Cerkev Sv. Duha v Javorci 6294

Cerkev Sv. Duha v Javorci

Regija Goriška
Izhodišče označeno parkirišče pri cerkvici Sv. Petra, Zatolmin (proti planini Podlog) ali tik pod cerkvico Sv. Duha (izven poletne sezone!)
Dolžina poti 7km parkirišče pri cerkvici Sv. Petra ( poleti vozi mini bus), 500m-parkirišče pod cerkvico
Trajanje poti 1-3h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče – spominska cerkev Svetega Duha v Javorci. Kraj, kjer čas stoji. Da najdeš mir in sebe. Lepo.

Že večkrat smo na fotografijah opazili to prelepo cerkvico in takoj je zbudila naše zanimanje in zato smo zimsko nedeljo izkoristili za enodnevni izlet proti Zatolminu. No in pravgotovo tudi malček več vožnje iz Gorenjske proti Tolminu odtehta tale prelep družinski izlet.

Cerkvica je od 1.11-15.4. zaprta, a si njeno čudovito notranjost lahko ogledate tudi čez okno vrat. Vsaj pokukate;) V času poletne sezone vozi do parkirišča pod cerkvico avtobus (shuttle), priporočljivo je, da avtomobil parkirate na parkirišču za Tolminska korita. Izven sezone, ko ni veliko obiskovalcev, seveda lahko sprehod prilagodite zmožnosti hoje vaših otrok. Pohodniki, ki smo jih srečali so se podali peš na 7 km dolgo pot proti cerkvici, sami pa smo zaradi mlajših pohodnikov v družini pot skrajšali.

Cerkev je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917). Kot najlepši spomenik prve svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije, je bila leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 se je uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope ter leta 2018 prejela znak evropske dediščine.

Spominska cerkev je bila zgrajena v Avstro-Ogrski, obnavljale in ohranjale pa so jo oblasti treh držav: Italije, Jugoslavije in danes Slovenije.  

Vsem šoferjem (očetom) bodo dobrodošle naslednje informacije. Iz semaforiziranega križišča v Tolminu sledimo oznakam za Javorco. Za vasjo Zatolmin se prične 7 km makadamske ceste (cca. 20 min vožnje), ki je ozka, s številnimi izogibališči in je primerna samo za osebna vozila. Ko dosežemo parkirišče pod Javorco, sledi 15-20 min hoje po betonski poti navkreber do cerkve Svetega Duha v Javorci. Prometni režim: V poletnem času je na lokalni cesti do cerkvice Svetega Duha v Javorci (od cerkvice sv. Petra do planine Polog) popolna zapora ceste po spodnjem režimu.

Pot je sicer deloma asfaltirana, deloma makedamska, a primerna za športni otroški voziček. Zadnjih 500m do cerkvice je potrebno malce zagristi v hrib, a je ta pot asfaltirana. Če se odpravite peš iz parkirišča pri Tolminskih koritih le ta pot ni primerna za hojo z otroki vsaj 5 let starosti (dolžina poti 7km). Kot pa smo omenili je možno pot skrajšati (vzemite shutlle) ali izven seone parkirajte na parkirišču tik pod vznožjem hriba, kjer leži cerkvica Sv. Duha. Po našem vtisu je pot odlična za kolo (le tega pa boste morali pri ogledu cerkvice, pustiti pod hribom).

Za vstop v cerkvico se plača vstopnina 4 evr odrasli, 2 evr otroci, družinska karta 2+2 je10 evr. Otroci do 5 let imajo vstop brezplačen. Več o urniku, kdaj je cerkvica odprta najdete tukaj.

Lahko pa kupite tudi kombinirano karto za Tolminska korita.

Poškodba ceste zaradi plazu, pot je v obnavljanju!  Pred obiskom preverite v lokalnem TICU ali je znamenitost trenutno odprta!

 

Zanimivosti

Če nadaljujemo pešačenje proti planini Polog, ki je najnižja mlečna planina na Tolminskem, naletimo na italijanske bunkerje, ki so jih zgradili za varovanje rapalske meje po okoliških hribih. Na pogled so kot kupole iz kamenja, v notranjosti skrivajo dolge rove in velike dvorane. Zgrajeni so v več nadstropjih. V njih bi lahko bivalo 200 ali več vojakov. Nikoli jih niso uporabili.

Za ogled je obvezna svetilka, predvsem pa previdnost. 

Bunkerje si lahko pogledate ob vznožju cerkvice Sv. Duha.

Zemljevid

Naloži GPX

Cerkev sv. Duha v Javorci-Zatolmin
Koordinate izhodišča 46,2133447
13,7322923

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Okrepčevalnica Tolminska korita

nudi tako lokalne kot tradicionalne jedi. Sama restavracija se nahaja v bližini korit, tako, da je kot nalašč za krajši postanek na kosilu ali večerji po obisku Tolminskih korit.

Zatolmin 66a,

5220 Tolmin

00386 41 916 152

Vita, Olja in Juna priporočajo

Še en namig, če imajo otroci slučajno preveč energije;)

Izvir Tolminke

Takoj pod vznožjem hriba, kjer stoji cerkvica Sv. Duha vas na izvir Tolminke opozori informativna tabla. Izvir Tolminke se nahaja na nadmorski višini 695 m. Gre za kraški izvir. Voda ima 7 °C. Do izvira lahko pridemo peš ali z gorskim kolesom.

Od Planine Polog do izvira Tolminke poteka lahka, označena pot, ki vam bo vzela dobro uro hoje.