Zasavska Sveta gora 2186

Zasavska Sveta gora

Regija Zasavska
Izhodišče pri tabli v vasi Rovišče
Dolžina poti 3,5 km
Trajanje poti 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Zasavska Sveta gora je točno tisto, kar si predstavljamo, kadar v pravljicah opisujemo magične kraje. Nanjo nas vodi vsaj 5 pešpoti, iz 3 različnih smeri pa se do nje da priti tudi z avtom. V resnici ni gora ampak vzpetina , visoka 852 m, ki se nahaja v občini Litija, na levem bregu Save.
Stari rudarji ji ljubkovalno radi pravijo tudi knapovska pljuča, saj je zelo prijetna izletniška točka.

Na Gori se nahaja cerkev Marijinega rojstva, ki je bila zgrajena v 6 stoletju, pred tem pa naj bi se na točno tem mestu že nahajalo pogansko svetišče. Obzidje so dodali v času turški vpadov, zvonik pa jim je takrat služil tudi kot razgledni stolp. Ob cerkvi je tudi župnišče, ki je bilo zgrajeno najprej v romanskem, nato pa v gotskem slogu. Nazadnje je bil preurejeno leta 1868 in takšno je ostalo vse do danes.

V obzidju lahko opazimo vdolbino, ki ji domačini pravijo Puščava. Otroška domišljija lahko razpre krila in cela družina lahko igra igrico: Zakaj so uporabljali Puščavo? Nihče ne ve natančno, čemu je služila, mogoče je tam celo kdo moral prestajati svojo kazen.

Redni obiskovalci Zasavske Svete gore radi opozorijo ostale turiste, da morajo biti pri obisku Gore previdni in pozorni na divje živali, ki živijo v gozdu. Predvsem divji prašiči naj bi tukaj imeli kar stalno prebivališče. Razgled na vrhu je ob lepem vremenu skorajda neverjeten, saj lahko opazujemo Kamniško- Savinjske, Julijske Alpe ter zasavske in litijske hribe.

Zanimivosti

Posebno mesto ima spomenik žrtvam prve svetovne vojne s kipom klečečega vojaka, ki je delo kiparja Toneta Kralja. Druge spomenike je postavil župnik Maks Kozjek in dajejo celotnemu okolju poseben in unikaten pečat.

Zemljevid

Naloži GPX

Zasavska Sveta gora
Koordinate izhodišča 46,121498
14,896507

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinski dom

Gostišče ponuja vikend kosila, med tednom pa si lahko privoščimo kakšen zavitek in čaj. Leta 2018 je dom dobil priznanje za družinam prijazno gostilno, kar je samo še dodaten plus:)

Mila in Staš priporočata

Nedaleč od Vač se v naselju Slivna nahaja geometrično središče Slovenije – GEOSS, ki predstavlja težiščno točko države, če si jo predstavljamo kot geometrijski lik. Slovenija je ena izmed treh evropskih držav, ki imajo izračunano težišče države; težišče Slovenije leži na 14°48’55,2” vzhodne geografske dolžine in 46°07’11,8” severne geografske širine.

Na tem mestu so leta 1982 postavili spomenik, štirioglat granitni steber z vklesanimi obrisom države, prvo kitico slovenske himne, geografskimi in geodetskimi koordinatami ter oznakami za štiri smeri neba. K obeležju spadajo tudi steber z datumoma osamosvojitve Slovenije in sprejetja v Združene narode, drog s slovensko zastavo in lipovo drevo.