodišče Planinski dom Gore
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Kopitnik, je priljubljen pohodniški vrh v Posavskem hribovju s čudovitim razgledom, ki se razkrije šele na vrhu prepadnega grebena. Botaniki ga obiščejo zaradi bogate ilirske flore, pohodniki pa zaradi izvrstnega razgleda na spodnjo Savinjsko dolino, ter prekrasne koče, ki se nahaja pod vrhom.

Iz Hrastnika se zapeljemo proti Laškem. Kmalu za vasjo Dol pa se desno odcepi cesta proti vasi Turje. Naprej se peljemo čez Turje in cesti v križiščih sledimo v smeri planinskega doma v Gorah, kjer parkiramo.
Iz Celja pa se zapeljemo v Laško in cesti nato sledimo v smeri Hrastnika, po rahlo vzpenjajoči cesti do vasi Turje in naprej do planinskega doma v Gorah.

Pot, ki je lepo označena nas vodi po lokalnih in precej samotnih cestah in kolovozih. Mimo zaselkov in vikendov. Zadnji del poti pa hodimo po pešpoti skozi gozd do vrha Kopitnika. Zraven koče so številna igrala in velik travnik s klopcami, kjer lahko mulčki porabijo odvečno energijo!
Do koče smo porabili cca:1h, pot je primerna za hribomulčke(3+), tudi z nosilkami in nahrbtniki ne bo problema.
Mi jo prej mahnemo še na vrh, kjer se odpre prekrasen razgled na Veliko Kozje in Savinjsko dolino proti Zidanemu Mostu. Do vrha, iz koče smo porabili še cca: 30min, pot gre skozi gozd in je primerna za malo bolj izkušene hribomulčke (5+).
Pod vrhom pa je tudi vzletišče za padalce.

Še opozorilo: Na vrhu je zadnji del strm in skalnat greben. Varovan je z zajlami. Vrh pa je izpostavljen-prepaden na vse smeri! Potrebna je previdnost‼️

Zanimivosti

Ali ste vedeli?

Naj vam zaupamo, kako je kopitnik dobil ime.

Ime je dobil po svoji obliki, saj spominja na konjsko kopito.

Zemljevid

Naloži GPX

Kopitnik
Koordinate izhodišča 46,115133
15,138725

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Koča na Kopitniku

Okrepčamo se lahko kar na vrhu v planinskem domu. Na jedilnem listu imajo joto, ričet, obaro, golaž, enolončnice, pečenice in zelje, sladice, jabolčni zavitek. Otroci bodo z veseljem počakali na hrano, saj je v okolici veliko zabavnih igral.

Gore 14,

1431 Dol pri Hrastniku
031 268 971

Vita, Olja in Juna priporočajo

Pri Koči na Kopitniku so številna igrala in širok travnik, kjer se lahko otroci igrajo po mili volji. Dobra hrana in igrala pa so tudi razlog, da Kopitnik velikokrat obiščemo.