Kum 4931

Kum

Regija Zasavska
Izhodišče Lontovž
Dolžina poti 3,5 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Na pravi Triglav se nam še ni uspelo družinsko povzpeti, zato smo se odločili, da prvo osvojimo Zasavskega. A kaj s tem mislimo? Seveda gre za hrib Kum, k iga domačini imenujejo kar Zasavski Triglav:). Visok je 1220 metrov in ima prečudovit razgled vse naokrog. Na vrhu je planinski dom, oddajniki ter cerkev sv. Neže. Informiramo se lahko tudi s pomočjo razgledne plošče, ki kaže na bolj znane vrhove večjega dela Slovenije. Ob lepem vremenu razgled z vrha seže od bližnjega Posavskega hribovja do nekoliko bolj oddaljenih Kamniških in Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp.

Mi smo jo na Kum mahnili iz Lontovža, saj je od tu pot primerna tudi za otroke 3+. Seveda je zelo pomembna dobra obutev, ker je pot kar kamnita. Do izhodišča pridemo tako, da malo pred Trbovljami, če se pripeljemo iz Ljubljanske smeri, zavijemo pri semaforju desno, kjer so tudi oznake za Kum. Cesta se strmo vzpenja in nas vodi mimo vasi Dobovec do Lontovža, ki leži na 950 metrih nadmorske višine. Tam je označeno parkirišče in smerokazi za pričetek pešpoti. Zležerno hojo boste na vrh prišli v slabi uri.

Kum je bil v preteklosti tudi zelo pomembna strateška točka in je bil zaradi tega tudi napaden. Oddajnik še danes opravlja svojo nalogo, družbo pa mu n vrhu dela še cerkev Sv. Neže in planinski dom, aja pa na igrala za otroke ne smemo pozabiti.

 

Zanimivosti

O Sveti Neži in Joštu pa so se skozi čas oblikovale kar 3 legende.

Prva pravi, da je bila Neža lepa deklica, ki je živela v Kostanjevici na Krki. Ker je tam vsako leto poplavljalo, je začela moliti proti poplavam. Skrivnostni glas pa jo je ves čas vabil na Kum. Neža je poslušala skrivnostni glas in odšla na Kum, pridružil pa se ji je pastir Jošt, ki je bežal pred Turki. Med njima se je vedno iskrilo, vendar te ljubezni nikoli nista uresničila. Po poti na Kum lahko vidimo dve kapelici, ki opominjata na Nežo in Jošta, ki so ju neznani storilci usmrtili. Danes se jima verniki priporočajo za uresničeno in srečno ljubezen.

Vse legende pa nimajo srečnega konca. V eni izmed legend naj bi živela na Kumu pastirica Neža in gospodar Jošt. Neža nekega dne pase krave in izgubi eno kravo. Sama se odloči, da jo bo poiskala, vendar jo na koncu najde mrtvo, saj pade v brezno blizu Borovaka. Neža začne jokati, njene solze pa naj bi danes imenovali solzice svete Neže, saj tam danes obstaja potoček.

V tretji legendi pa se spet pojavijo roparji. Neža in Jošt sta bila bogataša, ki sta iz Jutrovega potovala pod Kumom. Zajela ju je huda nevihta in sklenila sta se skriti v gozd. Tam so ju našli roparji in ju želeli usmrtiti. Čudežno sta jim pobegnila in se skrila v podzemni jami pod Malim Kumom. V zahvalo naj bi vsak sezidal svojo cerkev.

Zemljevid

Naloži GPX

Kum
Koordinate izhodišča 46,102349
15,064355

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinski dom na Kumu

Okrepčamo se lahko kar na vrhu v planinskem domu, ki je bil 2015 izbran tudi za Naj kočo. Na jedilnem listu imajo joto, ričet, obaro, golaž, enolončnice, pečenice in zelje, sladice, jabolčni zavitek. Otroci bodo z veseljem počakali na hrano, saj je v okolici veliko zabavnih igral.

 

Ključevica 19

1423 Dobovec
(03) 562 62 19

Mila in Staš priporočata

Že na poti na izlet sva opazila ogromen dimnik, ki se je kazal v dolini in kmalu sva želela izvedeti več.

Trboveljski dimnik je s svojimi 360 metri najvišja zgradba v Sloveniji, najvišji dimnik v Evropi in sedmi najvišji na svetu. Kul a ne?

Ker je tako visok se je onesnaženost zraka z žveplovim dioksidom razporedila bolj enakomerna po Sloveniji. Zasnovan je tako, da bi prenesel potres do 10 stopnje po Mercallijevi lestvici, ob močnem vetru pa niha kar za 1 meter! "Nažicajte" starše, da vam pokažejo posnetek, kako je na dimnik plezala naša najboljša plezalka Janja Garnbert - vse kocine se vam bodo postavile pokonci;)