Do Turške noge čez Raufnk 6564

Do Turške noge čez Raufnk

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče v okolici Topilnice HG
Dolžina poti cca 5 km
Trajanje poti 2-4 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 Idrija leži v kotlini v osrčju Idrijskega hribovja. Skozi mesto teče reka Idrijca, ki izvira na bližnji Vojskarski planoti. Da mesta se pripeljemo po mnogih ovinkih, vendar je vožnja poplačana s premnogimi možnostmi za izlet.

Idrija je poznana po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu, takoj za španskim Almadenom. Bogata dediščina obeh rudnikov je od 30. junija 2012 umeščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Vendar pa to še zdaleč ni vse- čipke, žlikrofi, Geopark je samo nekaj od naštetih stvari, ki Slovenijo postavljajo tudi na svetovni zemljevid.


Okolica Idrije je bila zaradi razgibanega površja, slabih naravnih možnosti in odročne lege zelo redko poseljena pokrajina. Za širšo okolico Idrije se časa naseljevanja ne more natančno datirati, je pa vendarle jasno, da se je močnejše priseljevanje na to območje začelo šele z odkritjem živega srebra v idrijski kotlini.
Konec 15. stoletja, vsaj tako namreč pravi legenda, je škafar na območju današnje Idrije odkril živo srebro. To pa je imelo velik gospodarski, razvojni in poselitveni pomen. Rudnik se je hitro širil in pridobival na pomenu, hkrati z njim je rasla tudi Idrija. Ob izrazito moškem delu v rudniku so ženske doma razvijale svoje ročne spretnosti in kulinariko.


Avto lahko pustimo v bližini Topilnice Hg in se odpravimo na Raufnk, ki ga lahko vidimo, ko prispemo v Idrijo. Že od tu se nam razpostre lep pogled nad mesto. Gre za ostanke dimnika (raufnka), ki so ga v času žganja živosrebrove rude, postavili 158 m visoko nad Idrijo. Na ta način so preusmerili strupene hlape živega srebra stran od peči, ter s tem bistveno zmanjšali obremenjenost zdravja delavcev v topilnici. Izlet lahko podaljšamo do Turške noge, kjer vrh ni razgleden. Dvignili se bomo za 450 metrov, izlet pa priporočamo otrokom, ki so dobro vajeni daljše hoje.

 Zanimivosti

Idrijska čipka je pomemben del slovenske kulturne dediščine, ki se je skozi čas ohranjala in razvijala. Je spomenik iznajdljivosti, inovativnosti, vztrajnosti, natančnosti in potrpežljivosti. Lastnosti, ki so bile in so še skupne avtorjem vzorcev za klekljanje, klekljaricam, ponudnikom in uporabnikom čipk. Idrijčani veščino klekljanja idrijske čipke, eno najzahtevnejših ročnih spretnosti, ohranjajo živo in prisotno tudi z vsakoletnim tradicionalnim mednarodnim festivalom. Idrijska čipka nastaja s sukanjem in križanjem niti, navitih na kleklje – posebej oblikovane lesene palčke.


Zemljevid

Naloži GPX

raufnk in turška noga
Koordinate izhodišča 46,0060945
14,0305491

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in pizzerija Na vas

Čisto ob glavni cesti Idrija-Tolmin v kraju Spodnja Idrija stoji gostišče Na vas, kjer vam v prijetnem ambientu postrežejo s pravimi lokalnimi specialitetami. Mi smo izbrali idrijske žlikrofe in bili nad njimi navdušeni. Recepta pa ne izdajo;)

Na vasi 38

5281 Spodnja Idrija

05 9958 223

Mila in Staš priporočata

Turška noga je velika skala z luknjami, ki spominjajo na stopinjo noge.

Legendi sta dve. Prva pravi, da naj bi tam svojo stopinjo pustil Turk s konjem, ki je prijezdil v času turških vdorov na izvidnico, da pogleda ali se splača napasti Idrijo. Ko je sestopil s konja, da bi se razgledal proti Idriji, se mu je prikazala Marija z osličkom in jezdec se je s konjem vred pričel ugrezati v skalo. Uspelo naj jima bi zbežati in odtis, ki ga lahko opazite, če zlezete na skalo, spominja na kopito.

Druga legenda pravi, da so Turki čez Gore prispeli do omenjenega kraja, tam pa je njihov poveljnik,  zaradi silno goste megle, prepričan, da so dosegli konec sveta, močno udaril ob tla in v skali pusti odtis vojaškega škornja.