Korita Krčnik 4207

Korita Krčnik

Regija Goriška
Izhodišče urejeno parkirišče pred vasjo Hlevnik
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

 

Korita, slapovi, soteske....povsod, kjer je voda, smo ponavadi najraje tudi mi. Most nas je malo spominjal na skulpturo slončka, ki jo je izdolbla reka v koritih Mostnice, tako, da smo se odločili, da sta najverjetneje slonja brata, ki se hladita vsak na svoje koncu čudovite Slovenije. Tukajšnji košček je pravšnji za malce počitka in iskanje notranjega miru, dokler se kdo od otrok ne odloči, da je recimo žejen ali lačen in se je potrebno vrniti v realnost:)

Naravni spomenik Krčnik je soteska potoka Kožbanjšček v Goriških Brdih s koriti in naravnim mostom. Potok Kožbanjšček je v pasu apnenca izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik.

Okoli 40 m dolga korita se začnejo z ogromno drasljo, 6 m globoko kroglasto kotanjo vstrugi vodotoka, v katero voda zanese kamne in pesek. Vodni tok jih vrti in jo s tem neprestano dolbe. Približno na sredini kotlice se razpenja naravni most, lepo zaobljen in gladek, saj ga je ustvarila deroča voda z brušenjem. Korita se nadaljujejo z ozkim žlebom,mestoma širokim komaj pol metra, ki ga prekinjajo draslje, globoke do 5 m. Na koncu se korita Krčnika odprejo v sotesko s strmimi stenami, ki se kmalu izteče v ozko dolino. V Goriških Brdih pridemo do Krčnika po cesti Dobrovo - mejni prehod Neblo.

Krčnik, naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, vas bo očarala v vseh letnih časih. Obok mostu je približno 5 m dolg, 1,5 m debel in do 1m širok.

Zanimivosti

Zapuščena vas Slapnik je svoj košček slave dobila pred kratkim, ko se je začelo govoriti, da jo bodo prenovili v resničnostnem šovu BBC, kar bi sigurno še pripomoglo k prepoznavnosti Slovenije, predvsem pa Goriških Brd v tujini. Propadajoča vasica je polna zanimivih motivov in prelepih kamnoseških detajlov, ki pričajo o nekdanjem živahnem utripu in dobrem življenju domačinov.

Zemljevid

Naloži GPX

Korita Krčnik
Koordinate izhodišča 46,023083
13,513676

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Domačija Belica

Definitivno ena izmed bolj poznanih gostiln v tem koncu, kjer je fino, da se predhodno najavite. Mi smo uživali v lokalno pridelani hrani, naročili pa smo oba menija in tako preizkusili vse, kar so takrat nudili. Hrana je odlična, ker pa gre za slow food, je super, če so otroci vajeni malce daljšega sedenja.

Medana 32
 5212 Dobrovo
05 30 42 104 
info@belica.net

Mila in Staš priporočata

V juniju cvetijo češnje, njamski! Super je, če vam uspe iti na ogled povorke kmečkih vozov, kjer Brike in Brici tako otrokom kot odraslim predstavijo briško kmečko življenje, navade ter običaje. Praznik češenj je tako en sam sladki žur!