Rudnik Sitarjevec 5330

Rudnik Sitarjevec

Regija Zasavska
Izhodišče parkirišče pri rudniku- Sitarjevška cesta 46
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Litija z okolico ponuja ogromno prelepih izletov, nas pa je na deževen vikend prepričal obisk rudnika. Zakaj rudnik? Ne samo, da je to raj za vse male pustolovce in navdušence nad kamni, kristali in minerali, poleg tega, te po rovih lahko vodi prav poseben škratek. Ooooo ja, škratek naredi izkušnjo še bolj pravljično in celo triletnik še po dveh dneh ve, kako so rudarji kopali rove in kaj so imeli za malico. Odlična ideja za družinski izlet, seveda pa se da v rudnik vstopiti tudi z vodenjem za odrasle;)

Hrib Sitarjevec nad Litijo je visok 448 m in se nanj lahko tudi povzpnete ter uživate v lepem razgledu nad mesto. Pravo bogastvo pa pravzaprav skriva v svoji notranjosti saj je na gosto prepreden s kar 42 kilometri opuščenih rudniških rovov. V 100 metrov dolgem izvoznem rovu si lahko ogledamo del bivšega rudnika in njegovo bogastvo–izjemno barvitost zaradi različnih rud in mineralov.

Rudnik Sitarjevec sodi med polimineralna rudišča z izjemno mineraloško pestrostjo. Je eno najbogatejših najdišč različnih mineralov v evropskem in svetovnem merilu. V njem se pojavlja več kot šestdeset različnih mineralov. Rudnik Sitarjevec so zaprli leta 1965 ob ponovnem vstopu 2002 pa so v njem odkrili edinstvene limonitne kapnike ali špagete po domače, ki v letu dni lahko zrastejo tudi do 5 cetimetrov. V rovu je stalna temperatura 10°C in 100% vlaga, obiskovalci ob obisku prejmejo zaščitno čelado.

V rudnik se torej lahko podamo na različna doživetja. Za obisk se je potrebno predhodno naročiti pri VISIT LITIJA, kjer si lahko ogledate tudi veljaven cenik.

Več informacij o rudniku Sitarjevec najdete tudi na njihovi uradni spletni strani.

Zanimivosti

Blizu Litije se nahajajo Vače, ki je območje številnih znamenitosti. Je pomembno nadišče vaške situle, ki velja za najlepši prazgodovinski izdelek z območja današnje Slovenije. Na tem območju, v Sp. Slivni, leži Geometrično središče Slovenije (GEOSS), ki predstavlja težiščno točko Slovenije. Izlet v Vače si lahko ogledate tukaj.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Gostilna pri Janezu, Šmartno pri Litiji

Domačini so nas usmerili v tole simpatično gostilno, kjer se je priporočljivo prej naročiti, saj je očitno zelo priljubljen prostor za nedeljska kosila. Ob gostišču je otroško igrišče, ki si kot vedno zasluži dodaten plus, o hrani pa samo tole- krožniki so bili tako prazni, kot bi bili pomiti. Super!


Velika Štanga 7,

1275 Šmartno pri Litiji
01 89 91 000, 00386 41 888 494
marnviktorija@gmail.com 

Mila in Staš priporočata

Ob koncu izleta smo se s starši podali še v majhno trgovinico s spominki. Za domov smo kupili simpatično knjigico V temnih globinah Sitarjevca, kjer se skriva kar 6 kratkih zgodb, ki jih je zapisala Ga. Darinka Kobal. Za vsak dan v tednu eno, juhu!