Ravelnik- muzej na prostem 4318

Ravelnik- muzej na prostem

Regija Goriška
Izhodišče Bovec
Dolžina poti 3.2 km
Trajanje poti 1- 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ravelnik je hrib, visok 519 m in del nekdanje avstro-ogrske obrambne črte, kjer so med soško fronto potekali srditi boji. V Bovcu je na nas iz višin gledal Svinjak in vabil, da ga obiščemo, pa vendar smo ga raje pustili za naslednjič in si za cilj vzeli nekaj bolj otrokom prijaznega.
Vzpetini Ravelnik in Stržišče sta predstavljali naravno oviro, ki so jo vojaki z utrjenimi položaji, strelskimi jarki in kavernami spremenili v steber svoje obrambe. Zelo priročno je bilo tudi, da sta skrivala cestno križišče in pričetek poti v dolino Soče in Koritnice ter branila strateško cesto čez prelaz Predel, ki je bila izjemnega pomena za oskrbovanje vojakov s strelivom, hrano in zdravili. Danes je to Muzej na prostem in del Poti miru. Ta poteka od Alp pa vse do Jadrana ter povezuje dediščino soške fronte.
Pot lahko pričnete v Bovcu in nadaljujete mimo kampa Polovnik, čez cesto in nato naprej po lepi makadamski poti. Ta se z vstopom v gozd začne ožiti in postaja malenkost bolj strma, ampak nič kar ne bi zmogli otroci vajeni hoje. V eno smer boste prehodili nekje 1.5 km. Najbolje je, če se vračate po isti poti. Mi smo naredili krožen izlet, vendar je del potekal ob zelo prometni cesti, kar ne priporočamo.
V Muzeju na prostem so na ogled kaverne v katere se lahko podate s svetilkami, bunkerji, jarki, obnovljene barake in mitralješka gnezda. Na vrhu lahko vidite tudi krater, ki ga je pustila edina granata, ki je zadela položaj v času vojne. Ogled si lahko popestrite tudi tako, da izberete voden ogled, katerega glavni pripovedovalec je vodnik v vojaški uniformi iz časa prve svetovne vojne. To smo izvedeli šele naslednji dan in sin je takoj na spisek želja še enkrat dodal to destinacijo.

 

Zanimivosti

Bovec kot mesto je sicer znano tudi zaradi bitk, ki so se odvijale med prvo svetovno vojno, vendar danes predstavlja raj za vse športne navdušence in to v vseh letnih časih. Pozimi se smučarju odpravijo na Kanin, ki nudi ogromno prog, saj je povezan še z italijansko stranjo. Poleti pa je na voljo vse od pohodništva, kolesarjenja, kajakanja, jadralnega padalstva in še bi lahko naštevali.

Zemljevid

Naloži GPX

Ravelnik- muzej na prostem
Koordinate izhodišča 46,335927
13,557377

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pod lipco


Bovec je turističen raj in temu primerna je tudi zasedenost gostiln. Proporočamo, da se vnaprej naročite in si tako olajšate »ta živčen« čas, ko smo vsi lačni;) V gostilni Pod lipco imajo zelo prijazne natakarje, naročite pa lahko kar nekaj lokalnih dobrot. Tudi mi nismo mogli mimo bovških krafnov in čomp s skuto. Naš skriti namig- zraven gostilne je kamp, ki ima luštna igrala in če sedite na terasi imate tako tudi otroke pod nadzorom. Zmagovalna kombinacija.

Ledina 8
5230 Bovec

05 38 96 280

Mila in Staš priporočata

Na Kaninu še nisva smučala, slišala pa sva pripovedko o velikanu, ki naj bi nekoč tam živel. Vas zanima?

Enkrat je v Bovcu živel velikan. Vsak mesec je zahteval zase kravo ali dve ovci. Če mu Bovčani niso dali živine, je začel razsajat in je ubil tudi kakšnega človeka. Bovčani pa so sklenili, da mu ne bodo več dajali živine. Prišel je mesec naokoli in velikan je vprašal po živini. Ni je dobil in je začel razsajat. Odšel je proti planini Gozdec na Kaninu. Na tej planini je bilo veliko živine in ta bi požrešnemu velikanu prav dobro teknila. A bil je tako izčrpan in sestradan, ker že mesec dni ni jedel, da ni zmogel več naporne poti. Na pobočju Kanina se je zgrudil in se pogreznil v skale.

Od takrat se imenuje to pobočje Plejče, kakor se po bovško pravi pleča. Na površju so ostala namreč samo velikanova pleča. Bovčani pa so odtlej dobro in v miru živeli, saj so se znebili požrešnega velikana.