Hrib Trstelj na Krasu 817

Hrib Trstelj na Krasu

Regija Obalno-kraška
Izhodišče ob cesti na Trstelj
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1,5 h
Nadmorska višina cilj 643 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 

Trstelj (643 mnm) je najvišji hrib na slovenskem Krasu, hkrati pa tudi najvišji vrh Črnih hribov, ki se dvigajo nad planoto Tržaško-komenskega krasa med Lipo in Opatjim selom ter padajo proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom.

Na vrhu stoji Planinski dom Trstelj, Stjenkova koča (610 mnm). Po drugi svetovni vojni so bile tu, kjer je sedaj koča, ruševine italijanskega vojaškega objekta. Planinsko društvo Nova Gorica je tedaj sklenilo, da poslopje obnovi za potrebe planincev. Že dobro leto po ustanovitvi društva, 20. avgusta 1950, so postojanko odprli in jo poimenovali po narodnemu heroju Antonu Šibelji-Stjenku (1914-1945). Kočo so večkrat obnavljali, temeljito pa so jo obnovili konec osemdesetih let.

Proti vzhodu se razprostira razgled na Trnovski gozd s Čavnom in za gričevjem mad Braniško in Vipavsko dolino Nanos, v bližini pa sta malo nižja vrhova Kačnik in Lipnik, ki ju od Trstelja loči le preval Železna vrata. Od vzhoda proti jugu so na obzorju Snežnik, Vremščica in Slavnik, na jugu in proti zahodu je obširna planota Tržaško-komenskega krasa, preko katere se zelo lepo vidi Tržiški zaliv s Tržičem. Proti zahodu se razprostirajo pobočja Črnih hribov, prav v bližini pa je vrh Stol (629 m), drugi najvišji vrh tega hribovja. Proti severu padajo pobočja Črnih hribov v Vipavsko dolino, nad njo pa se dviga nizko gričevje proti Novi Gorici in južnem pobočju Trnovskega gozda.

Pot je primerna tudi za pohod z mlajšimi otroki. Mi smo sicer s seboj vzeli tudi voziček, a smo ga morali tik pod vrhom pustiti ob poti in nadaljevati peš, saj je bila makedamska pot zaradi kamenja neprimerna za otroški voziček.

Zanimivosti

 

Na Trstelj vodijo poti iz Dornberka (čez Železna vrata), Renč, Branika (skozi Pedrovo in mimo Železnih vrat), Kostanjevice na Krasu (po grebenu Črnih hribov) in Lipe ter od Mirenskega gradu ali Lokvice ob grebenu Črnih hribov.

Zaradi ugodne geografske lege stoji na njem več radijskih oz. televizijskih oddajnikov/pretvornikov.

Zemljevid

Naloži GPX

Trstelj
Koordinate izhodišča 45,855206
13,684818

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Kobjeglava Štanjel in Bistro Grad Štanjel

Gostilna Kobjeglava Restaurant se nahaja v kraškem zavetju in s tem ponuja eleganco, intimnost, kot pa tudi neformalnost in užitek. Modernizirana kraška kuhinja s posebno pozornostjo na okusih, podrobnostih in predstavitvi, je primerna tako za manjše ali večje zaključene družbe, gurmane. Gostišče Kobjeglava ima restavracijo v kraju Kobjeglava in kavarno na grajskem dvorišču sredi Štanjela-Bistro grad Štanjel (na sliki).

Kobjeglava 63a,
6222 Štanjel
 +386 (0)5 731 00 80
+386 (0)31 356 138

Vita, Olja in Juna priporočajo

Prisluhnite pripovedki o nastanku Krasa in pomanjkanju vode.

Obiščite Kras za več dni in se prepričajte, kako lep je ta del Slovenije.

Kras je  skozi čas oblikovala mati narava, ki mu daje veliko naravnih znamenitosti katere kraški ljudje ohranjajo in negujejo dan za dnem...

Na Krasu boste spoznali žlebiče, škraplje, griže, kamnite gobe,... Vse te večje in manjše oblike kraškega površja se izoblikujejo iz apnenca. Oblikujejo ga dež, veter, sonce ter ostali pojavi matere narave...

j2Pokrajina je valovita zaradi dolin, uval, vrtač, ki dajo pokrajini svojo pestrost in razgibanost. Tudi podzemlje je pestro, kar se odraža v številnih kraških jamah, ketere je izoblikovala voda, ki ponika v votlo podzemlje. Jame pa so bogate z različnimi sigovimi tvorbami, v njih pa najdemo tudi različne skalne oblike in sedimente (predvsem jamske ilovice).

Lahko redečmo tudi, da se pestrost kraške pokrajine odraža tudi v ljudeh, ki tu živijo že stoletja.. So prijazni, topli in gostoljubni. Obenem pa so si tu izborili svoj košček zemlje skozi zgodovino časa.

Presenetila pa nas je tudi barvitost narave te prelepe pokrajine...prava paša za naše oči.